פָּארמָה היפה – מולדת גבינת הפּרמזן
העיר פָּארמָה Parma היא אחת מאותן ערים קטנות (סביב 200 אלף תושבים) עם היסטוריה ואתרים של ערי ענק. בהתאם, פָּארמָה היא אחת הערים העשירות באיטליה. הן מבחינת הון – כעיר עם תעשיות עתירות ממון אך בעיקר עושר קולינארי בלתי נתפס. שמה של העיר יצא למרחוק בגין אותה גבינה קשה שנקראת על שמה. גבינה שמעטרת בחדווה ראש של כל פסטה איטלקית שמכבדת את עצמה.
- עושר עוצמתי נוסף של פָּארמָה הוא העושר תרבותי הנדיר של העיר הקטנה. זאת בגין האמנים הענקיים שפעלו בעיר. בראשם אמן הרנסנס הענק אנטוניו די קורֶג'ו Di Correggio, האיש והרוח שמאחורי אסכולת פָּארמָה.
- אסכולה זו היא דועה וחשובה ופעלה בעיר בעת הרנסנס במקביל לשתי האסכולות האימתניות של פירנצה וונציה
- בפָּארמָה נולדו ופעלו כמה מגדולי המוזיקאים האיטלקיים – ג'וספה וֶרְדי Verdi נולד בכפר סמוך ופעל בעיר באמצע המאה ה-19. כמו גדול הקונדוקטורים ארטורו טוסְקָניני Toscanini שגם נולד ופעל בעיר
כמה ימים צריך לטיול בפָּארמָה?
לטיול בפָּארמָה מומלץ להקדיש לפחות יום טיול שלם.
מה חייבים לראות בפָּארמָה?
- ציוריו המרהיבים של אנטוניו די קורֶג'ו בקתדרלה
- טעימות של פָּרְמֶזָן בפִּיאַצָה ג'וספה גאריבָּלְדי
- מתחם האמנות והתיאטרון של פָּלָצוֹ דלה פּילוטֶה
- לקפוץ לרוקָה סָנְוויטָלֶה בפונְטָאנֶלָאטו
- לטפס על המצודה של טורְצ'יארָה
למציאת מקום לינה בפארמה, הקליקו כאן…
שימו לב!!! למדריך השלם לטיול במחוז אֶמילְיָה-רומאנָה המקסים, הקליקו כאן…
מהי פָּארמָה?
- פָּארמָה נוסדה בשנת 183 לספירה כמוצב רומי. נוסדה על חורבותיו של כפר אטְרוצְקי שבעצמו נבנה על מה שככל הנראה היה כפר קדום מהתקופה הניאוליטית
- העיר נוסדה כחלק מפרויקט ביצור קו ההגנה על רומא בקרבת נהר הפּוֹ. בצוותא עם המוצב שנבנה במודֶנָה הסמוכה. לאורך המוצבים החדשים שנבנו נסללה הויה אֶמיליָה ההיסטורית
- כיום פָּארמָה היא העיר השנייה בגודלה ובחשיבותה במחוז אֶמיליָה-רומָאנָה, שנייה רק לבירת המחוז בּולונְיָה
- העיר בנויה על המישור שנפרש דרומית לנהר הפּוֹ וצפונית לרכס הרי האֶפּנינים
מפה של פארמה
גישה וחניה בפָּארמָה
- הגישה לפָּארמָה לרוב תהייה כחלק מטיול ערים במחוז. שדות התעופה הקרובים לעיר הם בבּולונְיָה, מרחק של שעה נסיעה ושדה התעופה במילאנו, כמו שדה התעופה בבֶּרְגָמו, מרחק נסיעה ברכב של שעה וארבעים עד שעתיים לערך
- נסיעה ברכבת ממילאנו סנטראלה, תחנת הרכבת המרכזית של העיר, תיארך סביב שעה וחצי. עלות הנסיעה סביב 12 יורו בערך. מומלץ להזמין כרטיסים מראש בכדי לשלם את התעריפים הזולים
תחנת הרכבת המרכזית של העיר ממוקמת בצורה נוחה מעט צפונית למרכז העיר. מרחק הליכה נינוחה של בערך רבע שעה למרכז.
מומלץ להגיע לפָּארמָה ברכב שכור כחלק מטיול בערי אֶמיליָה-רומָאנָה. הגישה לעיר באמצעות ה-A1 היא נוחה מאוד. אולם קחו בחשבון כי בשעות העומס יש לא מעט פקקים באוטוסטרדה עצמה ובכבישים המסתעפים ממנה לכיוון מרכז העיר.
