בּולונְיָה האקדמאית – העיר הליברלית של איטליה

בבּולונְיָה שוכנת אוניברסיטת בּולונְיָה שהיא העתיקה ביותר בעולם הפועלת ברציפות מאז שנת 1088. כיאה למעמד רם זה, אופייה של בּולונְיָה התהווה סביב ערכי הליברליזם והחופש. נוכחות סטודנטיאלית צעירה ותוססת מורגשת בכל פינה בעיר. יחד עם זאת, בּולונְיָה היא עוד דוגמא מני רבות באיטליה לעיר ימי-ביניימית אירופאית טיפוסית.

מגדלים בבולוניה
הדוּאֶה טורי האייקונים של בּולונְיָה – טורֶה דֶלי אזינֶלי הנטוי (הגבוה) וטורֶה דֶלי גריזֶנְדָה לצידו
  • מרבית הבתים במרכזה של בולוניה מקורם בימי הביניים
  • שני מאפיינים ארכיטקטוניים בולטים לעיר בּולונְיָה, מגדלי הלֶבנים והאכסדראות (שדרות העמודים  בין הבניין לרחוב – באיטלקית Portici) תחתן ניתן ללכת עשרות קילומטרים בעיר וסביבתה

 

כמה ימים צריך לטיול בבּולונְיָה?

מומלץ להקדיש לבּולונְיָה לפחות יומיים מלאים של טיול.

 

מה חייבים לראות ולעשות בבּולונְיָה?

  • נוף פנוראמי מראש הטורֶה דֶלי אזינֶלי
  • לצעוד בשדרת העמודים אל בזיליקת סן לוקה
  • ללקק גלידה ולהתערבב בפּיאצָה מָג’ורֶה
  • לאכול פסטה בולונז בשוק ארבֶּה
  • אמנות במוזיאונים האוניברסיטאיים בפָּלָצו פּוֹגי
  • שופינג בגלריה קָאבוּר

לחיפוש מקום לינה בבירת אמיליה-רומאנה, הקליקו כאן…

לסיור בעקבות הקהילה הגאה ואתרים מזוהים עם הקהילה בעיר הליברלית של איטליה…

שימו לב!!! למדריך השלם לטיול במחוז אֶמילְיָה-רומאנָה המקסים, הקליקו כאן… 

 

מהי בּולונְיָה?

  • בּולונְיָה שוכנת בצפון איטליה בצידו הדרומי של עמק הפּוֺֹֹ ונמצאת יחסית בפנים הארץ
  • היא בנויה על מישור ומהווה צומת תחבורתי חשוב בין דרומה של איטליה לצפון המתועש על כן התחבורה ממנה ואליה נוחה מאוד
  • העיר נגישה היטב לכמעט כל יעד אטרקטיבי באיטליה
  • בּולונְיָה היא עיר עשירה ובין היתר היא והערים סביבה מהוות מרכז של תעשיית הרכב האיטלקית המפורסמת (כולל תעשיית רכבי היוקרה של פֶרֳארי ומָזֶארָטי במודֶנָה)

לטיול יום במפעלי רכבי היוקרה בסביבת בולוניה ומודנה (פרארי, דוקאטה ולמבורגיני), הקליקו כאן…

בולונז
סמלה של העיר – הראגוּ אלא בּולונֶז
  • בּולונְיָה היא בירתו של המחוז הצפוני החשוב אֶמיליָה-רומָאנָה (Emilia Romagna)
  • מצפון למחוז אֶמיליָה-רומָאנָה נמצא מחוז לומברדׅיׇה ובירתו מילאנו
  • מדרום נמצאת אימפרית התיירות טוסקנה ובירתה האלמותית פירנצה
  • בשל מיקומה ניתן להבין את חשיבותה של בּולונְיָה והימצאותה במיקום אסטרטגי גם מבחינה תיירותית
  • בעיר מתגוררים כ-350 אלף תושבים ובמטרופולין שלה כמיליון איש
  • העיר היא הגשר שבין הצפון לדרום ובין הים לפנים הארץ

כמעט אין איש שלא מכיר את המונח רוטב בּולונֶז. אותו רוטב עגבניות ובשר בבישול ארוך שמוגש על פסטה. מקורו של רוטב זה הוא כאן בבּולונְיָה והוא נקרא בפי האיטלקים “ראגוּ אלא בּולונֶז” (Ragù alla Bolognese) או רק “ראגוּ”. מומלץ בחום לנסות את המאכל הטעים לכל חך הזה כאן בעיר הולדתו. לא רק בּולונֶז מומלץ לאכול בבּולונְיָה אלא כל סוגי הפסטה שנחשבת למצוינת בה.

