פּאבְיָה הסטודנטיאלית כל המידע והאטרקציות

פּאוויָה או פּאבְיָה Pavia היא עיר עתיקה ומופלאה ששיאה במאה השמינית עת הייתה בירתה של ממלכת הלומְבָּרְדים. מאז פּאבְיָה נותרה עיר קטנטנה עם המון אתרי חובה דתיים ומלכותיים שאסור לפספס. כיום פּאבְיָה היא עיר שידועה בעיקר בגין האוניברסיטה היוקרתית (והעתיקה) שלה, שמושכת לעיר המוני סטודנטים שהופכים את העיר לתוססת במיוחד.

חזית קרטוזה די פאביה
חזית קֶרְטוזָה די פאביה

כמה ימים צריך לטיול בפּאבְיָה?

פּאבְיָה היא עיר לטיול של יום אחד. ניתן להגיע לעיר בקלות ממילאנו (עדיף ברכבת) לטיול כוכב.

 

מה חייבים לראות ולעשות בפּאבְיָה?

  • לחצות את נהר הטיצ’ינו על הפּונְטֶה קופֶּרְטו
  • שופינג בפּיאצָה דֶלה ויטוריה
  • להתרשם מכיפת הענק של הדואומו
  • חוויה סטודנטיאלית בקמפוס האוניברסיטה
  • קפיצה לקֶרְטוזָה די פּאבְיָה

למציאת מקום לינה בפּאביה, הקליקו כאן…

שימו לב!!! למדריך השלם לטיול במחוז לומְבָּרדיָה, הקליקו כאן…

 

מהי פּאבְיָה?

  • כיום פּאבְיָה היא עיר קטנה בה מתגוררים כשבעים אלף איש
  • נתון זה אינו מעיד כהוא זה על מעמדה ההיסטורי של העיר הקטנה. פּאבְיָה הקטנה היא בירתה של נפה הנקראת על שמה, נמצאת בפאתי מרחב המטרופולין של מילאנו בירת המחוז, אחת הערים הגדולות באיטליה ובטח אחת העשירות שבהן
  • בניגוד לקְרֶמונָה ומָנְטובָה, הערים ההיסטוריות והחשובות של מישור עמק הפּו בדרום מחוז לומְבָּרְדיָה, פּאבְיָה היא עיר שהיא כבר חלק מהמטרופולין של מילאנו עצמו
  • פּאבְיָה שוכנת מעט צפונית מנהר הטיצ’ינו Ticino לא רחוק מהישפכו לנהר הפּו
  • המרחב שמסביב לעיר הוא מבין המרחבים החקלאיים האיכותיים ביותר באיטליה ובעיר תמצאו מסעדות נהדרות עם תוצרת טרייה שמקורה ממשקים בפאתי העיר

כיום העיר הקטנה היא עיר אוניברסיטאית חשובה. חלק נכבד מאלו המתגוררים בה הם סטודנטים של האוניברסיטה המפוארת של העיר. האוניברסיטה הוקמה במאה ה-14 על בסיס בית הספר למשפטים שפעל בעיר מאות שנים לפני כן, היא נחשבת לאחת הוותיקות בארץ המגף וכיום לאחת היוקרתיות שבהן.

בדומה לשכנותיה קְרֶמונָה ופּיאָצֶ’נְזָה, גם פּאבְיָה הוקמה כמוצב רומאי בקרבת נתיב הויה רומאנה ההיסטורית. בסוף המאה השישית נכבשה על-ידי הלומְבָּרְדים, עם ממוצא גרמאני שהפכו אותה לבירת ממלכתם.

הממלכה הלומְבָּרְדית החזיקה מעמד מאתיים שנה, עד שהתמוססה והעיר עברה לשליטתו של קארל הגדול (שארלמן). מעמדה של העיר התדרדר עם השנים והיא לא חזרה למעמד של בירה. עם התפחותה של מילאנו השכנה, הפכה העיר למקום מגוריהם (אחד מכמה) של משפחת האצולה ויסְקונְטי ששלטה על מילאנו ועל השטחים של מחוז לומְבָּרְדיָה של ימינו. משפחת האצולה בנתה חלק נכבד מהאתרים החשובים בעיר.