מומלץ לא להגיע בשעות הבוקר העמוסות אלא סביב שעות הצהריים המוקדמות. אז הכול רגוע (יחסית) בכבישים.
לכל הטיפים והמידע + הנחות על השכרת רכב באיטליה, הקליקו כאן…
חניה בפארמה
- מבחינת חניה בפָּארמָה, לא ניתן להיכנס עם רכב למרכז העיר שמוגדר כ-ZTL. חלקו מותר בגישה רק לתושבי העיר וחלקו האחר אסור לכניסת רכב בכלל
- ישנם לא מעט חניונים בטבעת ההיקפית של העיר בשני הרחובות המקבילים: ויאלה אנטוניו פְּרָאטי וויאָלה מָנְטָאנָה
- רחובות אלו נמצאים במרחק נסיעה קצר מהמחלפים שיורידו אתכם מה-A1 דרומה לעבר מרכז פָּארמָה. באופן כללי אין בעיה מיוחדת למצוא חניה בתשלום בפָּארמָה
- התעריפים לא יקרים, סביב 2 יורו לשעה או 10 יורו לכל היום.
החניה הכי נוחה ובחינם היא בחניונים שהעיר הקצתה בסמוך לירידות מה-A1. מומלץ מאוד לחנות בחניון של Via San Leonardo בסמוך לקניון נחמד. משם יש לקחת קווי אוטובוס 2 או 7 שנוסעים בתדירות של כל 10 דקות בערך, נסיעה קצרה של חמש דקות עד למרכז העיר. עלות הנסיעה באוטובוס 2 יורו והכרטיס תקף לכל היום.
מלבד חניון זה ישנם עוד כמה חניונים שכאלו הסמוכים לקניונים או אזורי מסחר נוספים הסמוכים לאוטוסטרדה. גם מהם הגישה למרכז העיר מאוד נוחה בתחבורה ציבורית או בהליכה.
תכנון מסלול טיול ומוקדי עניין בפָּארמָה
הדוּאוֹמוֹ
כמו בכל עיר, עיירה ואפילו כפר באיטליה, הלב ההיסטורי של פָּארמָה היא כמובן הקתדרלה, הדוּאוֹמוֹ שנמצאת בפִּיאַצָה דל דוּאוֹמוֹ. הכיכר עצמה, כמו הקתדרלה של פָּארמָה הן עתיקות מאוד. משרות תחושה של מסיביות אדירה, זאת על סמך סגנון הבנייה הרומנֶסְקי של ימי-הביניים. בסמוך לקתדרלה נמתחים לגובה מגדל הטבילה המתומן (הבּפְטיסְטֶריום). כמו גם הקָמְפִָּנילֶה, מגדל השעון המרשים והמחודד של הקתדרלה.
הקתדרלה של פָּארמָה היא עתיקה מאוד, בנייתה הושלמה בתחילת המאה ה-12. היא אינה מקושטת מבחוץ כמו קתדרלות מרשימות אחרות באיטליה ולכן מראה הבּזיליקה מעט מטעה. אולם החלל הפנימי שלה הוא אחד המרגשים בכל איטליה.
החלל הפנימי של הספינה המרכזית של הבּזיליקה כולל המוני ציורים וקישוטים. אלו מעטרים את הקשתות הצולבות המוליכות אל עבר דוכנו של הדרשן. מעל הדוכן, בחלל הפנימי של הכיפה הגדולה, נמצא אחד מהציורים המופתיים ביותר בעיר. ציורו של אמן הרנסנס הענק קורֶג'ו – “עלייתה של מריה הקדושה לשמיים”. הציור דינאמי להפליא, מלא בהקצרות חדות בסגנונו האוורירי הייחודי של האמן (שעיקר תהילתו הם בציורים של המיתולוגיה היוונית/רומית).
מומלץ להיכנס גם לבּפְטיסְטֶריום. שם תיהנו מציורי הקיר המרשימים של האמן הימי-ביניימי המיוחד בֶּנֶדֶטו אנְטֶלָמי Antelami, שגם פיסל כמה מן התבליטים המקסימים שבקתדרלה.
לסיור פרטי מעמיק בכל אתרי מרכז העיר העתיקה, הקליקו כאן…
כנסיית יוחנן האוונגליסט
משמאל לקתדרלה בפִּיאַצָה דל דוּאוֹמוֹ נמצאת אחת הכנסיות היפות של פָּארמָה – כנסיית יוחנן האוונגליסט. כנסייה רנסנסית שבנייתה הושלמה בסוף המאה ה-15. במבט אחד מהכיכר, תוכלו להשוות ולהבין את אופן ההתפתחות של הארכיטקטורה מהסגנון הרומָנֶסְקי העתיק של הקתדרלה לסגנון הכמעט קלאסי של כנסיית יוחנן האוונגליסט הסמוכה. הפסדה של הכנסייה מעוטרת בפסלים מרשימים של הקדושים הנוצריים. מגדל פעמון המתנשא לגובה של 75 מטרים ממוקם מימין לחזית השיש המרשימה.
