ונציה – כל המידע והטיפים למסעדות ובתי-קפה
חווית האוכל בונציה היא אחד הדברים המהנים והחווייתיים ביותר שיש באיטליה. חווית אוכל שהיא תשלובת של מזון איטלקי משובח ופיוז'ן למגוון רחב מאוד של מטבחים. מטבח צפון איטלקי דומיננטי בשילוב המטבח האוסטרי, הבּלקני והים תיכוני. מטבח המשולב באווירה נהדרת של אחת הערים הסוריאליסטיות והמדהימות ביותר בעולם. תרבות האכילה בונציה היא דבר מהנה מאין כמוהו. נדמה שעומד לבדו כמעין אטרקציה תיירותית בדומה לאתרי העיר ותעלותיה.
המטבח הוונציאני
סגנון האכילה בונציה כיאה לצפון איטליה מתבסס בראשיתו על האפָּרְטיבו Apartivo האפטייזר של ארוחת הערב. הצ'יקֶטי Cicchetti – המתאבנים הונציאנים המעולים יוגשו במסעדות ומעדניות רבות ברחבי העיר.
הצ'יקֶטי, הטאפאס הונציאני, הוא מגוון בלתי נגמר של צירופי מאכלי ים, בשר, ירקות ועוד. אלו מוגשים על לחמים או פּולנטה לצד משקה אלכוהולי.
למדריך השלם לביקור בונציה – איך להגיע, מה לאכול ולאן ללכת, הקליקו כאן…
מנות על בסיס פּולנטה וריזוטו
- ונציה מאז ומתמיד הייתה נמל יעד עבור מגוון אדיר של מוצרים ומצרכים
- העושר הקולינרי שלה מתבסס יותר על פתיחות למוצרים אקזוטיים שהגיעו לנמל. פחות מתבסס על מסורות הנגזרות על מצרכים מקומיים
- דוגמה לכך היא שהצריכה של הפחמימות בונציה היא עשירה מאוד, מתבססת גם על חיטה, גם על אורז וגם על תירס. זאת בניגוד לשאר איטליה בה החיטה מככבת (פסטות מוארכות ופסטות רצועות עם פסטות חלולות וגם לא מעט פיצות ופוקצ'ות)
לסדנת טעימות יין מגניבה, הקליקו כאן…
הפּולנטה (על בסיס קמח תירס) אהובה מאוד על הונציאנים, כמו גם על כל תושבי מחוזות צפון איטליה. הפולנטה היא תוספת הפחמימות המועדפת, אפילו יותר מהפסטות למיניהן.
בדרך כלל המנות של הפּולנטה כוללות מנה יפה של דגים או פירות ים. אלו מונחים על משיכה של פּולנטה על הצלחת.
מנת השרימפס על הפּולנטה Połenta e Schie אהודה מאוד במסעדות ונציה ובאופן לא מפתיע גם ממש ממש טעימה.
מנה של כבד קצוץ על פּולנטה גם אהודה מאוד בעיר, מאוד מומלצת למי שאוהב טעם חזק של בשר ואיברים פנימיים.
הונציאנים אוהבים מאוד גם אורז, לרוב ריזוטו, האורז האיטלקי הדביק והטעים, אבל גם אורז יבש. מנה של ריזוטו עם אפונה שנקראת Rixi e Bixi (אורז ואפונה אלא מה) נחשבת למאכל ביתי והיא אהודה מאוד בונציה. מזוהה מאוד עם מה שניתן לתאר כאוכל ונציאני ביתי.
