צפון טוסקנה – עמק נהר הארנו ורכס האפנינים
צפון טוסקנה העירונית והמפותחת שונה מהותית ממה שאנו מכירים כטוסקנה הכפרית. מפירנצה מערבה, לאורך נתיב נהר הארנו ובקו החוף הטוסקני, המוני ערים גדולות ועיירות חשובות שבנויות בצורה יחסית צפופה. רובה של אוכלוסיית המחוז מתגוררת בשליש הצפוני, מקו נהר הארנו ועד המדרונות הדרומיים של רכס האפנינים.

- פירנצה בירת טוסקנה היא העיר הגדולה והחשובה במחוז וחלק נכבד מאוכלוסיית המחוז מתגורר בתחומי המטרופולין שלה
- ממערבה לה, בקרבת חוף הים הליגורי, ערים גדולות חשובות כגון אמפולי, פראטו, פיסטוייה וליבורנו
- הערים פיזה ולוקה הפכו גם הן ליעד תיירותי רותח, אחת בגלל החומה המרהיבה שמקיפה אותה והשנייה בגלל המגדל העקום שלה שהפך לבין סמליה הבולטים של איטליה כולה
- מצפון לפיזה וליבורנו נמתח חוף ורזיליה המפורסם, אחד מחופי הלידו החשובים והפופולאריים באיטליה
- קו החוף החולי והרחב נמתח לאורך שלושים קילומטרים צפונה מויארג'ו בכיוון לה ספציה וכפרי צ'ינקווה טרה
- מעל החוף, בהרי האפנינים, עיר השיש המפורסמת קאררה ומעליה שמורת הטבע ההרית של גראפיניאנה וכפרים הרריים יפייפיים לאורך נתיב הנהר ההררי סרקיו
- גם בהרים מעל פירנצה שפע של עיירות וכפרים נהדרים, מקומות קרירים ומוצלים שמהווים בריחה מהעיר הגדולה. המפורסמת שבין העיירות היא פייזולה היפה, מקום נופש והירגעות היסטורי של אצילי העיר
כמה ימים צריך לטיול בצפון טוסקנה?
המרחב הטוסקני העשיר והאינטנסיבי מצריך לפחות שבוע של טיול, כולל יומיים-שלושה בפירנצה, יום בלוקה ופיזה ועוד יומיים-שלושה בעיירות והכפרים שבין פיזה לפירנצה, לאורך הים הליגורי ובהרי האפנינים.
מה חייבים לראות ולעשות בצפון טוסקנה?
- רנסנס בפירנצה
- המגדל הנטוי בפיזה
- האלונים בראש מגדל גואיניג'י בלוקה
- מוזיאון לאונרדו בוינצ'י
- בטן-גב בחוף הלידו הארוך של הריביירה הטוסקנית
- הדואומו של סן מיניאטו
- פסל הקלוסוס בווילה דמידוף
- מוזיאון השיש בקאררה
- שמורת הטבע האפנינית בגראפיניאנה
שימו לב!!! למדריך השלם לטיול בטוסקנה, הקליקו כאן…
איך להגיע לצפון טוסקנה?
- הדרך הכי יעילה להגיע לצפון טוסקנה היא בטיסות ישירות לבולוניה או רומא, או טיסות טרנספר פנימיות שמגיעות לפיזה ופירנצה
- נמלי התעופה בצפון המחוז אינם נגישים מנמל התעופה בן גוריון, ורוב מי שמגיע לטוסקנה מגיע מרומא ברכבת
- ערי טוסקנה מחוברות לקווי המסילות העיקריים של איטליה הנוסעים מדרום לצפון. בעיקר מרומא לכיוון ונציה או מילאנו, דרך בּולונְיָה
- קו מהיר מחבר את רומא עם פירנצה דרך ארֶצו. קו זה ממשיך מעבר לרכס האפְּנינים לבּולונְיָה ומשם מסתעף למילאנו ולונציה
- מפירנצה ישנם קווים רבים שמתפצלים לתוך ערי המחוז, לכיוון פּיזה וליבּורנו, ולכיוון סְיינָה
- קו רכבת יחסית איטי מחבר את קו החוף של טוסקנה עם רומא. עוצר בליבּורנו ומשם ממשיך ללה-סְפֶּצְיָה וגֶנואה שבריביירה האיטלקית. קו זה ייקח אתכם לכפרי החוף המרהיבים של צ'ינְקְווָה טֶרֶה
מפה של צפון טוסקנה
צפון טוסקנה ברכב
- שני כבישים מהירים מחברים את רומא עם צפון איטליה דרך טוסקנה. שניהם חופפים לקווי מסילת הברזל
- ה-E80 נמתח לאורך החוף של הים הליגוּרי ומחבר את רומא עם ליבּורנו
- ה-E35 מחבר את רומא עם פירנצה דרך ארֶצו. מפירנצה ממשיך צפונה לבּולוניה ומשם למילאנו
לכל הטיפים והמידע + הנחות על השכרת רכב באיטליה, הקליקו כאן…
- ישנם מספר כבישים מהירים שמחברים את מזרח טוסקנה עם מערבה. החשוב בהם מחבר את פירנצה עם פּיזה וליבּורנו לאורך המטרופולין הגדול שלגדות נהר הארְנ
- לא ניתן להיכנס בכלל במשך שעות היום למרכזי הערים פירנצה, פּיזה ולוקה עם רכב. לכן חשוב לתכנן בקפידה את הגישה לערים אלו
- מומלץ לחנות מחוץ למרכזי הערים, בסמוך לכבישים המהירים ומשם לקחת תחבורה ציבורית למרכז העיר