 

מפה של בולוניה

 

גישה לבּולונְיָה

טיסות לבּולונְיָה

  • שער הכניסה החשוב ביותר לבּולונְיָה הוא שדה התעופה על שמו של גוּלייֶלְמוֹ מָרְקוֹנִי Guglielmo Marconi, הפיזיקאי המהולל בן העיר ומי שהמציא את הרדיו
  • שדה התעופה נמצא קילומטרים בודדים צפון מערבית מרכז העיר. הגישה ממנו אל העיר היא מהירה ויעילה

לכל הטיפים והמידע על השכרת רכב באיטליה, הקליקו כאן…

הדרך הנוחה ביותר להגיע למרכז העיר היא באמצעות קו המונורייל החדיש – המָרְקוֹנִי אקספרס. קו שיוצא מהטרמינל של שדה התעופה בתדירות גבוהה ותוך שבע דקות ייקח אתכם לתחנת הרכבת המרכזית של בּולונְיָה. עלות הנסיעה במונורייל עולה 8.7 יורו.

להעברה פרטית ברכב הסעות מרווח מהשדה של בולוניה ליעד כבקשתכם במרכז העיר…

המתחרה הראשית של המונורייל היא כמובן לקחת מונית מהשדה הישר אל מחוז חפציכם. המונית מהשדה אל העיר נחשבת לממש זולה, זאת כמובן בגין קרבתו המופלאה של השדה אל העיר. הנסיעה תעלה לכם בין 15 ל-20 יורו בלבד. קחו בחשבון כמובן, שאם אתם זוג ויותר, יותר זול לקחת מונית מאשר את הרכבת. כולל ההגעה המדויקת למחוז חפציכם ולא לתחנת הרכבת המרכזית.

שדה התעופה של בּולונְיָה הוא יחסית קטן. לעיתים מתקיימות אליו טיסות ישירות מישראל. בעיקר משרת את הגישה התיירותית מישראל לפירנצה וטוסקנה, אריות התיירות האימתניות שמעבר לרכס האֶפּניני.

לסיור סגווי בסטייל בכל רחובותיה העתיקים של בּולוניה…

בולוניה
טורֶה דֶלי אזינֶלי חולש על בולוניה

גישה מונציה

  • הדרך הזולה ביותר להגיע דרך האוויר לבּולונְיָה היא משדה התעופה מרקו פּולו המרכזי שבונציה
  • הנמל בונציה מחובר לבּולונְיָה גם ברכבת (דרך תחנת מֶסְטְרֶה מערבית לונציה, זמן נסיעה של שעה וחצי בקירוב) או באוטובוס קו 466 או 541 שמחבר ישירות לבּולונְיָה
  • קו האוטובוס הוא זול אך איטי מאוד, סביב 3 שעות נסיעה. כמו כן התדירות של הקווים מאוד נמוכה, תדירות של בערך כל 3 שעות. אז תהיו ערניים ללוח הזמנים
הדואוטורה בבולוניה
שני המגדלים ממבט מהרחוב

היות והתחבורה מוונציה לבּולונְיָה היא לא הכי מיטבית, תנסו למצוא טיסת המשך שתיקח אתכם בטיסה קצרה מאוד בין שתי הערים. ככה תחסכו את הטרטור ברכבת או באוטובוס.

 

תחבורה יבשתית לבּולונְיָה

  • בּולונְיָה היא צומת תחבורה מרכזי המחבר בין עמק הפּוֺֹֹ וצפון איטליה לדרומה
  • היא יושבת על נקודת האיקס החשובה של מרכז איטליה – הקו התחבורתי (מסילת רכבת וכביש מהיר) שמחבר את רומא עם ונציה ומילאנו מדרום לצפון. מצטלב לקו שמחבר את מחוז מָרְקֶה ועיר הנמל החשובה אָנְקונָה עם מילאנו על ה-A1 שחוצה את אֶמילְיָה-רומָאנָה ממזרח למערב (מקביל לנתיב ההיסטורי של הויה-רומָאנָה)

לסיור אופניים ספורטיבי בכל אתריה של העיר העתיקה…

 

תכנון מסלול טיול בבולוניה –  אתרים ומוקדי עניין

שני המגדלים (Due Torri)

הדוּאֶה טורי הוא ה-אתר בעיר. בימי-הביניים, במאה ה-12, לפחות מאה מגדלים כאלה עיטרו את קו הרקיע של בּולונְיָה (בדומה למנהטן של טוסקנה – סן גִ’ימִינְיאַנוֹ). מאלו נשארו כיום רק שניים. המגדלים נבנו על מנת לשמש נקודות תצפית וביצור אך גם כסמל סטטוס למשפחות שבנו אותן.

שני המגדלים הם טורֶה דֶלי אזינֶלי (Torre degli Asinelli) הגבוה יותר וטורֶה דֶלי גריזֶנְדָה (Torre degli Garisenda). עובדה מעניינית היא שעד 1919 היו בכיכר ראבִיניאנה (Piazza Ravegnana) היכן שנמצאים שני המגדלים, חמישה מגדלים שכאלה. אולם שלושה נהרסו על ידי העירייה למרות מחאות התושבים באותה שנה. למזלנו שניים נשארו והפכו לסמלה המובהק של העיר.