פונטה פאביה
פּונְטֶה קופֶּרְטו

 

גישה וחניה לפּאבְיָה

  • ניתן להגיע לפּאבְיָה בקלות גם ברכב וגם ברכבת. נסיעה ברכבת ממילאנו תיארך סביב החצי שעה עד ארבעים דקות, בעלות של ארבעה יורו
  • תחנת הרכבת של העיר ממוקמת ממערב למרכז העתיק, במרחק הליכה של שתי דקות (דרך פסל מינֶרְווה הענקי) עד לציר המרכזי של העיר – קורְסו קאבור
  • פּאבְיָה ממוקמת בקרבת כמה אוטוסטראדות חשובות. ה-E70 שמחבר את בְּרֶשיָה לטורינו במסלול הדרומי למטרופולין של מילאנו, עובר כעשרה קילומטרים דרומית לעיר. ה-A7 הוא דרך הגישה ממילאנו, הכביש המהיר המחבר את מילאנו לגֶנואָה ולחוף הליגוּרי, עובר כעשרה קילומטרים מערבית לעיר

למי שמגיע לפּאבְיָה עם רכב שכור (לחצו כאן לכל הטיפים והמידע על השכרת רכב בלומברדיה) כמובן שמומלץ לא להיכנס למרכז העיר העתיקה אלא לחנות בפאתיה.

החניה בפּאבְיָה היא אחת הקלות ביותר בכל איטליה ישנה שפע של חניה בסמוך לתחנת הרכבת. כמו גם דרומה מהתחנה במרחב הנושק לרחובות העיר העתיקה.

 

מפה של פאביה

 

תכנון מסלול טיול בפּאבְיָה

  • פּאבְיָה היא עיר של טיול קצר והלאה. דומה במהותה לשרשרת הערים הקטנות והעתיקות (מָנְטובָה, סָבְּיונֶטָה וקְרֶמונָה) שבקרבת נהר הפּו, בדרום מחוז לומְבָּרְדיָה
  • לטיול עומק בעיר לא צריך יותר מיום טיול אחד
  • ניתן לשלב טיול בפּאבְיָה עם טיול במָנְטובָה וקְרֶמונָה, טיול ברכב או רכבת שייקח יומיים עד שלושה, עם לינה באחת הערים
  • ניתן בקלות להגיע לפּאבְיָה לטיול יום של התרעננות מכל השופינג של מילאנו. העיר ממוקמת בקרבת המטרופולין של הבירה והגישה אליה ממילאנו היא קלה להפליא, מומלץ כמובן ברכבת
  • הטיול בתוך פּאבְיָה לרוב יתחיל בתחנת הרכבת. גם אם באתם ברכב, מומלץ לחנות כאמור סמוך לתחנה
  • מהתחנה תיכנסו אל העיר העתיקה דרך קורְסו קאבור, הרחוב המרכזי והתוסס של העיר
  • לב ליבה של העיר היא פּיאצָה דֶלה ויטוריה, והדואוּמו המפלצתית של פּאבְיָה שוכנת בדרומה הכיכר
  • מהכיכר צאו לטיול ברחובות העיר העתיקה ובכל האתרים המומלצים שבה על הציר של קורְסו קאבור וסְטְרָדָה נוּאבָה, שני צירי השופינג המצטלבים היטב במרכזה של העיר
קרטוזה די פאביה
מתחם הקֶרְטוזָה די פאביה

 

כל מה שיש לראות ולעשות בפּאבְיָה

 

קורְסו קמילו בֶּנְזו קאבור Corso Camillo Benso Cavour ופּיאצָה דֶלה ויטוריה Piazza delle Vitoria

הרחוב המרכזי של פּאבְיָה, אחד מרחובות הקניות המגניבים בצפון איטליה. הקורְסו נמתח מתחנת הרכבת המרכזית של העיר ופסל האלה מינֶרְווה המקסים ממערב ועד בית העירייה ממזרח. כל האתרים החשובים של פּאבְיָה נמתחים לאורכו או בקרבתו של הציר הראשי של העיר הקטנה. שילוב מרהיב של כל מה שטוב בלומְבָּרְדיָה – המון אתרים היסטוריים, המון ארכיטקטורה מרשימה והמון המון שופינג סופר איכותי.

