רָבֶנָה העתיקה – עיר הפסיפסים הבּיזנטיים

בירתה של התקופה הבּיזנטית באיטליה. במרכז העיר הקטן של רָבֶנָה מרוכזים כמה בניינים דתיים מהתקופה הבּיזנטית (המאות הרביעית עד השישית לספירה) בהם פסיפסים מהחשובים בעולם. רָבֶנָה מרכזת כמה מהפסיפסים הבּיזנטיים החשובים ששרדו בעולם המהווים אטרקציה ייחודית באיטליה. פסיפסים אלו השתמרו בצורה נפלאה, מתוארות בהם סצנות דתיות והם נחשבים לנדירים עד מאוד.

תקרת הכיפה של סן ויטאלה
תקרת הכיפה של הסן ויטָאלֶה
  • לאחר נפילתה של האימפריה הרומית המערבית עברה השליטה ברָבֶנָה (כמו גם בוונציה) לידי נציב מטעם האימפּריה הבּיזנטית
  • ברָבֶנָה שרדו כמה בניינים מהתקופה הבּיזנטית, בכל אחד מהם ישנם פסיפסים מרהיבים ששמם יצא למרחוק

 

כמה ימים צריך לטיול ברָבֶנָה?

מומלץ להקדיש לרָבֶנָה יום טיול מלא. מומלץ לשלב עם טיול ברימיני וסן מרינו.

 

מה חייבים לראות ולעשות ברָבֶנָה?

  • פסיפסים ביזנטיים בבֶּטיסְטֶרו נֶאונְיָאנו
  • עוד פסיפסים ביזינטיים במוזוליאום של גָאלָה פְּלָקידִיָה
  • טיול אפל בסן ויטָאלֶה
  • טיול צנוע בבּזיליקת פרנציסקוס הקדוש (קברו של המשורר דָנְטֶה)
  • קפיצה לבּזיליקת סָנְט’אָפּולינָרֶה בקְלָאסֶה

שימו לב!!! למדריך השלם לטיול במחוז אֶמילְיָה-רומאנָה המקסים, הקליקו כאן… 

למציאת מקום לינה בעיר הביזנטית המופלאה…

 

מהי רָבֶנָה?

  • למרות שהיום מדובר בעיר קטנטנה, רָבֶנָה היא אחת הערים ההיסטוריות החשובות באיטליה
  • העיר החלה להתפתח במאה הראשונה לספירה כאחד הנמלים החשובים של האימפּריה הרומית העתיקה. הייתה כמקום מושבו של הצי הרומאי בים האדריאטי
  • עם התנצרותם של תושבי העיר במאה השנייה לספירה עלה מעמדה. אז נבנו בעיר המבנים העתיקים שכיום הם אתר מורשת עולמי של אונסק”ו (ואחד מהעדויות המרהיבות ביותר לתרבות והאמנות של התקופה הפוסט-רומית)
  • היות והעיר הייתה בפיתוח מואץ בעת זו, במאות הרביעית עד השישית לספירה, היא נהפכה לבירתה של האימפריה הרומית המערבית (בעקבותיה של מילאנו). זאת לאחר שרומא איבדה את מעמדה ופוצלה
  • במאה השישית, יחדיו עם ונציה שמצפון לה לחוף הים האדריאטי, הפכה רָבֶנָה לחלק מהאימפריה הבּיזנטית (האימפריה הרומית המזרחית)
  • עם שליטתם של הבּיזנטיים בעיר, עצמאותה ומעמדה של רָבֶנֳה התדרדר
  • עם תום השלטון הבּיזנטי, במשך מאות שנים השליטה בעיר החליפה ידיים בין האפּיפיור ובתי אצולה צפון אירופאים
  • במאה ה-15 הייתה תחת שליטת האימפּריה של ונציה ליותר ממאה שנים. בשנת 1861 סופחה רָבֶנָה לאיטליה של ימינו.