כל מה שיש לראות ולעשות בצפון טוסקנה
פירנצה – עיר הרנסנס
אין עיר שמשתווה לפירנצה בתרומתה לתרבות והאמנות של העולם המערבי. אולי מלבד אתונה של התקופה הקלאסית. מרכז העיר פירנצה הוא כל כולו מוזיאון לתקופת הרנסנס. הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו ולא בכדי. הפסלים ברחובות, הציורים בגלריית האופיצי ובכנסיות והארכיטקטורה ברחובות העיר העתיקים, מהווים ריכוז מטורף של יצירות אמנות במרחב הציבורי. ריכוז בקצב שקשה לעין האנושית להכיל.
תחת חסותו של לורנצו המפואר (לבית מֶדיצ'י), שליט העיר במחצית השנייה של המאה ה-16, נוצרה בעיר סצנת אמנות שאין לה אח ורע בכל ההיסטוריה האנושית.

לורנצו דה-מֶדיצ'י, אמן ופטרון אמנות, משך לעיר ומימן עשרות מאמני הרנסנס הידועים ביותר.
בפירנצה התגוררו ויצרו גדולי הציירים של הרנסנס:
- רפָאֶל (יליד אורְבּינו, במחוז מרקֶה ממזרח)
- לאונרדו דה-וינצ'י (מהכפר וינצ'י הסמוך, 20 ק”מ מזרחית לעיר)
- מיכּאֶלְאנְגֶ'לו(יליד הכפר קָפְּרסֶה, 30 ק”מ מזרחית מפירנצה)
- סנדרו בּוּטיצֶ'לִי (יליד העיר) ועוד רבים וטובים
- פַּסלים כגון דונָטֶלו (יליד העיר)
- סופרים כגון דָנְטֶה אָליגְיירי (יליד העיר) – מחבר “הקומדיה האלוהית”
- קרלו קולודי בן המאה ה-19, מחבר פּינוקיו
- ארכיטקטים כגון לורנצו גיבֶּרְטי ופיליפּו בּרונָלֶסְקי.
ברונלסקי הוא ארכיטקט היהלום שבכתר בנוף האורבּני של פירנצה, שיאה של ארכיטקטורת הרנסנס – הכיפה המונומנטאלית של קתדרלת העיר – הסנטה מריה דל פְיורֶה (Santa Maria del Fiore).
גם גְי'וטו די בּונְדונֶה, הצייר הימי-ביניימי שבישר את בוא הרנסנס נולד בסמוך לעיר, חי ויצר בה.
פירנצה היא גם עיר הולדתו של גוצ'יו גוּצ'י Gucci והמטה של חברת אופנת העלית שהקים.
ל-10 בתי מלון במיקום מנצח בפירנצה, הקליקו כאן…
למציאת מלון בפירנצה בירת טוסקנה…