מומלץ מאוד להיכנס לכנסייה ולהציץ לציורים המרשימים של קורֶג'ו. בראשם ציור יוחנן האוונגליסט שכותב את הבשורה ולצדו נשר.
פִּיאַצָה ג'וספה גאריבָּלְדי Piazza Giuseppe Garibaldi
ניתן להבחין היטב בדיכוטומיה בה נמצאת מרכז העיר פָּארמָה. מצד אחד הדוּאוֹמוֹ העתיקה ועתירת ההיסטוריה הקדומה של העיר. לא רחוק ממנה אחת הכיכרות היותר נוצצות ומודרניות של צפון איטליה. כיכר גאריבָּלְדי מסמלת את תחיית הרפובליקה של איטליה במהלך המאה ה-19. נקראת באופן טבעי על שם המנהיג שאיחד את איטליה המודרנית.
הכיכר השוקקת והסואנת היא ללא ספק הלב הפועם של העיר פָּארמָה המודרנית והתעשייתית. הכיכר היפה, שסביבה נמצאים כל רחובות הקניות של העיר, משרה את כל העוצמה והעושר שיש לעיר להציע.
פָּלָצוֹ דלה פּילוטֶה Palazzo della Pilotta
הדואומו מייצגת כמובן את פָּארמָה העתיקה של ימי-הביניים. כיכר גאריבָּלְדי מייצגת את פָּארמָה של איטליה המודרנית. פָּלָצוֹ פּילוטֶה מייצג את העושר התרבותי האדיר של העיר הקטנה יחסית, בעיקר בשלהי תקופת הרנסנס ובתקופת הבּארוק. הארמון מהמאה ה-17, ששופץ במהלך שנות ה-60 לאחר שחלקים ממנו נהרסו במהלך מלחמת העולם השנייה, הוא בית לכמה ממוסדות התרבות החשובים של מחוז אֶמיליָה-רומָאנָה.
תיאטרון פָארֶנְזֵה Teatro Farnese
אחד מהתאטראות המיוחדים והיפים באיטליה, שבנוי כל כולו מעץ. מבין הבודדים מהתאטראות הרנסנסיים ששרדו באיטליה יחדיו עם התיאטרון האולימפי המופלא של אנדריאה פָּלָדְיו Palladio בויצֶ'נְזה. בנייתו הושלמה בתחילת המאה ה-17 וחלקו הגדול נהרס בהפגזה של בעלות הברית בשנת 1944. לאחר המלחמה התיאטרון שוחזר בהצלחה והפך לאחד התיאטראות היוקרתיים והאהודים ביותר באירופה. התיאטרון מכיל 4500 מקומות ישיבה והצגות בו הן בהחלט חוויה מיוחדת.
הגלריה הלאומית Galleria Nazionale
הגלריה הלאומית חולשת בגאווה על הקומפלקס של פָּלָצוֹ פּילוטֶה. מדובר באחד המוזיאונים האיכותיים ביותר באיטליה. זהו מוזיאון עם אוסף אמנות נדיר, שלא היה מבייש כל בירה אירופאית שמכבדת את עצמה. המוזיאון עצמו לא גדול, מאוד נעים להסתובבות. זאת בניגוד גמור לאופי המוזיאונים של איטליה שלרוב הוא מפוזר ומתיש.
- האוסף מכיל את המיטב של ציירי אסכולת פָּארמָה הרנסנסית
- בראשם כמובן קורֶג'ו הענק והפּארְמָאי הקטן (בתרגום חופשי) פּארְמיג'יאָנינו Parmigianino המפורסם בן זמנו
- גולת הכותרת של המוזיאון היא ציורו המפורסם של ליאונרדו די וינצ'י, La Scapigliata – האישה מגולחת השיער
- כמו כן תמצאו במוזיאון ציורים של אמני רנסנס נוספים כגון פְרֵה-אָנְגֶ'ליקו ואנבלה קאראצ'י Carracci הבּולונזי
- כמו גם ציורים של אמנים צפוניים אדירים כגון האנס הולבּיין ואנתוני ואן דייק והגדול מכולם, אל גְרקו (יווני שפעל בטולדו שבספרד)
כתובת: Piazza della Pilotta 5
לשעות הפתיחה העדכניות של המוזיאון, הקליקו כאן…
פארק דוּקאלֶה Parco Ducale
מצדו השני של נהר הפָּארמָה אל מול פָּלָצוֹ פּילוטֶה נמצא אחד הפארקים המרעננים והיפים בעיר. פארק דוּקאלֶה הענק הוא מקום נהדר לעצירה רגועה ונעימה בצהרי היום. בפארק ניתן לשבת בניחותא על ספסל עם קפה ומאפה. ליהנות מהאווירה הרעננה ולהביט על אנשי העיר המתרכזים בפארק למנוחת צהריים או עוברים וחולפים בטיול רגוע או בעת פעילות ספורט.