רָבֶנָה ממוקמת במרחק של תשעה קילומטרים מהים האדריאטי ומחוברת לים באמצעות תעלה. התעלה מגיעה עד לנמל של רָבֶנָה (העיירה מרינה די רָבֶנָה). שם ממוקם הנמל של העיר על לשון יבשה שפורץ את הלגונה. החוף עצמו מפורץ ומלא לגונות כמו החופים האדריאטיים שצפוניים לדלתא של נהר הפּוֹ, דוגמת ונציה.

הדואומו של רבנה
הדואומו של רָבֶנָה

 

גישה לרָבֶנָה

  • טיול ברָבֶנָה מצריך נסיעה מיוחדת, על כן היא נמצאת מעט מחוץ למפת התיירות השגרתית
  • העיר נגישה כתחנת קצה של קו המסילה שחוצה את מחוז אֶמיליָה-רומָאנָה. קו שמסתעף בבּולונְיָה הן צפון-מזרח לרָבֶנָה והן דרום-מזרח לאָנְקונָה, בירת מחוז מרְקֶה השכן
  • תחנת הרכבת ממוקמת לא רחוק ממרכז העיר והנסיעה אורכת פחות משעה מבּולונְיָה. אך אין ספק במיוחד לחובבי ההיסטוריה והאומנות שרבנה והפסיפסים שבה הם אתר חובה ולכן שווה לסטות מהמסלול ולהגיע אליה למי שכבר נמצא בסביבה.

לטיול יום ברבנה היוצא מבולוניה…

פיאצה דל פופולו הכיכר המרכזית של רבנה
פיאצה דל פופולו הכיכר המרכזית של רבנה

רָבֶנָה נמצאת במרחק של שעה נסיעה מבּולונְיָה על ה-A45 ושמאלה על ה-A14. שעתיים נסיעה דרומית מוונציה על ה-SS309.

הכביש מונציה מקסים ביותר והוא עובר לאורך חוף הים האדריאטי על לשונות הלגונות ובדלתת שפך נהר הפּו. בשתי הערים המרכזיות הללו ישנם נמלי התעופה שמשרתים גם את תושבי רָבֶנָה ולכן הגישה נוחה יחסית גם באוויר.

לכל הטיפים והמידע על השכרת רכב באיטליה, הקליקו כאן…

 

חניה ברבנה

  • מרכז העיר העתיק של רָבֶנָה מוגדר מבחינה תחבורתית כ-ZTL, משמע כמוגבל בתנועת כלי רכב
  • ניתן לקנות גישה למרכז בעלות יומית של 8 יורו לכל מי שמוכן לשלם
  • מומלץ להימנע מלהיכנס למרכז העיר הקטן של העיר ברכב. הרחובות צרים, ישנם פקקים וצריך מיומנויות נסיעה מיוחדות בשביל לתמרן
  • תמיד מומלץ להשאיר את המכונית בחניון מוסדר בתשלום (עבור הנוחות והאבטחה) או במגוון של חניונים המציעים חניה חינם (יותר מרוחקים, קצת יותר הליכה רגלית לכיוון מרכז העיר)

עלות החנייה ברָבֶנָה היא לא גבוהה. בערך יורו לשעת חנייה, הן ברחובות העיר המסומנים והן בחניונים הפזורים סביב מרכז העיר. ניתן לחנות למשל ב- Piazza Della Resistenza או ב- Piazza Aldo Moro. שם ישנם חניונים מוסדרים המציעים חנייה בחינם למבקרים בסמוך לקווי אוטובוס שנוסעים למרכז.

הנסיעה באוטובוס עורכת בערך חמש דקות. הליכה רגלית מהחניונים עורכת רבע שעה עד עשרים דקות למרכז. כמעט כל האטרקציות בראבנה מרוכזות במרכז הקטן ועל כן זוהי עוד סיבה להשאיר את הרכב מחוצה לו ולהתנייד רגלית או באוטובוס.