הקורְסו מצטלב עם ציר צפון-דרום של פּאבְיָה – הדרך החדשה הסְטְרָדָה נוּאבָה Strada Nuova המוליכה מטירת ויסְקונְטי מצפון ועד פּונְטֶה קופֶּרְטו מדרום על נהר הטיצ’ינו. לאורך שני צירים אלו מרוכזות רובן של החנויות ורשתות האופנה הזרות שבפּאבְיָה.

טירת ויסקונטי
צריחי טירת ויסְקונְטי

הכיכר המרכזית של הרחוב היא פּיאצָה דֶלה ויטוריה הצרה והארוכה המובילה מהקורְסו אל קתדרלת העיר. הפּיאצָה מלאה בכל מה שטוב בכיכרות האיטלקיות – המון כסאות ושולחנות של בתי-קפה ומסעדות החולשים על המדרכה. הפּיאצָה הארוכה היא לב ליבה של פּאבְיָה הקטנה, המקום המושלם לארוחת צהריים אחרי סיבוב האתרים והשופינג לאורך הקורְסו.

 

הדואוּמו של פּאבְיָה

הקתדרלה הענקית של פּאבְיָה נבנתה בסוף המאה ה-15 והיא הלכה למעשה חולשת על כל העיר הקטנה. הכיפה הענקית של הדואוּמו היא השלישית בגובהה בכל איטליה, אחרי הקתדרלה האלמותית של פירנצה והכיפה של בּזיליקת סן פּייטרו בוותיקן.

גובהה וגודלה הפיזי מבטיחים את מעמדה בתור הבניין השולט על קו הנוף. נמצאת בתחרות גלויה עם טירת ויסְקונְטי הנחבאת מצפון. זאת במסגרת המאבק התמידי בין השלטון השמיימי (הדתי) לשלטון הארצי (שלטון האצולה המקומית).

למרות גודלה והדומיננטיות שלה, הקתדרלה מייצגת היטב את ההיסטוריה של העיר פּאבְיָה. למרות מעורבותו של ליאונרדו דה וינצי בתכנון הקתדרלה, התקציבים של הבנייה אזלו. לכן התוכנית לבניית הפסדה המרשימה משיש נשארה רק כתוכנית. כיום הפסדה של הקתדרלה היא יחסית פשוטה, עשויה כמו כל חלקה החיצוני מלבנים אדומות.

עיכובי הבנייה ובעיות תקציביות גרמו לכך שרק בתחילת המאה ה-20 השלימו את בנייתה. אך משהשלימו, בשנת 1989, קרס לפתע הטורה סיוויקה Tore Civica, המגדל העתיק שעמד לצידה. קריסת המגדל הייתה טראגית וטראומטית לעיר לאחר שארבעה אנשים שהלכו ברחוב נהרגו. המגדל לא שוחזר ושרידי חלקו התחתון נמצאים במיקומו המקורי ליד הכניסה לקתדרלה.

תיכנסו פנימה לתוך חלל הדואוּמו הבנוי על פי בסיס של צלב יווני (4 צלעות קצרות תחת הכיפה הענקית. בניגוד לרובן של הקתדרלות הבנויות בצורה בּזיליקה – צלב עם צלע אחת ארוכה היוצאת מהפסדה אל עבר הכיפה). החלל מואר בצורה יוצאת דופן מהמוני חלונות הרוזֶטה המקיפים את הבניין מכל איבריו.