בקצה המערבי של הפארק נמצאת מזרקת טריאָנון הענקית, על אי בליבו של אגם מלאכותי. הפארק עצמו הוא מרשים מאוד ומטופח מאוד, כולל שבילי הליכה נעימים בצל עצים גבוהים והמון אוויר צח.
בקרבת פּארְמָה
פונְטָאנֶלָאטו Fontanellato
כרבע שעה נסיעה מפּארְמָה מערבה על ה-E35 נמצאת אחת העיירות הקסומות במחוז אֶמילְיָה-רומָאנָה. פונְטָאנֶלָאטו היא כפר ספק עיירה קטנטנה בת ששת אלפים תושבים שבנוייה סביב מצודה מבוצרת ושמורה. אל תחמיצו את רוקָה סָנְוויטָלֶה Rocca Sanvitale המצודה האימתנית של הרוזן המקומי שנבנתה במאה ה-16. במצודה ציורים מקסימים של אחד מגדולי ציירי פּארְמָה פּארְמיג'יאָנינו. בקרבת המצודה נמצאת הכנסייה המקסימה המדונה של הרוזָרְיו (מחרוזת התפילה) Basilica Beata Vergine del Rosario.
טורְצ'יארָה Torrechiara
בפאתיה הדרומיים של פָּארמָה, במרחק של כחצי שעה נסיעה ממרכז העיר תגיעו אל הכפר המקסים הזה. בראשו עומדת המצודה העתיקה והידועה של הכפר. נבנתה במהלך המאה ה-15 ונשתמרה בצורה מרהיבה. מהמצודה תראו נוף מרהיב על יובלו של נהר הפּוֹ, נהר הפָּארמָה. יובל שזורם מרכס האֶפּנינים צפונה ומתפתל בינות הגבעות הירוקות המקיפות את הכפר.
המצודה התפרסמה כסט הצילומים של הסרט ליידי נץ, בכיכובה של מישל פְּפָייפר. מאז הפכה לאתר תיירות פופולארי. מומלץ מאוד לנסוע ולחזות בבניין המרשים הזה שנראה כמו ציור.
מה לאכול בפָּארמָה?
המאכלים של פָּארמָה
פָּארמָה היא עיר של אוכל. מעבר לגבינת הפָּרְמֶזָן הנקראת על שם העיר, פָּארמָה ידועה במגוון רחב של מאכלים מעולים שיצאו ממנה לכל רחבי איטליה. כמו גם בסצנת אוכל ענפה ואיכותית במיוחד.
לסיור אוכל טעים במיוחד בכל פלאי הקולינריה של פארמה…
עם פָּארמָה מזוהים כמה מאכלים ידועים כגון הפְּרוּשֶטו המעודן של פָּארמָה. הסלמי די פלינו המעולה (סוג של נקניקיית חזיר מצופה בבצק), מנות פסטה מסורתיות כמו האָנוֹליני, הלזניה האמיליאנית (זאת עם ההמון בשר), מיני פסטות עם פטריות והבּוליטו מיסְטו החורפי – כמות בלתי נתפסת של בשר מבושל ברוטב על בסיס חרדל.
לסיור במפעלי הבוטיק המייצרים את גבינות הפרמז'ן, את הנקניק המקומי וחומץ בלזמי, הקליקו כאן…
הלָמבְְּרוּסְקוֹ הוא היין של פָּארמָה ושל כל חלקה המערבי של אֶמיליָה-רומָאנָה. היין המבעבע העשיר המופק מזן ענבים האנדמי לסביבתה הכפרית של פָּארמָה, נמכר בכל פינה ובכל מסעדה בעיר.