בין פירנצה לפּיזה
וינְצ'י Vinci
‘כפרון' טוסקני קטן ויפה המסתתר לו בניחותא בגבעות שבין פּיסְטויָה ואֶמְפּולי. איש לא היה שומע עליו אילולא בן המקום המאוד מאוד מאוד מפורסם – לאונרדו, שגם נשא את שם הכפר בגאווה (“אתה יודע שדה-וינצ'י משמעו מוינצ'י?” – קוזמו קריימר).

בן הכפר הידוע הוא כיום מקור הפרנסה העיקרי של הכפר. המוני תיירים עוצרים בכפר בדרכם מפירנצה מערבה, לכיוון פּיזה. בכפר ישנו מוזיאון לא רע בכלל המוקדש לליאונרדו דה-וינצ'י ובעיקר מתמקד בצד הפחות ידוע של האמן הטוסקני הדגול.
עיקר האוסף כולל מחפציו שנשתמרו ודגמים של ההמצאות הגאוניות שהוא המציא ביניהם דגם של אופניים קדומים, דגם של הליקופטר, טנק מרכבה (מרכבה אמיתית משוריינת עם סוסים) ועוד.
כתובת המוזיאון: Piazza Leonardo da Vinci 26
לרכישת כרטיסי כניסה למוזיאון, הקליקו כאן…
פּיסְטויָה Pistoia
בדרככם מפירנצה ללוקָה ופּיזה, אם לא אצה לכם הדרך עיצרו בפּיסְטויָה. אין הרבה מה לראות בעיר, מלבד כמובן התפריט האיטלקי המוכר של כיכר הדוּאומו ובה – הקתדרלה, בית-הטבילה והקמפּינָלֶה (מגדל הפעמונים).
אולם אם זמנכם בידכם כדאי להיכנס לתוך פּיסְטויָה. תחנת הרכבת של העיר, על הקו שבין פירנצה ללוקָה, נמצאת כחצי קילומטר לערך דרומית לכיכר הדוּאומו. ברכב, תרדו במחלפים המובילים לעיר מה-E76 ותמצאו חניה בקרבת מרכז העיר. אם זמנכם דחוק, פּיסְטויָה היא לא ביקור חובה בטוסקנה, בטח לעומת אימפריות התיירות הסמוכות – פירנצה, לוקָה ופּיזה.
בפּיסְטויָה מתגוררים מעט פחות ממאה אלף איש. היא אינה עיר גדולה או בעלת חשיבות היסטורית מיוחדת. העיר נודעת בעיקר בשל בית-המלאכה של חרשי הברזל בעיר. עד ימינו העיר מתאפיינת בתעשייה של מתכות. מאותה תעשייה יצא שמה של העיר למרחוק עם המונח הלועזי Pistol, כלומר אקדח שמקור שמו ככל הנראה בשם פּיסְטויָה.
טיול בפיסטויה