לסיור אוכל משביע ומגניב, הקליקו כאן…
תרבות הפסטה הונציאנית
- מנת הפסטה הונציאנית המפורסמת ביותר היא מנה של פסטה בּיגולי עם רוטב עגבניות ודג מומלח (סרדינים או אנשובי)
- המנה עצמה פופולרית מאוד בונציה
- כמעט בכל מסעדה בעיר ניתן להרגיש את הטריות הבלתי מתפשרת של הדגים והיא בהחלט טעימה. זאת בהנחה שאתם אוהבים דגים רזים וקטנים
- הבּיגולי היא פסטה ארוכה, חלולה ועבה, לרוב עשויה מחיטה מלאה
- הבּיגולי משויכת כמובן לונציה ולמחוז וֶנֶטו, והונציאנים מאוד גאים בה. לבאים מבחוץ היא נראית כמו כל ספגטי גנרי שבכל מחוז גיאוגרפי איטלקי מקבלת שם אחר. היות ואין שום צורך לפגוע בגאוות הונציאנים, נא לא להתייחס לבּיגולי כספגטי
- הונציאנים גם מאוד אוהבים את הניוקי ואת הפסטות המלאות בצירופי גבינה עם דגים, פירות ים או בשר
תרבות האוכל מן הים
- רובן של המנות העיקריות בונציה מתבססות כמובן על כל מה שניתן להוציא מהים
- המוני מנות של דגים ופירות ים מוצעות למכירה במסעדות ונציה, כל הסחורה טרייה וטעימ
- מומלץ מאוד לטעום מגוון רחב של מנות סרדינים, שרימפס, סרטנים, דגי בקלה ודגים אחרים במגוון רחב מאוד של מתכונים
- העיר מלאה במסעדות שמתמחות בכל הטוב שיוצא מן הים. כולל דגים, סרטנים, שרימפסים וכל הטוב הזה
- לרוב הדגים והשרימפסים רק מטובלים קלות, צלויים או מטוגנים בחמאה ושמן ומוגשים עם מעט מלח ופלפל
- התרבות הקולינארית הימית מאפיינת מאוד את ונציה ולא תוכלו להימנע ממנה בביקורכם
- ישנן גם מנות בשר במסעדות העיר, רובן על בסיס בשר חזיר או בקר בתבשילים שמאפיינים את מערב מחוז וֶנֶטו
לחוויית שייט וארוחת ערב באווירה ונציאנית רומנטית, הקליקו כאן…
כשר בונציה
ונציה היא עיר חשובה מאוד בהיסטוריה של יהודי איטליה. בדומה למושגים גֶנֶרים משמחים כגון לידו לתיאור חוף ים עם מלונות או ונציה בכלל לתיאור ערים תעלות יפיפיות, גם ליהודים יש שם גנרי שצמח מונציה – הגטו.
הגטו הונציאני, ללא ספק הגטו הראשון בהיסטוריה שקרוי גטו (היו באירופה אזורים חתומים ליהודים הרבה לפני כן), הוקם במאה ה-16. הוקם בצידו המערבי של הסֶסְטִייֶרֶה קָאנָארָג'ו, בצפונה של העיר.
הגטו קרוי על שמו של בית יציקת ברזל סמוך למתחם הסגור. משם נפוץ השם בכל רחבי אירופה (ואפילו התגלגל לאמריקה כחלק מהמאבק האזרחי לשוויון מצד האפרו-אמריקאים).
לסיור עומק מרהיב בגטו ההיסטורי של ונציה…
לסיור המלא ברובע קָאנָארָג'ו העתיק והמסתורי…
- עיקר חיי התרבות של יהודי ונציה מתרכזים סביב אזור הגטו ההיסטורי שבליבו הכיכר הגדולה – כיכר הגטו החדשה
- באזור פועלים כמה בתי-כנסת ומסעדות כשרות, בעיקר ברחוב Calle Ghetto Vecchio המוביל מהאי הקטן עליו נמצאת הכיכר המרכזית אל כיוון פיאזלה רומא, שער הכניסה של ונציה
- הרחוב שופע במגוון של מסעדות, סופרים ומאפיות כשרות. ברחוב ממוקם בית חב”ד המקומי בו תמצאו מסעדה כשרה
- הגטו התפשט מאזור תחום סביב רחוב Calle Ghetto Vecchio – הגטו העתיק, אל עבר האי בו נמצאת הכיכר שנקראת הגטו החדש
- רוב יהודי העיר, סביב 500 במספרם אינם מתגוררים בגטו אלא מפוזרים בעיר
- המרכז התרבותי והדתי של יהודי העיר נותר עדיין באזור הגטו ועודנו פעיל