המגדלים הימי-ביניימיים בפּיאצָה לאונרדו דה וינצ'י
המגדלים הימי-ביניימיים בפּיאצָה לאונרדו דה וינצ’י

המגדלים הימי-ביניימיים בפּיאצָה לאונרדו דה וינצ’י והאוניברסיטה של פּאבְיָה

שלושת המגדלים העתיקים שבכיכר הם העדות למה שהייתה פעם העיר פּאבְיָה, הבירה ההיסטורית של ממלכת הלומְבָּרְדים ואחת הערים החשובות בצפונה של איטליה. המגדלים עצמם אינם מתקופת הממלכה הלומְבָּרְדית אלא מימי הביניים. אז נקראה פּאבְיָה עיר מאה המגדלים על שם עשרות המגדלים שחלשו על קו הרקיע של העיר. זאת לפני שהקתדרלה העפילה על כולם.

בדומה למנהטן של טוסקנה – סן ג’ימיניאנו, מגדלים אלו היו סמל סטאטוס של משפחות האצולה של העיר ונחשבו לקניינם הפרטי כמגדלי שמירה החולשים על ארמונותיהם. כיום נותרו בעיר מגדלים בודדים דוגמת אלו בפּיאצָה וטורֶה בֶּלְקְרֶדי Torre Belcredi שנמצא מעט דרומה.

בסמוך למגדלים נמצאים בנייני הקמפוס של האוניברסיטה העתיקה, אחת הראשונות באיטליה (הארץ בה נולד המושג אוניברסיטה בעיר בּולוניה). האוניברסיטה המפוארת עודנה פעילה מאוד. בעיר מתגוררים דרך קבע יותר משלושים אלף סטודנטים (על אוכלוסייה של שבעים אלף תושבים). מה שהופך את העיר לצעירה ותוססת במיוחד (כמובן בהשוואה לערי מחוז לומְבָּרְדיָה המזדקנות).

פונטה פאביה
פּונְטֶה קופֶּרְטו נעל נהר הטיצ’ינו

פּונְטֶה קופֶּרְטו Ponte Coperto

אחד הגשרים המקורים עתיקים היפים והחשובים ביותר באיטליה, עומד בשורה אחת עם גשר העץ של אנדריאה פָּלָדְיו Palladio בבָּסָאנו דל גְרָאפָּה במחוז וֶנֶטו, הפּונְטֶה וֶקְיו בפירנצה והפּונְטֶה ריאָלְטו בונציה. לצערנו גשר מקורי זה מהמאה ה-14 חרב עם נסיגת הכוחות הנאציים מצפונה של איטליה. הופגז על ידי כוחות הברית.

כיום ניצב במקום הגשר המיתולוגי גשר מודרני לחלוטין שמתיימר להיות רקונסטרוקציה מושלמת לגשר ההרוס. אמנם הפּונְטֶה קופֶּרְטו של היום הוא אכן חוויה תיירותית מרנינה. חוויה הכוללת הליכה נעימה מעל הנהר המקסים אך לא נותר אלא להצטער על הפנינה שעמדה כאן ונהרסה באימת המלחמה.

ניתן לשלב את המעבר הרגלי על הגשר (לכו על המדרכות כמובן כי זה גשר גם למעבר של כלי רכב) עם הליכה בשבילים הירוקים הצמודים לנהר משתי גדותיו.

 

טירת ויסְקונְטי Castello Visconteo

בהליכה צפונה מהדואוּמו תגיעו אל אחת הטירות הגדולות בערי דרום מחוז לומְבָּרְדיָה. הטירה הייתה ביתם של שליטי העיר לבית משפחת ויסְקונְטי המילאנזית. הטירה הענקית מתחרה כאמור עם הדואוּמו בגודלה. בנויה בצורת האות ח’ ובסמוך אליה גני הטירה המקסימים, הריאה הירוקה של מרכז העיר פּאבְיָה.

כיום ניתן להיכנס לטירה לביקור במקבץ רחב של מוזיאונים עירוניים. ביניהם מוזיאון של אמנות, מוזיאון ארכיאולוגי, מוזיאון הריזורג’ימנטו (תחייתה של איטליה המודרנית) ועוד. לחובבי האמנות אל תחמיצו את האוסף הקטן והיעיל להפליא של הפּינָקוטֶקָה מָלָסְפּינה Pinacoteca Malaspina. באוסף תמצאו ציורים של ג’ובאני בֶּליני Bellini אבי ציור השמן האיטלקי, אנטונלו דה מֶסינָה da Messina וקורֶג’ו Correggio.