ביקור קצר בפּיסְטויָה יכלול כמובן את כיכר הדוּאמו והרחובות הסמוכים. רחובות אלו עתיקים מאוד וישנם שם בתים ימי-ביניימיים ורנסנסיים עתיקים. המסלול יכלול הליכה בסמטאות היוצאות מפּיאצָה דל דוּאומו לכיוון דרום.
הדואומו, קתדרלת סן צֶנו, בית הטבילה והקמפּינָלֶה שווים ביקור יותר מעמיק. הקמפּינָלֶה נבנתה במאה ה-12 והמבנה המבוצר שלה נובע מכך שבמקור היה מגדל הפעמונים מגדל שמירה. בתוך הקתדרלה אל תחמיצו את קפּלת סן גי'אָקומו בה מאות פסלים ותבליטים. על הקפּלה החלו לעבוד באמצע המאה ה-13 וסיימו רק כמאתיים שנים לאחר מכן. בין אלו שעבדו על הקפּלה היה פיליפּו בּרונָלֶסְקי הענק, מי שתכנן את הכיפה האימתנית של הקתדרלה של פירנצה.
אָרְטימינו Artimino וקָרְמינְיָאנו Carmigniano
הכפר הקטן אָרְטימינו ממוקם במרחב הכפרי שבין פירנצה לאֶמְפּולי, מרחק של קילומטר צפונית מנהר הארְנו. שווה לסטות מעט מהדרך רק על מנת להגיע לכנסיית סן ליאונרדו הרומנסְקית היפה החולשת על הדרך אל הכפר הקטן.
בנסיעה של בערך חצי קילומטר מהכפר נמצאת וילה דה אָרְטימינו. וילה מסוף המאה ה-16 שמוכרת כיום כווילה של הארובות. זאת בגין מאה הארובות שעל גגה. בתוך הווילה מוזיאון לא רע בכלל של ממצאים אטרוצְקים עתיקים.
בנסיעה קצרה צפונה מאָרְטימינו בכבישים הפתלתלים המקסימים של צפון טוסקנה, תגיעו לכפר קרְמינְיָאנו. היכנסו לכנסיית סן מיקֶלֶה שם מוצג אחד הציורים היפים של האמן המנְייֶריסטי הדגול פּונְטורְמו – “הביקור”. ציור גדול מימדים מהמאה ה-16 שנודע בעיקר בשל הבדים הצבעוניים והמרשימים של ארבע הנשים בציור.

סן מיניאָטו San Miniato
בפאתייה הדרומיים של עיר התעשייה אֶמְפּולי נמצאת סן מיניאָטו. עיירה קטנה ומקסימה שנראית כמעין מבצר מנותק מערי התעשייה הכבדות של צפון טוסקנה. העיירה סן מיניאָטו היא מקלט ללא מעט יצירות אמנות חשובות שנמצאות במוזיאון דִיוסֶסָאנו Museo Diocesano האדיר שבה.
במוזיאון הנהדר תמצאו (כיאה לטוסקנה – הגראונד זירו של האמנות הרנסנסית) יצירות משלהי ימי-הביניים והרנסנס. אל תחמיצו את פסל ישו המרהיב של אנדריאה דל וֶרוקְיו Verrocchio, פסל טֶרקוטה מיוחד של האמן הפלורנטיני הענק (מורהו של ליאונרדו דה-וינצ'י). ציור חשוב נוסף הוא ציור צליבת ישו של פיליפּו ליפּי Lippi, ממבשרי הרנסנס.
ביקור בסן מיניאָטו לא יהיה מושלם ללא כניסה לדוּאומו, הקתדרלה הרומנֶסְקית העתיקה של העיירה. כמו גם ביקור במצודה (Rocca) של העיירה, מצודה נטושה מהמאה ה-13 שנבנתה מטעם פרידריך השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה. המצודה העתיקה מציעה נוף מרהיב על הגבעות של צפון טוסקנה בואכה רכס האפְּנינים והערים שבעמק הארְנו. בלב המצודה המגדל הגבוה על שמו של פרידריך השני, פְרֶדֶריקו באיטלקית.
פִייֶזולָה Fiesola

בפאתיה הצפוניים של פירנצה, בגבעות בין כרמים קסומים לצל רכס האפּנינים, יושבת העיירה המקסימה פִייֶזולָה. עיירה זו היא מקום מפלט ידוע של הפלורנטינים (תושבי פירנצה) הרוצים לברוח מהמולת ציורי הרנסנס (ומיליוני התיירים שבאים לעיר לראותם).
מרכז העיירה היא הדוּאומו של סן רומולו העתיקה. הקתדרלה נבנתה במאה ה-11 על שרידיו של תיאטרון רומי עתיק שכיום הוא אתר חפירות ארכיאולוגי.
בסמוך לעיירה שכיום היא כבר פרבר של פירנצה, נמצא כפרון קטן בשם סן דומיניקו. ב'כפרון' זה כנסייה שעל שמה נקרא הכפר. בכנסייה ישנם ציורים נדירים של הצייר הענקי פְרֶה אנְגֶ'ליקו Fra Angelico (האח המלאכי) אחד מציירי הרנסנס המוקדם החשובים ביותר.
הקולוסוס בוילה מדיצ'י דה פרטולינו Villa Medicea di Pratolino (וילה דמידוף)
כרבע שעה נסיעה במעלה הגבעות מפִייֶזולָה, סמוך לכפר פרטולינו, נמצאת אחת מווילות הקיט היותר מרשימות של בני המדיצ'י, שליטי פירנצה בעת הרנסנס. צאו לטיול בגני הוילה ולבטח תיפגשו את אחד הפסלים היותר מרשימים שנקשרים בתרבות הגנים האיטלקיים המעוצבים.
פסל “הקולוסוס של האפנינים”, פרי ידיו של הפסל הענק ג'יאמבולוניה Giambologna, יושב מעל גרוטו שחותם אגם מלאכותי קטן. גובהו של הפסל הוא לא פחות מ-14 מטרים והוא משתלב בצורה מפליאה ביותר עם המראה המחוספס של המערה המלאכותית עליה הוא יושב. הפסל פופולארי מאוד על תיירים ורבים עולים אליו לרגל למרחב הכפרי המקסים עליו הוא יושב.
מלבד הפסל האייקוני, ניתן לטייל בגני הווילה המרהיבים. בגנים שבילי הליכה בינות עצים, אגמים מלאכותיים ושפע של פסלים. מלבד פסל הקולוסוס, אל תחמיצו גם את מזרקת מוניונה Fonte del Mugnone המפעימה של ג'יאמבולוניה, הפסל הפלמי שכל כך מזוהה עם איטליה.

פִּיזָה – העיר של המגדל הנטוי
עיר קטנטנה ויפה שזכתה באחד מאתרי התיירות האייקוניים ביותר בעולם.
פּיזה היא עיר קטנטנה, כמעט עיירה. אין בעולם עיר בסדר גודל שכזה, סך הכול 90 אלף תושבים, שזכתה באתר תיירות מהמעלה הראשונה, המגדל הנטוי שסמוך לקתדרלת העיר. המגדל הנטוי הוא מושא תיירותי אייקוני, שמביא כמעט לבדו לעיר מיליוני תיירים בשנה. מלבד מגדל הפעמונים, העיר היא עיר הולדתו של המדען הדגול גליליאו גלילֶיי.
לחיפוש מקום לינה בפיזה, הקליקו כאן…
פּיזה אינה עיר גדולה הן מבחינת שטח והן מבחינת אוכלוסייה. עיקר מוקדי העניין שבה נמצאים בשטח קטנטן מצפון לנהר הארְנו, שחוצה את העיר לצפון ודרום. האווירה בזמן הטיול בעיר היא נעימה אך נמשכת זמן קצר מאוד. מלבד ביקור חובה כמובן בקתדרלה של העיר ובמגדל הפעמונים הנטוי שלידה, כדאי קצת לשוטט בעיר היפה שלצל המגדל.
לטיול חצי יום מפירנצה למגדל הנטוי…
פּיזה ממוקמת שני קילומטר משפכו של נהר הארְנו לים הליגוּרי (בימי-הביניים הייתה פּיזה סמוכה לחוף הים הליגוּרי, אולם סחף הנהר הרחיק את הים מן העיר ובהתאם את מעמדה). שם נמצאת עיירת הנמל מרינה דה פּיזה, שמקושרת אדמיניסטרטיבית עם העיר.
לכל מה שאתם צריכים לדעת על פּיזה, הקישו כאן…

לוּקָה – העיר מוקפת החומה
עיר קטנה, תוססת ויפה, לה סמטאות עתיקות צרות ואין ספור כנסיות ימי-ביניימיות מקסימות. לוקָה מוקפת בחומה עתיקה שנשתמרה מימי-הביניים ויש בה לא מעט אתרים שחייבים לבקר בהם לפני שממשיכים הלאה לכיוון פּיזה או פירנצה. לוקָה מצטיינת כעיר של אירועים מיוחדים. מתאפיינת ברחובות תוססים והומים והמון המון מסעדות, בארים ובתי-קפה.
לחיפוש מלון בלוקה, הקליקו כאן…

קו החוף הצפוני של טוסקנה
ויארֶג'ו Viareggio וטורֶה דל לאגו Torre del Lago
עיר החוף הטוסקנית הנהדרת הידועה בעיקר בקרנבל החורפי הנערך בה. העיר הקטנה בת 60 אלף התושבים נמצאת במרחק נסיעה של חצי שעה מפּיזה לחוף הים הליגוּרי. ויארֶג'ו היא הגדולה מבין עיירות הנופש של חוף וֶרְזילִיָה Versilia, יש בה טיילת מקסימה מלאה במסעדות ובתי-קפה וכמובן גם חופי רחצה. החוף החולי בעיר הוא רחב מאוד, כמעט מאה מטרים של רצועת חוף המפרידה בין העיירה לבין הים.
טורֶה דל לאגו הוא כפר כמה קילומטרים דרומית מויארֶג'ו. ידוע כביתו של המלחין האיטלקי הנודע ג'יאקומו פּוּצ'יני Puccini. מומלץ להגיע לוילה בה גר המלחין שהיום היא מוזיאון המהלל את חייו ועבודתו.

הריביירה הטוסקנית – חוף ורזיליה
הריביירה הטוסקנית היא הכינוי של חוף ורזילה Versilia, הלידו הארוך והרציף שנמתח צפונית מעיירת הנופש ויארג'יו עד למרינה די קאררה. אורכה של רצועת החוף היא יותר משלושים קילומטרים והיא מתאפיינת בחופים חוליים רחבים מאוד, מתקני חוף מעולים וכמובן גב חוף מלא במסעדות ומקומות לינה. קו החוף של הריביירה הטוסקנית הוא אחד משורה רחבה של חופי טיילות לידו באיטליה שפופולאריות מאוד בעיקר על האיטלקים עצמם.
אופי הלינה והנופש בריביירה הטוסקנית הוא מאוד לוקאלי ומרגיש מעט מיושן. חלק גדול ממקומות הלינה יש להם ותק ולכן חשוב לבחון היטב מראש את מקום הלינה הנבחר. התחושה של החזרה לעבר היא גם היתרון הגדול של קו החוף. השפה האיטלקית והווי הנופש של האיטלקים הוא קסום וייחודי, הרבה יותר מכל ריזורט חוף גנרי באיי יוון או בספרד.
בנוסף, האיטלקים יודעים היכן קווי החוף הכי טובים, והריביירה הטוסקנית התוססת, בדומה למקבילה האדריאטית ברימיני או בחופי פוליה למשל, מציעים את חווית החופים והבטן-גב הכי איכותיים שיש.

רכס האפנינים
קרָארָה Carrara
העיר של מחצבות השיש. שמה יצא למרחוק בגין שיש הקרָארָה המושלם, אותו שיש ממנו מיטב פסלי הרנסנס פיסלו את יצירות המופת שלהם. העיר נמצאת בצפון מערב חבל טוסקנה, למרגלות רכס האפְּנינים. בעיר מתגוררים סביב השישים אלף תושבים. היא מרוחקת מחופי הים הליגוּרי מרחק של עשרה קילומטרים, מחוברת בבנייה רציפה לנמל העיר מרינה דה-קרָארָה.

הגישה לעיר היא באמצעות כביש החוף האיטלקי ה-E80 המחבר אותה עם פּיזה בדרומה (נסיעה של 50 דקות). ניתן גם להגיע לעיר באמצעות קו מסילת הרכבת המקביל לכביש המהיר, המחבר את רומא עם גֶנואָה, דרך טוסקנה.
תחנת הרכבת של העיר נמצא בפרבר אָווָנְצָה, ממערב לקרָארָה, מרחק נסיעה של עשר דקות ממרכז העיר העתיק. אל קרָארָה צריך לטפס מעורקי התחבורה שעל החוף. העיר נמצאת על האוכף של רכס האפְּנינים המערבי, על גבעות היוצרות גאיות בתוך העיר.
טיול בקאררה
מרכזה הקטנטן של קרָארָה בהחלט שווה ביקור. עיקר הרחובות המעניינים סמוכים לקתדרלה הישנה של העיר, שבנויה (תאמינו או לא) משיש. בסמוך לקתדרלה תמצאו את ביתו של האמן הפלורנטיני הענק מיכּאֶלְאנְגֶ'לו. הבית שימש את האמן כאשר שהה בעיר הקרָארָה לצורך בחירת שיש לפסליו האלמותיים (פסל דויד בפירנצה, פסל משה והפְּייֶטָה ברומא ועוד).
הטיול בעיר יכלול את סביבתה של הקתדרלה כמו גם את הרחובות הסמוכים לפּיאצָה אָלְבֵּריקָה (Piazza Alberica) המוארכת. סביב הפּיאצָה בתי-קפה סופר אלגנטיים ואווירה מאוד נעימה.
כל מי שמתעניין בשיש ובאופן חציבתו ייהנה מאוד בקרָארָה. מוזיאון השיש הקטן שבעיר מביא מוצגי שיש עתיקים יחדיו עם הסברים מפורטים על טכניקות עיבוד השיש וסיתותו. בסמוך לעיר ניתן לטפס אל מחצבות שמותר לבקר בהן.
גְרָפָאנְיָאנָה Grafagnana
עמק נדיר ביופיו באזור טבע הררי ומקסים המושלם לכל סוגי ההייקינג והטיול הרגלי. גם טיולים קצרים בשבילים היוצאים מהכפרים השלווים שבעמק וגם טיולים יותר ארוכים במרחבים ההרריים של האפְּנינים המערביים.
לחובבי ההייקינג היותר ארוכים מומלץ לתור ברחבי פארק נאטוראלֶה דלה אלְפּי אפּואָנֶה Parco Naturale delle Alpi Apuane. בפארק ישנם לא מעט מסלולים בדרגות קושי שונות, בינות רכסים משוננים ויערות.
מומלץ מאוד להגיע לפארק עם רכב (לכל מה שצריך לדעת על השכרת רכב באיטליה…), לבחור מסלול מעגלי בהתאם לזמן ולכושר בו אתם נמצאים. מדובר באחד מאזורי הטבע היפים בטוסקנה.
אם חשקה נפשכם במעט נוף הרים עם אוויר צלול, מומלץ הרבה יותר להגיע לדרום טירול או לואלֶה דֶ'אָאוסְטָה, שם מסלולי הטבע חוסים בצל האלפּים. אבל אם בא לכם מעט התרעננות מנוף הגבעות ומציורי הרנסנס, בהחלט מומלץ לטפס על ההרים ולחוות את הנוף האפְּניני.

בּאני די לוקָה Bangi di Lucca
כחמישים דקות נסיעה צפונה מהעיר לוקָה, בתוככי הגבעות וההרים המתונים של רכס האפְּנינים המערבי, נמצאת בּאני דה לוקָה. העיירה נמצאת לגדתו של הנהר ההררי לימה שזורם מהרכס אל עבר הים הליגוּרי.
בּאני די לוקָה היא עיירת מרפא טוסקנית ששמה יצא למרחוק כמקום נופש סופר יוקרתי לאצילי אירופה. שיאה של העיירה הקטנה היה בתחילת המאה ה-19, אז נהנו עשירי היבשת הישנה ממיטב ההנאות של העיר כולל אחד מבתי הקזינו הראשונים בעולם.
כיום בּאני דה לוקָה היא עיירה מנומנמת, מתגוררים בה בערך ששת אלפים אנשים ולא הרבה נותר מההדר של המאות הקודמות. עדיין מאוד נעים להסתובב בעיירה, בסמוך לזרימתו המרשימה של נהר הלימָה. בעיר ישנם עוד כמה אתרים המציעים גישה למעיינות החמים.
לטיול פנורמי בכדור פורח מעל לוקה וצפון טוסקנה, הקליקו כאן…