טורֶה דֶלי אזינֶלי הוא הגבוה מבין השניים ומתנשא לגובה של 97 מטרים. הוא המגדל הנטוי מתקופת ימי-הביניים הגבוה בעולם ואחד מ-20 בסך הכול ששרדו. למרות שהמגדל ישן ואף נטוי (בנטייה אפשר להבחין היטב ממרחק. מקרוב קצת קשה יותר והיא של 1.3 מעלות. מגדל פִּיזה לשם השוואה נוטה כיום ב-3.97 מעלות) ניתן לעלות לתצפית מראשו. זאת בתנאי שתצליחו להתגבר על 498 המדרגות שבדרך.

אחד המראות המרשימים מראש מגדל אזינֶלי הוא גגות הבניינים של העיר העתיקה. אחד מכינוייה של בּולונְיָה הוא “לה רוסה”(La Rossa) – “האדומה”. זאת בשל גגות רעפי הטֶרקוטה (Terracotta) שהם בעצם רעפי חרס או רעפי קרמיקה האופייניים כל כך לעיר.

לביקור מודרך במגדל הנטוי + טעימות, הקליקו כאן… 

כתובת: Piazza di Porta Ravegnana

 

פּיאצָה מָג’ורֶה (Piazza Maggiore)

זוהי כיכר העיר המרכזית. הכיכר רחבת ידיים ובעלת אופי ימי-בייניימי מובהק. במרבית שעות היום תוכלו לראות בה סטודנטים וצעירים רבים יושבים תחת אחת האכסדראות או על המדרגות המוליכות אל אחד מהבניינים העתיקים שבכיכר. הכיכר מרוצפת אבן, יש בה רק מעט מסחר ומסעדות. היא בעיקר משמשת כמקום מפגש והצטלבות רחובות במרכז העיר העתיקה.

לסיור רגלי מרתק בעיר האדומה…

פיאצה מג'ורה
הפּיאצָה מָג’ורֶה בלילה, מבט אל מזרקת נפטון

יהיה זה מעניין אפילו רק לשבת באחת מפינות הכיכר ולהביט על העוברים והשבים. שכן בּולונְיָה ידועה בהיותה מוקד משיכה לאמנים, היפסטרים וצעירים אנרכיסטים מכל רחבי איטליה. את רובם תוכלו לראות בכיכר שמהווה מקום מפגש ציבורי כבר 800 שנה.

השטחים עליהם בנויה הכיכר החלו להירכש על ידי עיריית בּולונְיָה כאשר העיר החלה לגדול ולקבל חשיבות סביב שנת 1200. פרנסי העיר ראו חשיבות בהקמת כיכר שתהווה את מרכז העיר. על כן החלו בבנייתה והיא משמשת כמרכז כזה עד היום.

בלב הכיכר ארמון המלך אֶנְזו (Palazzo Re Enzo) ומיד אחריו כיכר נפּטון והמזרקה. כך שכל האזור הנרחב הזה מהווה מרכז וצומת כמעט לכל האתרים בעיר העתיקה. בנין ארמון המלך אֶנְזו הוא בנין ציבורי המשמש לתערוכות וועידות שונות.

 

פָּלָצו קומוּנאלֶה (Palazzo Comunale)

הארמון נקרא גם פָּלָצו דה-אקוּרְזיו (Palazzo d’Accursio). בארמון זה הניצב בצידה המערבי של הכיכר שוכנת עיריית בּולונְיָה מאז המאה ה-14. מעל השער המרכזי של הארמון הוצב פסלו של האפיפיור גְרֶגורְיוס השלושה-עשר, יליד בּולונְיָה. גְרֶגורְיוס זה הוא מכתיב לוח השנה הגְרֶגוריאני החל משנת 1582. שהוא בעצם לוח השנה הלועזי בו כל העולם משתמש כיום.

עובדה מעניינת היא שעד אותה שנה הונהג הלוח היוליאני (מאז שנת 45 לספירה עת שלט יוליוס קיסר). בלוח היוליאני השנה הייתה ארוכה מדי ולכן עד שנת 1582 היתה תזוזה של 10 ימים. תזוזה שהשפיעה על מועדי החגים שלא היו ביום בשנה בו הם אמורים להיות. או אז בן העיר שהתמנה לאפיפיור, קבע לאחר התייעצות עם יועציו שבשנת 1582 שהיום למחרת ה-4 באוקטובר ייהפך ל-15 באוקטובר. כך בעצם קיצר את שנת 1582 בעשרה ימים. בזכות החלטה זו וקביעת הלוח הגרגוריאני, מעגל השנים נע מאז בדיוק בהתאם לסיבוב כדור הארץ סביב השמש.

באותו הקשר רק לשם ההשוואה, ברוסיה היה נהוג הלוח היוליאני עד מהפכת אוקטובר ב-1917 – המהפכה הקומוניסטית. זאת בשל העובדה שרוסיה שייכת לכנסייה המזרחית שאינה תלויה באפיפיור. רוסיה לא קיבלה את החלטתו  של גרגוריוס השלושה-עשר בשנת 1582. הקומוניסטים שינו מייד את הלוח כפי שמקובל בשאר העולם. אולם ‘מהפכת אוקטובר’, שבעצם התרחשה ב-7 בנובמבר לפי הלוח הגרגוריאני, נשארה בשמה ‘מהפכת אוקטובר’ כי כך זכרו אותה התושבים.