הטיצ'ינו
נהר הטיצ’ינו

בּזיליקת פּיטר הקדוש בשמי הזהב San Pietro in Ciel d’Oro

בהליכה קצרה מערבה מטירת ויסְקונְטי תגיעו לכנסייה העתיקה והמיוחדת של סן פּייטרו. הכנסייה ממוקמת בלב שכונה יחסית חדשה מוקפת בבתי המגורים של פּאבְיָה המודרנית. הכנסייה הייתה הקתדרלה של העיר בעת שפּאבְיָה הייתה בירת ממלכת הלומְבָּרְדים. היא נבנתה במקור בתחילת המאה השמינית ושאר הפיתוחים של הבניין הושלמו עד תחילת המאה ה-12.

המיוחד בבּזיליקה העתיקה והמקור לשמה אלו הציורים העתיקים שבחלל הפנימי שלה. הכנסייה נקראת על שמו של הציור העתיק והמרהיב שמעל דוכן המטיף. בו מצוירים ישו יושב על כס המלכות ולצידו פּיטר ממשיך דרכו דרך מוסד האפּיפיורות. הרקע של הדמויות הוא של עלי זהב (כיאה לסגנון הביזנטי) הבוהקים כמחזירי אור.

 

כנסיית סן תֶאדורו San Teodoro

בדומה לסן פּייטרו גם סן תֶאודורו היא כנסייה עתיקה מאוד. נבנתה בתקופה של ממלכת הלומְבָּרְדים וכיום ניצבת כצלם עתיק מוקף בבתים של פּאבְיָה המודרנית. גם כנסייה זו נבנתה במאה השמינית והקונטרסט בין מראה העתיק לבתים שסביבה הוא פשוט מראה מרהיבה למהות של לומְבָּרְדיָה, המחוז המודרני של איטליה.

הסן תֶאודורו נמצאת מדרום לדואוּמו לא רחוק מנהר הטיצי’נו. שווה להיכנס אל תוך הכנסייה רק בשביל לראות את סדרת הפרסקאות שעל קירותיה. ישנם ציורים מימי-הביניים וישנם ציורים מתקופת הרנסנס. בציורים פירוט מדהים ותיעוד לאייך נראתה פּאבְיָה בתחילת המאה ה-16. כולל המוני המגדלים העתיקים שחלשו על קו הרקיע של העיר. מהמגדלים נותרו היום בודדים (דוגמת אלו שבפּיאצָה לאונרדו דה וינצ’י בסמוך לאוניברסיטה).     

קרטוזה די פאביה חזית
הפסדה של הקֶרְטוזָה די פּאבְיָה

קֶרְטוזָה די פּאבְיָה Certosa di Pavia

כשמונה קילומטרים צפונית ממרכז העיר העתיק של פּאבְיָה נמצא ארמון/מצודה/מנזר מהגדולים בכל לומְבָּרְדיָה. הקומפלקס האדיר שבנתה משפחת המלוכה המילאנזית ויסְקונְטי שישבה בפּאבְיָה, כולל גם בּזיליקה אדירת ממדים. הקומפלקס היה ארמון הציד של המשפחה, סביבו היו המוני שטחים פתוחים בהם חיות בר לצייד ולספורט.

לקומפלקס ניתן להגיע בקלות מתחנת הרכבת של פּאבְיָה או לחילופין לקפוץ לארמון בטיול יום קצר ממילאנו. מילאנו, בירת המחוז ממוקמת במרחק של 15 קילומטר צפונית מקֶרְטוזָה די פּאבְיָה. ניתן להגיע בקלות לתחנת הרכבת של הכפר הסמוך באותו השם (משם מונית או הסעה לשער הכניסה).

מידע רלוונטי נוסף שאולי יעניין אותך:

כתיבת תגובה