לסיור אופניים מגניב באתריה של העיר העתיקה…

 

מפה של רבנה

 

מוקדי עניין ברָבֶנָה

בֶּטיסְטֶרו נֶאונְיָאנו Battistero Neoniano

בית הטבילה הניאוני הוא בניין מתומן ועתיק בסמוך לדוּאוֹמוֹ של רָבֶנָה. כל המתחם סביב לקתדרלה כולל בית הטבילה וארמון הארכיבּישוף Arcivescovado הנישא, מוגדר כאתר מורשת של אונסק”ו.

פנים בית הטבילה מעוטר כולו בפסיפסים איכותיים להפליא מהמאה החמישית לספירה. אלו מתארים כמובן אלמנטים נוצריים. פסיפסים אלו נשמרו בצורה כמעט מושלמת וקשה לתאר במילים את עוצמתם הוויזואלית ואת חשיבותם ההיסטורית. בית הטבילה הוא הבניין העתיק ביותר ששרד ברָבֶנָה. הוא נבנה על אתר של מרחצאות רומיות ובסמוך אליו נבנתה הקתדרלה של העיר.

בכניסה לבית התפילה, שאו עיניכם מעלה אל עבר הפסיפס המדהים הנמצא בתוך המָנְדולָה (מסגרת מעוגלת) בדיוק על שיאה של כיפת הבניין. בפסיפס מתוארת הטבלתו של ישו בנהר הירדן על ידי יוחנן המטביל. פסיפס זה הוא אחד המוכרים והחשובים בהיסטוריה של האמנות. חובה על כל חובב אמנות לעלות אליו לרגל.

כתובת: Piazza Duomo 1

לסיור מקיף במיטב אתרי המוזאיקות של רבנה, הקליקו כאן…

בֶּטיסְטֶרו נֶאונְיָאנו
טבילתו של ישו בבֶּטיסְטֶרו נֶאונְיָאנו

בּזיליקת פרנציסקוס הקדוש וקברו של דָנְטֶה Tomba di Dante

במרחק הליכה קצר מזרחה מהקתדרלה, בפִּיאַצָה ירוקה ורחבה הנקראת על שמה, עומדת בגאון הבּזיליקה של פרנציסקוס הקדוש. הבּזיליקה היא כמובן הנציגות של הזרם הפרנציסקני ברָבֶנָה. כיאה לזרם הפרנציסקני, הבּזיליקה מיישמת ערכים של פשטות וצניעות חומרית. היא אינה מקושטת כמו כנסיות של זרמים אחרים בעיר.

צמוד לבּזיליקה הרומנֶסְקית העתיקה מהמאה העשירית, נמצא מגדל הפעמונים המקסים שלה. בצמוד נמצא גם המנזר הפרנציסקני וכל המתחם כולו שקט להפליא. חלל הכנסייה צנוע מאוד, אל תחמיצו את הקְריפְּטָה (חלל קבורה כנסייתי) המוזרה שנראית כמו מרחפת מעל בריכה רדודה בה שוחים כמה דגים. בתוככי הכנסייה ומחוץ לה מפוזרים לא מעט סָרְקופָגים המשרים למקום מעין אווירה מוזרה של בית קברות.

כנסייה ברבנה
בּזיליקת פרנציסקוס הקדוש

קברו של דנטה אלגיירי

השקט של המתחם מופר תדיר כאשר קבוצת תיירים זו או אחרת עולה לרגל לקבר החשוב שנמצא סמוך לבּזיליקה. קבר שהפך אולי לאתר התיירות החשוב ביותר ברָבֶנָה – קברו של דנטה אָליגְיירי. דָנְטֶה הוא אולי גדול המשוררים האיטלקיים, ממשיך דרכו של וֶרְגילִיוּס (החשוב במשוררים של רומא העתיקה). מי שכתב את הקומדיה האלוהית ואת כל מה שאנו יודעים על התופת.