המסעדות של פָּארמָה
- פָּארמָה היא עיר של מסעדות מעולות. מומלץ בחום להכין שיעורי בית ולהתכוונן על המסעדות המומלצות ביותר בעיקר כי החוויה במסעדות הטובות היא פשוט עילאית
- חשוב לעשות שיעורי בית גם בגלל הנושא הכאוב של שעות הפתיחה או הצורך להזמין מקום מראש במסעדות היותר פופולאריות. בעיקר עבור ארוחת ערב בסופי השבוע
- אם אתם כבר בפָּארמָה עדיף שתחוו את כל הטוב הקולינארי שיש לעיר האדירה הזאת להציע
- בעיר יש מקבץ גדול של מסעדות שף מעולות ויקרות שידועות בעיקר בגין מאכלים המבוססים על התוצרת החקלאית הנהדרת של המחוז
- הסקטור החקלאי במחוז אֶמיליָה-רומָאנָה נהנה מאדמה פורייה במיוחד שבסיסה בסחף הנהרות הזורמים מהרי האֶפּנינים אל עבר נהר הפּוֹ המעשירים את העמק במינרלים
- שמם של המשקים בדרום עמק הפּוֹ יצא למרחוק וידוע כרצועת המזון של איטליה
- מסעדות פָּארמָה נהנות מגישה מהירה מאוד לתוצרים החקלאיים הטריים ביותר והמיוחדים ביותר, הן מבחינת גידולי שדה והן מבחינת מזון המבוסס על החי כגון בשר ומוצרי חלב
מעבר למסעדות שף שחלקן פופולאריות מאוד וקשה לתפוס בהן מקום, ישנן המון מסעדות יותר עממיות בעיר שידועות בגין האיכות שלהן.
- מסעדות אלו מוכרות גרסאות יותר פשוטות ומסורתיות של המאכלים האופייניים את המחוז, כולל מנות פסטה עשירות המבוססות על שמנת ותבשילי בשר נהדרים
- קשה מאוד ליפול בפָּארמָה, בתי-הקפה הפשוטים ביותר מציעים מזון קל טרי וטעים כמו גם קפה משובח
- אין הרבה מסעדות שהן נפילה רצינית בעיר ואין בה את תרבות “מלכודות התיירים” שאופיינית מאוד לאימפריות התיירות האחרות של איטליה (בעיקר רומא או פירנצה)
לסיור אוכל ממצה במיטב מסעדות ודוכני הרחוב בפּארמה, הקליקו כאן…
בידור בפָּארמָה
פָּארמָה היא עיר של ביקור מהיר ולהמשיך הלאה באוטוסטרדה. ניתן להגיע לעיר בשעות הצהריים המוקדמות ועד הערב כבר להמשיך הלאה, ללון באחד ממלונות הדרכים הזולים והיעילים הפזורים לאורך ה-A1 או כבר להמשיך לנסוע ולישון בבּולונְיָה. בהחלט מומלץ ללון בעיר לילה אחד, אבל מעבר לזה כבר אין מה לחפש בעיר עצמה, אלא אם כן אתם בטיול קולינארי מאורגן, אז לעיר העשירה יש המון מה להציע.
הבידור בפָּארמָה הוא יחסית מוגבל, זאת בהתאם לגודלה של העיר.
- בעיר משחקת קבוצת הכדורגל פָּארמָה קאלציו 1913, הידועה (בעיקר לאוהדי הפועל תל אביב ומכבי חיפה) פשוט בתור פָּארמָה. כיום הקבוצה נחשבת לקבוצת מרכז טבלה בסרייה A, ליגת הכדורגל המפוארת של איטליה. הקבוצה בה פתח את הקריירה החלומית שלו השוער המיתולוגי ג'יאנְלוּאיג'י בּוּפוֹן (וכעת חזר אליה בשלהי הקריירה), הייתה אחת מהקבוצות הגדולות באיטליה במשך שנות ה-90, אז זכו בשלושה גביעים אירופיים.
- ב-2003 המועדון התמוטט עקב שערוריית שחיתות (כמו בערך כל הקבוצות האיטלקיות) ומאז לא שב לעצמו
- ב-2015 המועדון פשט רגל והורד לליגה הרביעית אך תוך שלוש שנים כבר חזר לסירייה A
- המועדון היה בית לכמה מהשמות הגדולים של שנות ה-90, כולל בּוּפוֹן, אבל כיום פּארמה היא קבוצת אמצע טבלה בינונית עם שחקנים יחסית אלמוניים
- הקבוצה משחקת באצטדיון איל-טָרְדיני המיושן והקטן. כמובן שעם תכנון מראש ניתן לתפוס משחק אטרקטיבי כאשר תארח הקבוצה המקומית את מילאן או אינטר המילנזיות, יובנטוס מטורינו או רומא ולאציו מרומא
- משחקים אלו הם מאוד פופולאריים ויש קושי להשיג כרטיסים לאצטדיון הקטן. מעט עבודה און ליין מהארץ תפתור את הבעיה