בחזרה לארמון, בקומה השנייה ישנן שתי גלריות לאומנות עם ציורים, פסלים ורהיטים מהמאות ה-13 ועד ה-19. בקרבת הארמון בסמוך למזרקת נפּטון, ישנה אנדרטה לזכר פרטיזנים איטלקים. אלו נרצחו ממש בכיכר עצמה במרד נגד השלטון הגרמני לקראת תום מלחמת העולם השנייה.

שעות פתיחת הגלריות: יום שני סגור, שאר ימות השבוע מ-9:00 ועד 18:30. בשבת וראשון נפתח ב-10:00

פיאצה בבולוניה
פָּלצו קומוּנאלֶה

בּזיליקת סן פָּטְרונְיו (Basilica San Petronio)

הבּזיליקה חולשת על חלקה הדרומי של פּיאצָה מָג’ורֶה. תחילת בנייתה של הבּזיליקה הייתה בשנת 1390. כבר במבט הראשון תוכלו להבחין שהיא נבנתה בשלבים ולאורך התקופות. זאת שכן תחתיתה עשויה שיש והחלק העליון לבנים מהן בנויים רוב בנייני בּולונְיָה.

זוהי כנסייה ענקית, אורכה 132 מטר, רוחבה 66 מטרים וגובהה 47 מטר. אחד הדברים המעניינים בה הוא הקו המרידיאני. זהו הקו המרידיאני הארוך בעולם והוא נמתח לאורכה של רצפת הבּזיליקה. קו מרידיאני הוא בעצם שעון שמש מתוחכם ומדויק יותר. קו שחייב להימתח בדיוק מצפון לדרום. זהו עוד אחד מהייחודים של הבּזיליקה הזו שכן בדרך כלל בּזיליקות וקתדרלות נבנות בקו מזרח מערב. אם כן, לאורכו של הקו המרידיאני מצוינים החודשים וכן ימי השוויון בשנה. בתקרת הכנסייה בזווית מסוימת ישנו חור דרכו יכולות לעבור קרני השמש. בכל יום בשנה, בשעה 12 בצהריים קרן האור המגיעה מהשמש תפגע בדיוק בנקודה המציינת את אותו יום בשנה על הקו המרידיאני. כך יכלו תושבי העיר גם לדעת מה השעה וכן מה התאריך באותו יום.

לסיור מודרך בבּזיליקה, הקליקו כאן…

 

מזרקת נפּטון וכיכר נפּטון (Fontana del Nettuno)

מזרקת נפטון בבולוניה
מזרקת נפּטון

בהמשך של פּיאצָה מָג’ורֶה ובסמוך לארמון המלך אֶנְזו נמצאת כיכר נפּטון. בליבה המזרקה עם פסלו של אל הים הרומי מקבילו של פּוסידון היווני. זהו אחד מסמליה של העיר. הפסל נבנה לכבודו של האפּיפיור באותן שנים (1566) והוא מסמל את כוחו של האפּיפיור לשלוט בעולם כפי שנפּטון שלט במקווי המים. פסל האל עשוי שיש שחור וברונזה ותחתיו ארבעה טריטונים. אלו מסמלים את ארבעת נהרות הענק שהיו ידועים אז בעולם: הנילוס, הגנגס, האמזונס והדנובּה.

בקצה הכיכר נגיע לוייה ריזולי (Via Rizzoli) שהוא הרחוב הראשי של העיר העתיקה. ממנו אפשר להגיע אל הדוּאֶה טורי במרחק הליכה קצר.

 

כנסיית סן דומיניקו (Basilica di San Domenico)

כמו בכל רחבי איטליה הכניסה לכנסיות היא הזדמנות מצוינת לגלות יצירות אומנות ייחודיות של מיטב אמני הרנסנס ובכלל. זוהי אחת הכנסיות המרשימות של העיר, מבחוץ היא נראית כמו עוד כנסייה מימי-הביניים אך בפנים מתגלה מבנה ארכיטקטוני מרשים. יצירות האומנות שבכנסייה נעשו על ידי כמה מהאמנים המפורסמים ביותר לאורך הדורות.

חשיבותה המרכזית של הכנסייה היא שהיא נבנתה לכבודו של הספרדי סן דומיניקו מגוּזמן מייסד המנזר הדומיניקני החשוב. דומיניקוס הקדוש ביקר בבּולונְיָה בשנת 1200 לספירה ורכש מבנה כנסייתי קטן בה. לאחר מותו בשנת 1221 שרידיו שוכנו בכנסייה וכמיטב המסורת הנוצרית הכנסייה הוגדלה ונבנתה סביב שרידיו של המרטיר.

הכנסייה שופצה מספר פעמים והשיפוץ המשמעותי האחרון נעשה בראשית המאה ה-18. כנראה שאז הוצב בה גם הפסל מעשה ידיו של אחד מאמניה הדגולים של הרנסנס – מיכָּאֶלְאָנְגֶ’לו (פסל של מלאך מחזיק פמוט). יצירת אומנות מרשימה נוספת היא ציורי התקרה מראשית המאה ה-17 של גְוידו רֶני (Guido Reni) המאדירים את הקדוש דומיניקו.