המשורר הפלורנטיני בן המאה ה-13, האיש שבגינו נוצרה השפה האיטלקית של ימינו (על בסיס הניב הפלורנטיני), סיים את חייו ברָבֶנָה לאחר שגורש ממכורתו פירנצה. הוא נפטר בגיל 56 לאחר ששב מוונציה בשליחות דיפלומטית ונדבק במלריה. מעבר לכביש נבנה מוזיאון קטן וממצה להפליא המוקדש לחייו של המשורר הדגול. עבור רבים קברו הוא הסיבה העיקרית להגיע לטיול ברבנה.

 

בּזיליקת סָנְט’אָפּולינָרֶה נוּאבו Sant`Apollinare Nuovo

הקמפינלה רבנה
מגדל הפעמונים בכניסה לבּזיליקת סָנְט’אָפּולינָרֶה נוּאבו

אחת הבּזיליקות העתיקות והחשובות ביותר בצפון איטליה. בּזיליקה שהיא כל כולה אוצר פסיפסים בּיזנטי אחד גדול. הבּזיליקה נבנתה במאה השישית לספירה ומתהדרת במגדל פעמונים מקסים הנמצא לימינה. הבּזיליקה הוקדשה לקדוש המגן של רָבֶנָה, אָפּולינָרֶה, שהיה הבישוף הראשון של העיר.

ראשית הכנסייה המוקדשת לזכרו נבנתה מעט דרומית מרָבֶנָה של פעם, כיום בעיירה קְלָאסֶה (עוד על הבּזיליקה בקְלָאסֶה בהמשך…). הבּזיליקה עברה לתוככי רָבֶנָה לאחר פשיטות חוזרות ונשנות על הכנסייה בקְלָאסֶה. זאת היות שעמדה אז בשטח פתוח לא רחוק מהים, חשופה לפשיטות פיראטים.

האוצר האמיתי של הבּזיליקה היא הספינה המרכזית המוליכה מהכניסה אל עבר דוכן המטיף (הפּוּלְפִּיט). כל חלל הבּזיליקה מעוטר בסדרות של פסיפסים בּיזנטיים מרהיבים. כולל כמה מפורסמים ביותר והחשובים ביותר מהתקופה הבּיזנטית. הספינה המרכזית מוארת היטב מגלריה של חלונות ענק המכניסים את אור השמש פנימה. אלו מאירים את שורות הפסיפסים באור ענוג.

אל תחמיצו את הפסיפס המתאר את כניסת האניות לנמל רָבֶנָה. מי הים האדריאטי מתוארים באבנים כחולות הממלאות את קו האופק כמעט עד למסגרת העליונה של הפסיפס. בינות שני מגדלי שמירה עתיקים מתוארות שלוש אניות בּיזנטיות עתיקות. אל תחמיצו גם את הפסיפס המתאר את ישו. בפסיפס בולטת תנועת היד המושטחת שלו המתוארת כהקצרה בּיזנטית טיפוסית. תנועה שהפכה לאיקונָה בגין הפרספקטיבה הבלתי אפשרית.

כתובת: Via di Roma 52

 

בית הטבילה האריאני Battistero degli Ariani

מעט הליכה צפונה מהבּזיליקה סָנְט’אָפּולינָרֶה נוּאבו, נמצא אחד מהקטנים מאתרי המורשת של אונסק”ו שמרוכזים במרכזה של רָבֶנָה וללא ספק אחד היפים שבהם.

בית הטבילה האריאני
טבילת ישו בבית הטבילה האריאני

על התקרה המעוגלת של בית הטבילה הצנוע מהמאה החמישית, מצידה הפנימי של הכיפה, ישנו מחזור פסיפסים נדיר ביופיו שבמרכזו במָנְדולָה כמובן סצנת הטבלת ישו על ידי יוחנן המטביל (הסצנה המקובלת לבתי הטבילה). פסיפס זה, בדיוק כמו בבית הטבילה הניאוני התפרסם בכל העולם ונחשב לאחד החשובים באמנות הנוצרית הבּיזנטית. מסביב למנדולה מתוארים תריסר השליחים.

כתובת: Piazzetta degli Ariani

 

המוזוליאום של גָאלָה פְּלָקידִיָה Mausoleo di Galla Placidia

כיאה לרָבֶנָה, גם מוזוליאום זה הוא אתר מורשת עולמית של אונסק”ו. גם בו סדרת פסיפסים בעלת חשיבות מרובה בהיסטוריה של האמנות הבּיזנטית. בסמוך למוזוליאום נבנתה כנסייתו הצלב הקדוש, סנטה קְרוצֶ’ה העתיקה ובסמוך נמצאת גם בּזיליקת סן ויטָאלֶה הידועה. המוזוליאום נבנה בתחילת המאה החמישית לספירה כחלקת קבר של גָאלָה פְּלָקידִיָה ובני משפחתה. כולל בעלה הקיסר קוסטנטינוס השלישי, בנה הקיסר ולנטינוס השלישי ואחיה הקיסר הוּנָרְיוּס. אמנם מבנה הקבר נקרא על שמה, אך ככל הנראה גָאלָה פְּלָקידִיָה אינה קבורה שם אלא ברומא.

המוזוליאום הוא אחד האתרים השמורים והמרשימים ביותר ברָבֶנָה. חלל הפנים של המבנה דמוי הצלב מחופה באבן שיש. על הקירות ועל התקרה המוני אבני פסיפסים היוצרות טפטים עם צורות או סצנות נוצריות מרהיבות ביופיין.

כתובת: Via San Vitale 17

המוזוליאום של גָאלָה פְּלָקידִיָה
ישו הרועה המוזוליאום של גָאלָה פְּלָקידִיָה

סן ויטָאלֶה San Vitale

הסן ויטָאלֶה היא אחת הכנסיות היפות והמרשימות ביותר בצפון איטליה, בנוסף להיותה אחת העתיקות ששרדה. המבנה המתומן המיוחד הזה הוא אחד מאתרי התיירות הידועים והפופולריים ברָבֶנָה. כמובן גם הוא זכה להיות אתר מורשת של אונסק”ו. מבנה הכנסייה הייחודי נובע מכך שככל הנראה הבניין היה במקור מבנה הקבר של ויטָאלֶה.

הפסיפסים שבכנסייה הם מהחשובים והידועים ששרדו מהעולם הבּיזנטי (כמו כמעט כל הפסיפסים ששרדו ברָבֶנָה). הידועים שבהם הם הפסיפס בו מתואר ישו יושב על כיסא, פסיפס שנמצא מעל הפּוּלְפִּיט (מזבח) בחלק הבניין הקרוי אָפְּסיס (הבליטה של הכנסייה שמתחתיה הפּוּלְפִּיט). פסיפסים נוספים ידועים הם אלו המתארים את הקיסר יוסטיאנוס ופמלייתו ובסמוך הפסיפס המתאר את אשת הקיסר, תיאודורה עם פמלייתה.

כתובת: Via San Vitale 17

 

פארק והמוזוליאום של תיאודוריקו Teodorico

סן ויטאלה
סן ויטָאלֶה

מעט מזרחית למרכז העיר, לא רחוק מתחנת הרכבת, נמצא פארק השלו ומקסים המהווה מקום עצירה מושלם למנוחה והירגעות ממתקפת הפסיפסים של רָבֶנָה. מתאים במיוחד למי שמגיע לרבנה בקיץ או שמגיע לרבנה עם ילדים ורוצה לתת להם או לעצמו מעט הפוגה מהאומנות הביזנטית הכבדה לפני שממשיכים לפסיפס הבא.

שיאו של הפארק הירוק והמטופח הוא המוזוליאום שנבנה במאה השישית לכבודו של תיאודוריקו – המלך האָריאָני (כת נוצרית קדומה שהייתה פופולרית אצל השבטים הגרמאניים בצפון איטליה, הגלגול המוקדם של המונח “ארי”). עצמותיו של המלך הוצאו מהמוזוליאום לאחר מותו על ידי שליטי העיר הקתוליים שראו במלך ובדתו ככופרים.

גם מבנה מעוגל זה כמו כל בנייניה העתיקים של רָבֶנָה הוכרז כאתר מורשת של אונסק”ו. סגנון הבנייה של המוזוליאום הוא ייחודי מאוד, כולל שני גלילים הבנויים אחד על השני וגג מעוגל העשוי מאבן אחת ענקית השוקלת מאות טונות.

כתובת: Via della Industrie 14

 

בּזיליקת סָנְט’אָפּולינָרֶה בקְלָאסֶה Basilica di Sant’Apollinare in Classe

בנסיעה קצרה דרומה מעט מחוץ לרָבֶנָה, נמצאת העיירונת המנומנמת קְלָאסֶה. העיירה הקטנה נבנתה סמוך לבּזיליקת סָנְט’אָפּולינָרֶה המרשימה מהמאה החמישית לספירה.

לסיור מודרך בבּזיליקה המרהיבה…

הכנסייה היפיפייה הזאת, שגם היא כמובן אתר מורשת עולמי של אונסק”ו, מכילה פסיפסים בּיזנטיים יקרים מפז. הכנסייה הוקדשה כאמור לבישוף הראשון של רָבֶנָה שהפך להיות קדוש, אך לאחר שהאתר המבודד נבזז אינספור פעמים (בעבר ערים הסמוכות לים סבלו מפשיטות של פיראטים), עברה הכנסייה לתוככי רָבֶנָה, לסָנְט’אָפּולינָרֶה נוּאבו.

Sant'Apollinare in Classe
בּזיליקת סָנְט’אָפּולינָרֶה בקְלָאסֶה

 

קניות ולינה ברָבֶנָה

  • מרכז העיר רָבֶנָה הוא אינו גדול. עיקר החנויות נמצאות במרכז העתיק והמתוייר והן קשורות קשר אדוק מאוד למעמדה התיירותי הייחודי של העיר
  • רָבֶנָה היא עיר מושכת תיירים בגין האוצרות הבּיזנטיים שבה. האוצרות מרוכזים ברדיוס קטן במרכז העיר וכך בהתאם, רובו של המסחר בעיר מתרכז בדיוק באותה הסביבה
  • יש במסחר בעיר המון ממה שמכונה “אוריינטציה תיירותית” או ממורביליה הקשורים לפסיפסים האייקוניים

לחיפוש מקום לינה ברָבֶנָה, הקליקו כאן…

רבנה
הרחובות העתיקים של רָבֶנָה

אין לכם לבוא לרָבֶנָה לשם השופינג. ברָבֶנָה כמעט ואין רשתות זרות, גם אין איזושהי פִּיאַצָה או רחוב קניות בולטים.

  • רָבֶנָה זאת עיר של תיירות מאוד ספציפית ואין בה הרבה מעבר לכך. למרות זאת מרכז העיר הקטן אינו כזה נוראי
  • היות והעיר מלאה בהמון מוקדי עניין ויהיה עליכם ללכת ביניהם, הרי בכל מקרה תכתתו רגליכם בעיר, תשבו במסעדה או בבית-קפה ובין לבין תרגישו חופשי להיכנס לחנויות שתיראנה לכם מעניינות

לחוויית אוכל ייחודית ואירוח רומאני טעים במיוחד, הקליקו כאן…

גם תחום המלונאות ברָבֶנָה הוא יחסית מוגבל. הקרבה לבּולוניה ורימיני, או אפילו לעיירת הנופש צֶ’רְבִיָה, חצי שעה נסיעה דרומה לאורך החוף האדריאטי, הופך את השהות במלונות של רָבֶנָה למיותר.

רָבֶנָה היא עיר של חצי יום ביקור בכל אתרי הפסיפסים והלאה. אין מה לעשות בעיר יותר מיום ביקור אחד, אין הרבה מה לעשות בה בערבים ולכן אין שום סיבה גם ללון בה.

רובם של המלונות ברָבֶנָה מתרכזים מעט צפונית למרכז העיר. לרוב מדובר במלונות בינוניים מבחינת הדירוג ויחסית מיושנים.

מידע רלוונטי נוסף שאולי יעניין אותך: