וִיצֶ’נְזַה האלגנטית – מגרש המשחקים של אנדריאה פַּלַדְיוֺ

ויצֶ’נְזַה Vicenza היפה הייתה פחות או יותר מגרש המשחקים והניסויים של גדול הארכיטקטים של הרנסנס הונציאני, אנדריאה פַּלַדְיוֺ Palladio. העיר של היום היא שילוב מרהיב של מבני מופת עתיקים עם אווירה מודרנית נעימה ותוססת. מסביב לעיר וילות מפורסמות של פלדיו שהפכו גם הן לאטרקציה תיירותית מבוקשת.

ויצ'נזה לצל האלפים
ויצ'נזה לצל האלפים
  • למזלה של וִיצֶ’נְזַה של היום, המאה ה-15 הייתה צירוף מופלא של שגשוג ופיתוח. שליטי העיר זכו במתן משרת מתכנן העיר לארכיטקט צעיר יליד פָּדובָה הסמוכה. הוא שהפך במהרה לגדול הארכיטקטים הצפוניים, מתחרה וממשיך דרכם של פיליפּו בְּרוּנֶלֶסקי Brunelleschi ולאונה בּטיסטה אָלְבֶּרְטי Alberti, גדולי הארכיטקטורה של פירנצה
  • פַּלַדְיוֺ פעל בעיקר בוִיצֶ’נְזַה בה תכנן לא פחות מ-23 בנינים. כל אחד כיום הוא אטרקציה תיירותית מפוארת
  • פַּלַדְיוֺ גם תכנן את 24 הווילות הכפריות שפזורות בכל רחבי מחוז וֶנֶטו והן בעצמן אתרי תיירות פופולאריים
  • העיר כיום היא אטרקציה תיירותית בגין אותם בניינים מרהיבים של פַּלַדְיוֺ, כשם שרומיאו וג'וליה הן האטרקציה התיירותית של וֶרונָה הסמוכה.

 

כמה ימים צריך לטיול בויצֶ’נְזַה?

מומלץ להקדיש לויצֶ’נְזַה לפחות יום טיול מלא. אפשר להגיע לעיר בטיול כוכב מונציה, ורונה, אגם גארדה ואפילו מילאנו.

 

כל מה שחייבים לראות ולעשות בויצֶ’נְזַה?

  • קפה, נשנוש ואתרים בפּיאצָה סֶנְיורי
  • התיאטרון האולימפּי – גולת הכותרת של אנדריאה פַּלַדְיוֺ
  • חוויה בארוקית מסעירה בוילה קאפְּרָה לה רוֺטונְדָה ווילה וָאלְמַרַאנָה איי נָאני
  • נוף פנוראמי ואמנות ססגונית בבּזיליקה די מונטה בֶּרִיקו

למציאת מקום לינה בויצ'נזה, הקליקו כאן…

שימו לב!!! למדריך השלם לטיול במחוז וֶנֶטו, הקליקו כאן… 

 

מהי וִיצֶ’נְזַה?

  • וִיצֶ’נְזַה ממוקמת בחלקו הצפוני של עמק נהר הפּו
  • היא שוכנת כשלושים קילומטר צפונית מזרחית מפָּדובָה (שישים קילומטרים מערבית מונציה בירת המחוז) וארבעים קילומטרים מזרחית מוֶרונָה
  • מצפון לעיר מרחב הגבעות בֶּריצ'י שמעליהן (במרחק שלושים קילומטרים מהעיר) הרכסים הדרומיים של האלפּים
  • בוִיצֶ’נְזַה זורם נהר הבָּקיליוֺנֶה Bacchiglione המתחבר במזרח העיר עם יובלו נהר הרֶטְרוֺנֶה Retrone
  • בעיר מתגוררים כ-115 אלף איש. למרות גודלה המצומצם, זכתה העיר לכמה מאתרי התיירות המרשימים והיפים בכל מחוז וֶנֶטו

לטיול באופניים חשמליות בגבעות בֶּריצ'י המקסימות (יציאה מויצ'נזה), הקליקו כאן…

 

מפה של ויצ'נזה

 

גישה ותחבורה בוִיצֶ’נְזַה

  • הגישה לוִיצֶ’נְזַה היא קלה ונוחה בכל כלי התחבורה האפשריים
  • בקרבת העיר שלושה שדות תעופה מרכזיים – מרקו פולו בונציה, שדה התעופה של טרוויזו (משרת בעיקר את חברות הלאו קוסט) ושדה התעופה של וֶרונָה. כולם במרחק של בין ארבעים דקות (וֶרונָה) לשעה (ונציה) מהעיר
  • הגישה לעיר ברכב וברכבת נוחים גם כן. העיר נמצאת בסמוך ל-E70 האוטוסטרדה שמחברת את ונציה עם מילאנו
  • בסמוך אליה קו המסילה הראשי של הצפון שמחבר גם הוא בין שתי הבירות של המחוזות השכנים.

תחנת הרכבת המרכזית של העיר נמצא במרחק של קצת יותר מחצי קילומטר דרומית ממרכז העיר העתיקה. מעבר לקָמְפּו מָרְצוֺ Campo Marzo הפארק היפיפה של העיר. מתחנת הרכבת ניתן כמובן לחצות את הגנים היפים בהליכה של רבע שעה עד דרום העיר העתיקה. או לחילופין פשוט לתפוס כמעט כל אוטובוס שיוצא מהתחנה צפונה ומגיע לפּיאצָה קָסְטֶלו Piazza Castello, שער הכניסה המערבי לעיר העתיקה.

2פיאצה סניורי
פּיאצָה דיי סֶניורי – מרכז העיר העתיקה

חניה בוִיצֶ’נְזַה

  • החניה בוִיצֶ’נְזַה היא יחסית קלה ונוחה לעומת ערים אחרות במחוז וֶנֶטו
  • היות ווִיצֶ’נְזַה היא הקטנה מבין ערי המחוז בגודלה הפיזי, ניתן לחנות בנוחות בקרבת מרכז העיר הקטן, כמובן בתשלום. או להתרחק מעט ולחנות בחינם ברחובות העיר החדשה.
  • בשום פנים ואופן לא מומלץ להיכנס עם רכב לתוך גלעין העיר העתיק שמוגדר כ-ZTL
  • הנסיעה במרכז, כמו בכל ערי איטליה העתיקות היא מפרכת, מבלבלת ומאוד לא נעימה

לכל הטיפים והמידע על השכרת רכב בצפון איטליה, הקליקו כאן…

ישנם מגוון רחב של חניונים בתשלום בסביבת תחנת הרכבת. חניונים זולים יחסית ונוחים מאוד מבחינת הגישה אל מרכז העיר דרך קָמְפּו מָרְצוֺ – הפארק שבין תחנת הרכבת למרכז העיר.

ניתן להמשיך הלאה מהתחנה בשדרת ויאָלֶה רומא עד קצה הפארק. שם לחנות ממש בקרבת מרכז העיר. כמובן שהמחירים שם כמובן גבוהים יותר.

ניתן להמשיך לנסוע צפונה לחניון ענקי סמוך לנהר הבָּקיליוֺנֶה. בו אמנם המחירים יחסית גבוהים, סביב 2 יורו לשעה, אך הנוחות בהחלט שווה את זה.

פיאצה סניורי
פּיאצָה סֶנְיורי – בּזיליקה פָּלָדיאָנָה וטורה בּיסָארָה מימין, לוגָ'ה דל קאפּיטָנְיָאטו משמאל

 

מסלול טיול במרכז וִיצֶ’נְזַה

וִיצֶ’נְזַה היא עיר קטנה ומלאה במוקדי עניין. רוב מי שמגיע לעיר מתכנן טיול קצר בה, לרוב של כמה שעות וזאת טעות. למרות גודלה המטעה, יש קושי אדיר לסיים את העיר במהירות ולהמשיך הלאה לפָּדובָה או וֶרונָה. מומלץ לכל הפחות, לטייל בה יום שלם, מבוקר ועד ערב אחרת תפסידו המון.

לטיול סביר בעיר מומלץ להקדיש יום שלם ואפילו לישון בה לילה. כולל ביקור באתרי החובה במרחב הפרברי שמדרום למרכז העתיק.

לארוחה אותנטית אצל משפחה מקומית, הקליקו כאן…

  • רובם המוחלט של האתרים ומוקדי העניין בוִיצֶ’נְזַה מרוכזים בשטח קטן – המרכז העתיק של העיר. בשטח שהוא מעין חצי אי המוקף מצפון וממזרח במימי נהר הבָּקיליוֺנֶה ומדרום מימי נהר הרֶטְרוֺנֶה
  • מקבץ נוסף של אתרי חובה נמצא במורד הנהר דרומה ממרכז העיר העתיקה. בעבר נהר הרֶטְרוֺנֶה היה מתחבר לבָּקיליוֺנֶה במרכזה העתיק של וֶרונָה. אולם שני הנהרות עברו תיעול נרחב שמשך את החיבור ביניהם דרומה. התיעול נערך על מנת למנוע את היווצרות הסחף בתחומי מרכז העיר והצפות עם הפשרת השלגים באלפים
  • הציר המרכזי של מרכז העיר העתיקה הוא קורְסו אנדריאה פַּלַדְיוֺ. ציר הנמתח על ציר ממזרח למערב. ציר זה חוצה את כל העיר העתיקה ומנגיש את כל האתרים החשובים בעיר
  • כיום הציר הוא מדרחוב תוסס ומקסים, מלא בחנויות, מסעדות ובתי-קפה. רוב השנה הוא מואר ומקושט והוא לכשעצמו אחת האטרקציות המובילות של וִיצֶ’נְזַה
  • הכיכר המרכזית של העיר היא פּיאצָה דיי סֶנְיורי הסמוכה לבּזיליקה פָּלָדיאָנָה. כל הרחובות והפּיאצות הסמוכות אליה שוקקות תיירים ומקומיים
  • עיקר הטיול בעיר יתבצע במרחב המצומצם סביבה וסביב הקתדרלה, מאה מטרים מערבה

למציאת מקום לינה בויצ'נזה, הקליקו כאן…

בזיליקה פלדיאנה
בּזיליקה פָּלָדיאָנָה

 

אתרים ומוקדי עניין

בּזיליקה פָּלָדיאָנָה Basilica Palladiana ומוזיאו פָּלָדיאָנו Museo Palladiano

כיכר הסֶנְיורי (האדונים) היא הכיכר המרכזית של וִיצֶ’נְזַה. הכיכר משיקה מדרום לקורְסו אנדריאה פַּלַדְיוֺ, המדרחוב הצר והעמוס שהינו הציר המרכזי של העיר העתיקה. המדרחוב והכיכר הם ליבה הפועם של וִיצֶ’נְזַה. מאז ומתמיד הייתה הכיכר המרכז הפוליטי והכלכלי של העיר.

בחלקה הדרומי של פּיאצָה דיי סֶנְיורי נמצאת הבּזיליקה על שמו של פַּלַדְיוֺ. סימן ההיכר שלה הוא הגג הירוק המקומר ומגדל הפעמונים הגבוה טורֶה בִּיסָארָה Bissara שלצידה. כמו כן הבניין מוכר בשל שתי שורות העמודים המרשימות שלאורכו. הנמוכה מסדר דורי ומעליה שורה מסדר יוני. שורות עמודים אלו יוצרות פּורְטיצ'י  – אכּסדרה ארוכה לאורך הבניין.

שמו המקורי של הבניין הוא ארמון הנאורות – פּלָצְיו דֶלה רֶגְ'יונֶה Palazzo della Ragione. הארמון נבנה על חורבות בּזיליקה ימי-ביניימית ומכאן שמו – הבּזיליקה של פַּלַדְיוֺ. מצידה השני של הבּזיליקה נמצאת כיכר השוק, פּיאצָה דלה אֶרְבֶּה Piazza Delle Erbe הימי-ביניימית הקטנה. למי שמגיע לוִיצֶ’נְזַה אחרי ביקור בפָּדובָה (מה הסיכוי שלא??) המרכז של העיר ייראה דומה. עם שמות הפּיאצות המקיפות את הפּלָצְיו דֶלה רֶגְ'יונֶה, בדיוק כמו בפָּדובָה.

הארמון או הבּזיליקה נבנו כמרכז הפוליטי של העיר, זאת כקונטקסט למרכז הדתי ששכן ועודנו שוכן במקום מושבו של הבישוף – הקתדרלה. הבנייה הייחודית של פַּלַדְיוֺ פתחה את הארמון לרחוב כהצהרה של שקיפות וייצוג לעם, זאת אל מול השלטון הדתי האוטוקראטי.

לב הארמון הוא האולם של מועצת העיר (בדומה לסלון בפּלָצְיו דֶלה רֶגְ'יונֶה בפָּדובָה), שאורכו 52 מטרים. כיום האולם משמש כחלל תצוגה לתערוכות מתחלפות וחלק מהחדרים בבּזיליקה הוסבו למוזיאון קטן שמוקדש לפַּלַדְיוֺ. במוזיאון לא מעט מוצגים המראים תכניות בנייה, איורים ועוד שמיוחסים לגאון מפָּדובָה שאומץ בוִיצֶ’נְזַה.

 

לוגָ'ה דל קאפּיטָנְיָאטו Loggia del Capitaniato

בצידה הצפוני של פיאצה דיי סֶנְיורי, ממול הבּזיליקה פָּלָדיאָנָה נמצאת הלוגָ'ה דל קאפּיטָנְיָאטו המרשימה. הלוגָ'ה מורכבת מארבעה עמודים עתיקים ענקיים, הצבועים בצבע אדום עז. הייתה בעברה חלק מארמונו של השליט הונציאני בעיר. כיום היא חלק ממשרדי העירייה.

מגדל
טורה בּיסָארָה גבוה מעל בּזיליקה פָּלָדיאָנָה

 

הקתדרלה

הקתדרלה של וִיצֶ’נְזַה ידועה בעיקר בגין הפסדה הקצת מוזרה שלה. במבט של 90 מעלות נותנת הפסדה תחושה של בניין מונומנטאלי אבל במבט מהצד רואים שהפסדה הרבה יותר גדולה מהספינה הראשית של הקתדרלה.

הפסדה עצמה בהחלט יפה, היא בנויה מאבני שיש ורודות ולבנות ונהרסה בחלקה בהפגזה של בעלות הברית בשנת 1944, יחד עם חלק מהכנסייה עצמה. חלקה האחורי של הקתדרלה כולל את ארמון הבישוף. מבנה ניאו-קלאסי מרהיב שנבנה בתחילת המאה-19 ובראשו כיפה ירוקה ענקית. כיפה המזכירה את הגג של הבּזיליקה פָּלָדיאָנָה הסמוכה.

מצידו השני של הרחוב מארמון הבישוף, עומד בגאון מגדל הקָמְפָּנילֶה העתיק של הקתדרלה שנבנה במאה ה-12.

 

התיאטרון האולימפּי Teatro Olimpico

גולת הכותרת של יצירותיו של אנדראה פַּלַדְיוֺ ויצירתו המפורסמת ביותר בוִיצֶ’נְזַה, התיאטרון האולימפּי הוא אתר התיירות החשוב בעיר. התיאטרון משקיף על נהר הבָּקיליוֺנֶה הסמוך ומושך אליו כמות בלתי נתפסת של מבקרים. אלו באים לראות את הפלא הרנסנסי הנדיר.

התיאטרון, אחד משלושה תיאטראות רנסנסיים ששרדו באיטליה, יחדיו עם תיאטרון פַרֶנֶזֶה Farnese בפּארְמָה המאוחר יותר, הוא עדות מרהיבה להשפעה הקלאסית על הארכיטקטורה הרנסנסית. זאת תוך ניסיון (כושל להפליא) להחיות את מסורות הבנייה הרומאית של מבני ציבור להופעות. באופן די מדהים, מעט תיאטראות רנסנסיים מהמאה ה-16 שרדו באיטליה, זאת לעומת המוני התיאטראות, האמפי-תיאטראות ואפילו האצטדיונים הרומים ששרדו. כל אחד מהם היום הוא איקונה תיירותית פופולארית (הקולוסאום ברומא, האמפי-תיאטרון בוֶרונָה, פּומְפּיי בקָמְפָּנְיָה ועוד).

התיאטרון עצמו נבנה בעיקר מעץ מצופה בסְטוקו (טכניקת גבס איטלקית) במטרה לדמות את הבנייה באבן מהתקופה הרומית (לכן התיאטראות הרנסנסיים לא שרדו בניגוד למבני האבן הרומים המסיביים). התיאטרון עודנו פעיל ונערכות בו הצגות והופעות עם קהל מוגבל ל-400 איש. אם התמזל מזלכם תנסו להשיג כרטיסים להופעה שכזו, זאת חתיכת חוויה רנסנסית.

גולת הכותרת של התיאטרון היא התפאורה המופלאה שבגב הבימה. בביקור בתיאטרון תתפלאו מאופן העיצוב הייחודי של הבמה שיוצר אשליית עומק מרהיבה. על הבמה ישנו שער גדול עם נוף לרחוב שלכאורה מאחורי הבמה, עם בנייה מתוחכמת של רחובות הבנויים מפסדת גבס, יצר פַּלַדְיוֺ אשליה אופטית של רחוב ארוך מאוד. בחלל סמוך לתיאטרון נמצא האודיאון, חלל שנועד לרסיטלים. קירותיו של האודיאון מלאים בציורים מקסימים של האלים האולימפּיים ותֶמות מיתולוגיות נוספות.

כתובת: Piazza Matteotti 11

לסיור מעמיק בתיאטרון, הקליקו כאן…

לאתר האינטרנט של התיאטרון, הקליקו כאן… 

התיאטרון האולימפי במה
הבמה של התיאטרון האולימפי

פּלָצו קיריקָאטי Palazzo Chiericati

בהליכה קצרה דרומה מהתיאטרון האולימפּי תגיעו לפיאצה מָטֶאוטי הגדולה והשלווה. בחלקה הימני של הכיכר תראו את פּלָצו קיריקָאטי, אחד הארמונות היפים ביותר שתכנן אנדריאה פַּלַדְיוֺ. כיום הארמון משמש כבית למוזיאון העירוני Museo Civico המעולה. תתרשמו מהפסדה היפיפייה של הארמון הרנסנסי שכל כך מאפיינת את סגנונו של הענק הפּדובאי המאומץ.

שתי שורות של עמודי שיש הבנויים אחד על השני, למטה סדר דורי ולמעלה סדר יוני, שיוצרים מלמטה לוגָ'ה ולמעלה שתי גלריות מרהיבות ביופיין. העיצוב כולו מעודן מאוד וסימטרי לחלוטין. על ראש הארמון שורת פסלים צפופה חלקם צריחים מעוגלים מוצבים כהד לפסלים רנסנסיים של דמויות מפותלות.

לחובבי אמנות אל מלהחמיץ את המוזיאון הקטן והיעיל הזה, בו לא מעט יצירות אמנות רנסנסיות של אמנים ונציאנים וגם אוסף מרהיב של אמנות רנסנס צפונית. אל תחמיצו את ציור “הצליבה” של הנס ממלינג Memling הגרמני הנפלא ואת ציור “האמת נגלת על ידי הזמן” של אמן הבּארוק הונציאני הנהדר ג'יאן בּטיסטה טְייֶפּולו Tiepolo.

Pietro della Vècchia
בכחוס מאת פּייטרו דֶלָה וֶקְיָה, della Vècchia, גדול ציירי ויצֶ'נְזָה

כתובת: Piazza Matteotti 37

לאתר האינטרנט של המוזיאון, הקליקו כאן…

 

כנסיית סנטה קורונה Santa Corona

בהליכה לחלקה הצפוני של העיר העתיקה, לא רחוק מהתיאטרון האולימפּי, נמצאת הכנסייה הגותית היפה על שמה של ההילה הקדושה. הכנסייה הקטנה היא בית לרֶליק (צלם שקשור לישו) שנטען שהוא מכתר הקוצים של ישו (ומכאן שמה). הסיבה העיקרית לבקר בכנסייה היא הציורים המרהיבים שבמזבח. בראשם ציור “הטבלתו של ישו” פרי ידיו של מי שהביא את צבעי השמן לרנסנס הונציאני, ג'יובאני בֶּליני Bellini.

כתובת: Contrà Santa Corona 2

 

הארמונות בקורְסו אנדריאה פַּלַדְיוֺ Corso Andrea Palladio

המדרחוב הראשי והתוסס של וִיצֶ’נְזַה, על שמו של אנדריאה פַּלַדְיוֺ, הוא הרבה יותר מהגראונד זירו של סיבוב השופינג המומלץ בעיר הרנסנסית הקסומה. המדרחוב נקרא על שם הארכיטקט הידוע מסיבה (כאילו חצי מהעיר לא נקראת על שמו). בין ביקור בחנות אחת לשנייה ובין טעימה של מאפה פריך יחדיו עם הקפה, תביטו למעלה ותחזו בכמה מהארמונות היפים ביותר אותם תכנן הענק הפּדובאי יחדיו עם עוד ארמונות מפוארים מהמאות ה-16 עד ה-18.

רחובות ויצ'נזה
רחובות ויצ'נזה

 

דרומה ממרכז העיר

בּזיליקה די מונטה בֶּרִיקו Basilica di Monte Berico

הבּזיליקה היפיפייה חולשת על המרחב שמדרום לעיר העתיקה של וִיצֶ’נְזַה, שלפני מאות שנים לא היה חלק מהעיר אלא המקום בו בנו עשיריה את הווילות בהן בילו ונפשו. חלקה הדרומי של העיר, ממערב לנהר הבָּקיליוֺנֶה הפך להיות פופולארי מאוד על אצילי העיר. לאורך הנהר הוקמו הוילות כגון וילה וָאלְמַרַאנָה איי נָאני והרוטונְדָה שכיום הם אתרי חובה פופולאריים מאוד.

מרכז המרחב הכפרי (מרחק הליכה של רבע שעה מהעיר העתיקה) הייתה הבּזיליקה והכיכר הסמוכה אליה, פּיאזֶלָה דֶלָה ויטוריה שכיום מציעה נוף פנורמי נדיר של העיר. על הדרך המטפסת על הגבעה הירוקה בנו סדרה של אכסדראות שנקראו על שם הכנסייה Portici di Monte Berico שכמובן אפשרו את הגישה לגבעה גם בגשם ובשלג. מומלץ מאוד לעשות את הדרך ממרכז העיר בצעידה נינוחה בשבילים הכפריים המובילים לבּזיליקה, כמובן דרך האכסדראות המגניבות, בדומה לאכסדראות הארוכות שבבּולונְיָה. טיול זה ישלב גם את הביקור בשתי הוילות החשובות שמדרום.

מומלץ להיכנס לביקור קצר בבּזיליקה הבנויה בסגנון ונציאני בּיזאנטי, ישנם בה כמה ציורים יפים כולל ציורו המרהיב של פאולו וֶרוֺנזֶה Veronese המתאר את גרגורי הקדוש. אך עיקר רושם הביקור הוא הדרך המיוחדת כמו גם הנוף המרהיב שנשקף מהפּיאזֶלָה הסמוכה.

בזיליקה די מונטה בריקו בויצ'נזה
בזיליקה די מונטה בריקו בויצ'נזה

וילה וָאלְמַרַאנָה איי נָאני Villa Valmarana ai Nani

הווילה המקסימה בפאתיה הדרומיים של וִיצֶ’נְזַה, נקראת בחיבה על שם הגמדים המצוירים על הקיר החיצוני שלה. הווילה היא אוצר בלום של ציורי בארוק מטורפים של ג'יאן בּטיסטה טְייֶפּולו העוסקים כולם בנושאי המיתולוגיה היוונית.

לרכישת כרטיסים און ליין לוילה…

כתובת: Stradelli dei Nani 8

 

וילה קאפְּרָה לה רוֺטונְדָה Villa Capra La Rotonda

בהליכה נעימה דרומה מוילה ווָאלְמַרַאנָה איי נָאני דרך מרחב פרברי ירוק ונעים תגיעו ליצירת המופת הנדירה של אנדריאה פַּלַדְיוֺ ואחד האתרים הפופולאריים ביותר בוִיצֶ’נְזַה. הרוֺטונְדָה היא מבנה סימטרי מושלם, מרובע שווה צלעות שמעליו כיפה ענקית. עיקר התכנון של פַּלַדְיוֺ עסק בשימוש במגוון רחב של אלמנטים שישלבו את הווילה היטב עם סביבתה הכפרית.

אל תחמיצו גם את החלל הפנימי של הרוֺטונְדָה, שמעבר לסימטריות המרהיבה של אגפי הווילה כולל המוני יצירות אמנות ופרסקאות מרשימים מהמאה ה-17.

כתובת: Via della Rotonda 45

הווילה רוטונדה של פלדיו מדרום לויצ'נזה
הווילה רוטונדה של פלדיו מדרום לויצ'נזה

 

וִיצֶ’נְזַה העתיקה

  • תחילתה של וִיצֶ’נְזַה כישוב של שבטים איטלקיים קדומים. שבטים שנאבקו בשבטים קֶלְטיים שפלשו מצפון במאות האחרונות לפני הספירה
  • השבטים האיטלקיים הקדומים קידמו את הרומאים שבאו לעזרתם וסיפחו את העיר. אלו קראו לעיר וינְצֶ'טְיָה, משמע ניצחון, מפה נגזר/השתבש שמה לזה הנוכחי
  • לאחר התפרקותה של האימפריה, סבלה וִיצֶ’נְזַה מפלישות וביזה של שבטים בּרבּרים מצפון. כמעט נהרסה לחלוטין עם פלישתם של שבטים מָגְייֶרים (הונגרים) במאה ה-9
  • העיר נבנתה מחדש במהלך מאות השנים לאחר מכן אך נותרה ישוב קטן וחסר חשיבות
  • רק בתחילת המאה ה-15 העיר חוותה פיתוח מואץ זאת לאחר שסופחה לאימפּריה הונציאנית
  • תחת החסות הונציאנית העיר התפתחה ובתחילת המאה ה-16, תוך השקעת ממון רב, שכרה העיר את שירותיו של אנדריאה פַּלַדְיוֺ והפכה להיות העיר שאנו מכירים כיום
הרכסים בקרבת קמפוגראסו
הרכסים בקרבת קָמְפּוגְרָאסו, צפונית מהעיר

וִיצֶ’נְזַה המודרנית

  • באמצע המאה ה-19 העיר סופחה לאיטליה המודרנית כמו רובו של מחוז וֶנֶטו
  • וִיצֶ’נְזַה סבלה רבות מהמלחמות המודרניות. במלחמת העולם הראשונה המרחב הכפרי מדרום לעיר היה זירת קרב בין הצבא האיטלקי לצבא האוסטרו-הונגרי מה שהוביל להרס גם בעיר עצמה
  • לקראת תום מלחמת העולם השנייה, כאשר הייתה העיר תחת שליטת הרפובליקה של סָאלו, מדינת הבובות הנאצית אחרי נפילת המשטר הפשיסטי, העיר הופצצה בכמה סבבים על ידי בעלות הברית. מה שגרם להרס נרחב בכמה מאתריה החשובים

וִיצֶ’נְזַה הייתה הלב של מה שמכונה בהיסטוריה האיטלקית המודרנית כ”נס של הצפון-מזרח” Miracolo del Nord-Est. הנס הכלכלי של מחוז וֶנֶטו שמכל איטליה סבל הכי הרבה מהרס בזמן מלחמת העולם השנייה. כמו גם ממיתון נוראי שהוביל לעוני עמוק בעשור שאחרי המלחמה. תחת חסות צבאית אמריקאית במחוז, בעיקר הבסיס הענקי הידוע כבסיס וִיצֶ’נְזַה,

בתחילת שנות ה-60 המוני עסקים משפחתיים פרטיים צמחו במחוז. הפכו למותגים שכולנו כיום מכירים וצורכים. עסקים משפחתיים כגון בּנטון, דיזל, סיסלי, דיאדורה, דה לונגי ועוד חדרו בעידוד הצבא האמריקאי לשוק האירופאי ואמריקאי. כתוצאה מחוז וֶנֶטו כולו ובמיוחד וִיצֶ’נְזַה הפכו לאימפריה כלכלית. כיום העיר היא אחת העשירות באיטליה.

 

כתיבת תגובה