לסיור בכל הבזיליקות והכנסיות של העיר העתיקה, הקליקו כאן…

פנורמי בולוניה
נוף פנורמי של העיר

כנסיית סן ג’אקומו מָג’ורֶה (San Giacomo Maggiore)

מהדוּאֶה טורי, אם תמשיכו בויה זאמְבּוני (Via Zamboni), לאחר כמה דקות הליכה תגיעו לכנסייה השוכנת בין בנייני הפקולטות העתיקים של אוניברסיטת בּולונְיָה. הכנסייה ממוקמת באחד האזורים היותר מקסימים של העיר העתיקה והיא לא מאוד גדולה. ייחודה של הכנסייה הוא בכך שהיא משלבת כמה סגנונות אדריכלות. חלקה החיצוני הוא רומנֶסְקי ויש לה אכסדרה מימי הרנסנס. בפנים חלק ממנה גותי וחלק בסגנון הרנסנס המוקדם.

הציורים על קירות ותקרות הכנסייה מוקדשים בעיקר למשפחת בֶּנְטיוולְיו (Bentivoglio). המשפחה הרחיבה את הכנסייה בשנת 1445 כמאתיים שנה לאחר שנבנתה לראשונה. הקפלה השנייה בכנסייה נבנתה על ידי האדריכל והאמן בן העיר פֶּּלגרינו טיבָּאלְדי (Pellegrino Tibaldi) בשנת 1561. היא נבנתה בשם הקרדינל פּוֹגי (Poggi) ובליבה פרֶסקו מרהיב של הטבלת ישו שצויר על ידי טיבָּאלְדי. בהמשך הרחוב מהכנסייה בויה זאמְבּוני 33, נמצא ארמון פּוֹגי שנבנה בהוראת אותו קארדינל וכיום משמש כמשרדים הראשיים של אוניברסיטת בּולונְיָה.

 

המוזיאונים האוניברסיטאיים בפָּלָצו פּוֹגי (Via Zamboni 33)

פסל בבולוניה העיר הליברלית
הרובע האוניברסיטאי התוסס

בפָּלָצו פוגי, מרכז האוניברסיטה של בּולונְיָה וסביבתו, ישנם כמה מוזאונים קטנים וייחודיים. הכניסה אליהם חינם ובין היתר תוכלו לראות בהם מוצגי זואולוגיה ואנתרופולוגיה שוודאי יעניינו ילדים.

לסיור מודרך באתרי קומפלקס האוניברסיטה… 

 

הגלריה הלאומית (Pinacoteca Nazionale)

בלב הרובע האוניברסיטאי התוסס של בּולונְיָה נמצא אחד המוזיאונים החשובים בצפונה של איטליה וללא ספק החשוב במחוז אֶמילְיָה-רומָאנָה. האוסף בגלרייה הוא מרשים ביותר כולל את מיטב אמני הרנסנס, המנְייֶריזם והבּארוק של העיר, כגון האחים אניבָּלֶה ואוגוסטינו קָרָאצ’י Carracci וגְווידו רֶני. הציור החשוב במוזיאון הוא “האקסטזה של סֶסילְיָה הקדושה” יצירתו של האמן הפלורנטיני הדגול רפָאְל.

כתובת: Via delle Belle Arti 56

לאתר המוזיאון הקישו כאן…

 

שדרת העמודים אל סן לוקה (Portico St. Luca)

זוהי האכסדרה הארוכה בעולם ואורכה כ-4 קילומטרים. כאמור בּולונְיָה היא עיר האכסדראות אך נראה כי כאן אופנת האכסדראות שפשתה בעיר בימי הרנסנס נלקחה בשדרה המוליכה לסן לוקה צעד אחד קדימה. באופן מדהים למדי נבנתה האכסדרה הזו כדרך גישה מהעיר העתיקה ועד לבזיליקת סן לוקה שעל ראש הגבעה התמירה המשקיפה על בּולונְיָה.

זהו ללא ספק אתר ייחודי באיטליה כולה ואטרקציה למיטבי לכת. בכל מזג אוויר ניתן לעלות רגלית במסלול של כמה קילומטרים תחת קשתות אבן עתיקות מכוסות גג רעפים המגן מהשמש ומהגשם בכל עונות השנה. בשדרת העמודים 666 קשתות ובדרך 15 קפלות (בתי תפילה קטנים) המסמלות את דרך הייסורים של ישו (כמו הוויה דולורוסה בירושלים). במקור נבנתה שדרת העמודים הזו כדי להגן על האיקונה של מרים מפגעי מזג האוויר. זאת בעת התהלוכה הדתית השנתית מהעיר אל מקום משכנה בבזיליקת סן לוקה במעלה ההר. בניית האכסדרה נעשתה בשלבים והושלמה רק ב-1793.

עיר האכסדראות בולוניה
עיר האכסדראות

הכניסה לשדרת העמודים היא בפּורְטָה סאראגוסה (Porta Saragosa) שהוא שער מרשים בפני עצמו. תחילה האכסדרה היא מישורית ונמתחת לאורך רחובות העיר ובחלקה זה ישנן 306 קשתות. משער מֶלוֺנְצֶ’לו (Arco Del Meloncello) מתחילים לטפס במעלה הגבעה לאורך גנים ושדות ירוקים תחת 360 קשתות נוספות.

בנוסף, כביש הגישה לבזיליקת סן לוקה הוא גם כביש המתאים לרכיבה על אופניים. הוא אף חלק קבוע ממסלול מרוץ האופניים המקצועי של הג’ירו של אֶמילְיָה ולעיתים גם של הג’ירו ד’איטליה (מרוץ האופניים השני בחשיבותו בעולם).

כרטיסים לרכבת התיירים שמחברת את מרכז העיר עם סן לוקה…

 

בּזיליקת סן לוקה (Portico St. Luca)

במרומי הגבעה בגובה של 250 מטר מעל העיר לערך, ניצבת בּזיליקת סן לוקה. במקום הייתה כנסייה כבר מהמאה ה-11 לספירה. אך מבנה הלבנים האדמדמות של הכנסייה אותה אנו רואים היום הוא בן המאה ה-18 והוא מוקדש לבתולה מרים. בבּזיליקה מוצג פסל הבתולה בצבע שחור שהובא למקום מהמזרח התיכון מקונסטנטינופּול (הלא היא איסטנבול) על ידי הקדוש לוקה במאה ה-12.

האטרקציה המרכזית בסן לוקה הוא הנוף הפנורמי על העיר מהתֶרֶזָה פָּנָרומיקָה (Terrazza Panoramica). מרפסת רחבת ידיים זו נמצאת במעלה 110 מדרגות המוליכות לכיפת הכנסייה. היא פתוחה בקיץ מ-7 בבוקר ועד 7 בערב כאשר בימות השבוע היא תיסגר בין 12:30 ל-2:30. בחורף מנובמבר עד פברואר תהיה פתוחה באותו אופן רק עד 6 בערב.

ניתן לקחת את רכבת האקספרס לסן לוקה מהכיכר המרכזית (Piazza Maggiore) – זוהי רכבת תיירים הנוסעת על הכביש – יוצאת החל מ-9:55 בבוקר בכל 45 דקות לערך עד השעה 17:30 בערב. הנסיעה אורכת כ-25 דקות. לחלופין ניתן לקחת את אוטובוס מספר 20 מכיכר מאלְפּיגי (Piazza Malpighi) ליד כנסיית סן פרנציסקו אך כאמור ניתן לעשות טיול רגלי, ארוך אומנם אך חווייתי.

סן לוקה בולוניה
בּזיליקת סן לוקה

 

לינה בבּולונְיָה

בּולונְיָה בנוסף על ייחודה כעיר היסטורית ומרכז קולינארי חשוב היא גם עיר תעשייתית ומרכז כלכלי חשוב ועל כן נערכים בה ירידם ותערוכות רבות. הללו כמובן משפיעים על מחירי הלינה ועל כן בחודשי התערוכות בסתיו ובאביב המחירים יעלו.

לחיפוש מקום לינה בבירת אמיליה-רומאנה, הקליקו כאן…

לאכול בבולוניה
קפה בבּולונְיָה
  • בּולונְיָה היא עיר של לפחות יומיים ביקור
  • מומלץ מאוד לישון בבּולונְיָה לילה, מה שיאפשר לכם ליהנות מחיי הלילה התוססים של העיר ומהאווירה האדירה של העיר בערב
  • כעיר אוניברסיטאית, בּולונְיָה מלאה בסטודנטים ובכל מה שנלווה להם – בארים, מועדונים, מסעדות מגניבות ובתי-קפה מעולים

מובן מאליו שמומלץ לישון במרכזה של העיר בסביבת פּיאצָה מָג’ורֶה או מערבה משם ברחוב ויה זאמְבּוני המרכזי המוביל לאוניברסיטה.

 

קניות בבּולונְיָה

שווקים

שוק ארבֶּה Mercato delle Erbe

בדומה לשוק מחנה יהודה בשנים האחרונות בירושלים שוק זה מתאפיין בעירוב שימושים. ביום הוא שוק ירקות רגיל ובלילה הוא הופך למוקד בילוי. על כן גם סביבו תמצאו מספר ברים ומסעדות ליליות. בהתאם לאופייה הצעיר והתוסס של בּולונְיָה השוק גם כן לובש אופי דומה בעיקר לאחר רדת החשכה ומהווה מוקד בילוי לסטודנטים הרבים בעיר.

השוק נמצא בויה הוּגו בָּאסי 25 (Via Hugo Basi 25) ליד חנות ה-H&M.

השוק פתוח כל יום מ-7 בבוקר ועד חצות. בשישי ושבת עד 2 בלילה!!!

 

שוק האוכל מָרְקֶטו די מֶזו Mercato di Mezzo

שוק אוכל מקורה חדש זה (נפתח ב-2014) הוא מקום מצוין לחוות את המגוון העשיר של האוכל הבּולונֶזי. הכניסה אל השוק היא ממדרחוב וייה קאלוואטוּרֶה ( 12 via Calvature) היוצא ממש מהפינה הדרום מזרחית של פּיאצָה מָג’ורֶה ליד הפָּלָצו דל בָּאנְקי (Palazzo del Banchi). המקום היה מאז ומעולם קשור באוכל וטעמים אך בשנים האחרונות הוא הוסב לשוק אוכל בהתאם לאופנה העכשווית בערים בעולם.

נקניקים איטלקיים בבולוניה
נקניקים איטלקיים בבולוניה

בדומה לשווקי אוכל אחרים יש במקום דוכני מסעדות כמו גם ברים וגלידריות. השוק עשוי להיות עמוס לעייפה בשעות הארוחות במיוחד בעונת התיירות. יחד עם זאת שווה וכדאי להגיע ולאכול בו.

גם מדרחוב קאלוואטוּרה באזור הסמוך לשוק מהווה המשך לשוק האוכל וניתן לשבת ולאכול באחת המסעדות בו. בנוסף למסעדות ודוכני האוכל יש במקום חנויות עם מיטב היינות הגבינות והנקניקים שיודע מחוז אֶמיליה-רומָאנָה להציע.

השוק פתוח שבעה ימים בשבוע מ-8 וחצי בבוקר ועד חצות ויש בו לעיתים תכופות אירועים ואירועי טעימות

לסיור שווקים בולונזי + טעימות, הקליקו כאן…

לסיור טעימות יין במסבאות העיר העתיקות…

 

שופינג

חנויות היוקרה של העיר יימצאו בסמוך לפּיאצָה קָאבוּר (Piazza Cavour) שהיא כיכר ציורית עם גינה קטנה ונהדרת במרכזה ואכסדראות סביבה. בקצה הכיכר ברחוב ויה פָאריני 14 (via Farini 14) נמצאת גלריה קָאבוּר ובה תמצאו את חנויות מיטב מעצבי העילית של איטליה ושל אירופה (כמו לואי ויטון, וֶרְסָאצֶ’ה, פְּראדה ועוד). זהו מעין קניון בבניינים עתיקים ובמקום גם בתי-קפה ומסעדות וגם חנויות של רשתות עממיות.

 

אוכל בבּולונְיָה

חשוב מאוד לא לקרוא לספגטי בּולונֶז ‘ספגטי’, אלא טֶאליאטֶלֶה אל ראגוּ (Tagliatelle al Ragu) שכן טֶאליאטֶלֶה הן האטריות המקובלות בעיר.

לסיור אוכל טעים במיוחד במרכזה של בּולוניה…

חנות בבולוניה
פסטה על המשקל

 

רחוב חנויות האוכל – ויה פֶסצ’רי וֶקיה (Via Pescherie Vecchie)

בתרגום חופשי שמו של הרחוב הוא רחוב חנויות הדגים העתיקות. כיום נמצאות בו מיטב המעדניות הייחודיות של בּולונְיָה הידועה בגבינות ובנקניקים שלה.

לסדנת הכנת אוכל אמיליאני, הקליקו כאן…

 

גלידה בבּולונְיָה (Gelato) – אולי הטובה באיטליה כולה

הגלידות בבּולונְיָה נחשבות לטובות באיטליה כולה. זאת כאשר כמעט בכל מקום באיטליה ניתן למצוא גלידה מצוינת. בבּולונְיָה ישנה אקדמיה ללימודי הכנת גלידה וניהול גלידריות. אליה באים אנשים מכל רחבי העולם המעוניינים לפתוח גלידריות על מנת ללמוד את רזי המקצוע.

שתי גלידריות מומלצות אחת במרכז העיר העתיקה ואחת מעט מחוצה לה הן:

ג’לאטו שיאבון Gelato Schiavon – Via Augusto Murri 81/C

זוהי גלידריה הנושאת את שמו של שף מקומי שהתמחה בייצור גלידת בוטיק איטלקית. בעיקר בסופי השבוע ובימי הקיץ ייתכן שתיתקלו בתור ארוך. אך מומלץ לחכות ולטעם מהגלידה המופלאה והעדינה הזו. ניתן לקחת את קו 13 ממרכז העיר לכיוון פּורְטָה סאנטו סְטֶפאנו (Porta Santo Stefano) כ-10 דקות נסיעה. אמנם הגלידריה מחוץ לאזורי התיירות המרכזיים, אך היא מפורסמת בכל העיר ומחוצה לה בעיקר בגלל שהיא שייכת לשף המפורסם.

ג'לטו בבולוניה
הג’לטו הטוב באיטליה

גאליירה Galliera 49 – via Galliera, 49/B

ניתן לקנות גלידה במקום ולשבת בפארק הסמוך מונְטָאנולָה (Parco della Montagnola) ולהירגע ביום קיץ חם. זוהי גלידריה מיוחדת עם טעמים מקוריים אך עדיין ניכרת תחושה עממית ופשוטה בהיכנסכם למקום.

יחד עם זאת, באמת שכמעט ולא תמצאו גלידה רעה בכל רחבי העיר הזו ושני מקומות אלו הם בגדר המלצות בלבד. עלות גלידה באיטליה, למרות האיכות הפנטסטית, בדרך כלל נמוכה יחסית, וגביע עם שני כדורים יעלה בדרך כלל כ-3 – 4 יורו.

 

ספורט בבּולונְיָה

כדורסל מקצועני בבּולונְיָה

מי מביננו שאוהד את מכבי תל אביב בכדורסל וודאי זוכר את הפיינל פור שנערך בבּולונְיָה ב-2002. בפיינל פור זה, מכבי שהגיעה כאלופה, גרמה מפח נפש לאלפי האוהדים הישראלים שליוו אותה לעיר שנצבעה בצהוב והפסידה בחצי הגמר.

בּולונְיָה ידועה בכל איטליה כעיר הכדורסל. בה מועדון הכדורסל הראשון במדינה שנוסד ב-1929 – וירטוּס בּולונְיָה (קינדר בּולונְיָה אז בשלהי שנות ה-90 וראשית המילניום). אם כן, בּולונְיָה היא עיר של כדורסל. בניגוד לרוב המקומות באיטליה שבהן הקבוצה הנערצת היא בדרך כלל קבוצת כדורגל.

בבּולונְיָה שתי קבוצות כדורסל המשחקות בליגה הבכירה ושני אולמות כדורסל גדולים. אפילו למילאנו ורומא אין שתי קבוצות מה שמעיד על חשיבות הכדורסל בעיר. אם כן שווה להתעניין אם יש משחק בעיר בזמן שהותכם. שכן זהו בילוי מהנה וזול יחסית לשעות הערב. עונת הכדורסל היא בדרך כלל מאוקטובר ועד מאי.

בולוניה בערב
גבה של בּזיליקת סן פָּטְרונְיו, ברקע בּזיליקת סן לוקה

פורטיטוּדו בּולונְיָה (Fortitudo Bologna) כדורסל

זוהי הקבוצה המשנית של העיר אך גם היא משחקת בסרייה א’ (Serie A). גם לקבוצה זו יש היסטוריה עם מכבי תל אביב. בשיאה היא הפסידה למכבי בגמר המפורסם שנערך בתל אביב ב-2004 בהפרש של 44 נקודות!!! (אז קראו לה סקיפר בּולונְיָה). למרות קשיים כלכליים בשנים האחרונות הקבוצה חזרה לליגה הבכירה. כיום היא משחקת באצטדיון הפּאלָאדוצָה (Paladozza). אצטדיון הממוקם בעיר העתיקה ולכן נגיש מאוד.

 

כדורגל בבּולונְיָה

בּולונְיָה פוטבול קלוב ( Bologna F C 1909) כדורגל

מועדון הכדורגל בולוניה
דגל מועדון הכדורגל של העיר

כידוע הספורט המוביל באיטליה הוא הכדורגל. בּולונְיָה למרות שמתמחה בכדורסל נתברכה גם בקבוצת כדורגל עם עבר מפואר והווה קצת פחות. מועדון הכדורגל בּולונְיָה או בשם הכינוי שלו רוסובּלוּ (אדום כחול כמדי הקבוצה) הוא מועדון בסדר גודל בינוני. הוא בבעלות משפחה איטלקית שהיגרה לקוויבק בקנדה והתמחתה שם בייצור מוצרי חלב.

הקבוצה משחקת כמעט בדרך קבע בליגה הבכירה הסרייה א’. על כן גם אריות הכדורגל של ארץ המגף יגיעו לשחק בעיר לפחות פעם בשנה (רומא/לאציו/אינטר/מילאן/יובנטוס). הקבוצה משחקת באצטדיון המיושן רנטו דל’אָרָה (Stadio Renato Dall’Ara) שממוקם גם כן בסמיכות לעיר העתיקה ליד כיכר פּאצֶ’ה (Piazza della Pace). ניתן להגיע אליו באוטובוס מספר 14 ממרכז העיר (כ-10 – 15 דקות נסיעה).

באצטדיון כ-40 אלף מושבים. כרטיסים ניתן להשיג בדרך כלל ביום המשחק באצטדיון או באתר הקבוצה. כמובן שבמידה ומגיעה קבוצה בכירה לעיר יהיה קשה יותר להשיג כרטיסים אלא אם כן קונים מראש.

 

אירועים בבּולונְיָה

כמו בערים נוספות באיטליה הקיץ הוא עונת האירועים המיוחדים. בבּולונְיָה מתקיים מדי שנה פסטיבל אומנויות הבמה שנקרא בּולונְיָה אסטאטֶה (Bologna Estate). הפסטיבל מתחיל מאמצע יוני ומסתיים באמצע ספטמבר. במהלכו מתקיימים אירועים רבים ברחבי העיר שרובם תחת כיפת השמיים והכניסה אליהם חופשית.

מידע רלוונטי נוסף שאולי יעניין אותך: