פַּדוֺבָה ההיסטורית – ערש איטליה הצפונית
פַּדוֺבָה Padova היא העיר העתיקה ביותר בצפונה של איטליה ואחת הערים ההיסטוריות החשובות בעמק נהר הפּו. במהלך התקופה הרומית פַּדוֺבה הייתה העיר המרכזית בצפונה של איטליה. אך מימי הביניים והלאה נראה שהיא חוסה בצל שכנותיה הגדולות והחזקות יותר – ונציה ווֶרונָה. כיום פַּדוֺבה היא עיר בסדר גודל בינוני, עם כמה מהאתרים החשובים בהיסטוריה של האמנות. עיר עתיקה ויפה שאסור בשום פנים ואופן להחמיץ.
- פַּדוֺבה היא עיר שתהילתה נמלטת ממנה. על אף שפּדובאים הם אלו שהקימו את ונציה במאה ה-5, כאשר נמלטו מהעיר מאימת צבאו של אטילה ההוני, נותרה העיר היפה כצל לאחותה הצעירה והנוצצת ממזרח
- הגם שפַּדוֺבה הייתה הסט לסיפורו הידוע של וויליאם שייקספיר “אילוף הסוררת”, פַּדוֺבה לא מינפה את המחזה השייקספירי לתהילה תיירותית מטורפת כמו שכנתה ממערב וֶרונָה – הסט של “רומיאו ויוליה”
כמה ימים בפַּדוֺבָה?
מומלץ להקדיש לפַּדוֺבָה לפחות יומיים מלאים של טיול. אפשר להגיע לעיר בטיול כוכב מונציה, אך יותר מומלץ גם ללון בה לילה (למציאת מקום לינה בפּדובה, הקליקו כאן…).
כל מה שחייבים לראות ולעשות בפַּדוֺבָה?
- המיטב של ג'וטו די בּונְדונֶה בקפּלת סקרוֺבֶני
- קפה, נשנוש ואתרים סביב פָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה
- פסל גָטָמֶלָאטַה של דונָטֶלו בכניסה לבּזיליקה של סן אנְטונְיו
- שופינג בויה רומא
- ללכת לאיבוד בשוק של פְּרַאטו דלה וַאלֶה
שימו לב!!! למדריך השלם לטיול במחוז וֶנֶטו, הקליקו כאן…
מהי פַּדוֺבה?
- פַּדוֺבה נמצאת במרחק שלושים קילומטר מערבית מונציה במישורים של עמק נהר הפּו
- דרומית מהעיר נמתחות הגבעות האֶאוגָניות הגעשיות
- בפַּדוֺבה מתגוררים יותר ממאתיים אלף תושבים, מה שהופך אותה לעיר השלישית בגודלה במחוז וֶנֶטו, אחרי ונציה ווֶרונָה
- סיפור היווסדה של פַּדוֺבה הוא הגרסה הצפונית לסיפור היווסדה של רומא. בכך יש על מנת להעיד על חשיבותה של העיר כערש מה שאנו קוראים בימינו צפון איטליה
- מבחינה מיתולוגית העיר נוסדה במאה ה-12 לפני הספירה על-ידי אָנְטֶנוֺר Antenor הטְרויאני. מי שהיה אחד מיועציו של המלך פְּריאָמוס ואחת מהדמויות החשובות בסיפור האיליאָדָה של הומֶרוס
- במאה ה-15 עברה פַּדוֺבה לשליטתה של שכנתה ונציה. אז זכתה לעדנה תחת חסות הסֶרֶניסימָה (השלווה – כינויה של ונציה כמו גם כינויה של הדרך המסחרית שחיברה את ונציה עם מחוז לומְבָּרְדיה, דרך פַּדוֺבה). בתקופה זו העיר התפתחה מאוד
- האוניברסיטה שלה משכה את ענקי הפיזיקה כגון קופּרניקוס הפולני כמו גם את גליליאו גליליי שלמד, לימד והתגורר בעיר במשך רוב חייו הבוגרים
כיום פַּדוֺבה היא עיר שכאמור שולית מבחינה תיירותית אך זאת רק בשל סמיכותה לענקית התיירות ונציה (מרחק של 40 דקות ממנה). אולם זוהי עיר תוססת ושוקקת ומלאה אתרים שבהחלט שווים ביקור.
מפה של פדובה
גישה ותחבורה בפַּדוֺבה
הגישה לפַּדוֺבה היא נוחה מאוד בכל כלי תחבורה אפשרי (גם נסיעה באופניים מונציה דרך מישורי עמק נהר הפּו היא אופציה מגניבה למדי). שדות התעופה של ונציה וטרוויזו נמצאים במרחק של פחות משעת נסיעה ונגישים במסילת ברזל ואוטובוסים בתדירות גבוהה.
לטיול יום בסירה מונציה לפדובה, הקליקו כאן…
- תחנת הרכבת המרכזית של פַּדוֺבה ממוקמת מצפון למרכז העיר, במרחק של כמעט קילומטר מהמרכז העתיק, מה שמצריך שימוש בתחבורה ציבורית מהתחנה
- למזלכם קו חשמלית נוח ייקח אתכם לקפּלת סקרוֺבֶני במרחק של שתי תחנות למרכזה של העיר
- לחלופין ניתן לרדת בפּונְטי רומָאני, הסמוכה לפּיאצָה דיי סיניורי, מרכזה של העיר, ארבע עצירות מתחנת הרכבת. הכל בנסיעה של דקות בודדות בלבד
חניה בפַּדוֺבה
- למי שמתכוון להגיע עם רכב לפַּדוֺבה יש לזכור כי מרכזה העתיק של העיר, כמו רובן של הערים באיטליה, מוגדר כאזור מוגבל לרכב
- אין לכם מה לנסות ולהתקרב למרכז העיר עם רכב
- כמו כל עיר באיטליה המרכז כולל רחובות צרים, חד סטריים ומבלבלים מאוד, כמו גם נהגים איטלקיים חסרי סבלנות וכל מה שמוציא את החשק מלנהוג בערים
- הגישה אל פַּדוֺבה ומציאת חניה בחינם בעיר היא קלה ויעילה להפליא, כל עוד החלטתם לא להיות הרפתקנים
- הגישה עם רכב לעיר היא עם האוטוסטרדה A70 שעוברת מצפון לעיר
- בירידה מהמחלף ניתן לחנות את הרכב בקלות, בנוחות ובחינם בחניה הצמודה לתחנת החשמלית SALAMP או בקניון שמצידו השני של הכביש. משם נסיעה של עשר דקות, תשע או עשר עצירות (תלוי איפה אתם רוצים להתחיל את הטיול) עד מרכז פַּדוֺבה
- אם במקרה החניון הצמוד לתחנת התחתית מלא, סעו 60 מטרים הלאה לחניון ענק שבדרך כלל ריק
לכל הטיפים והמידע על השכרת רכב באיטליה, הקליקו כאן…
למי שאינו מרגיש בנוח עם להשאיר את הרכב כל כך רחוק, יש ריכוז של חניונים בתשלום בסביבת תחנת הרכבת. חניונים אלו הם מאובטחים ומחירם לרוב החל משני יורו לשעה. קחו בחשבון שגם מתחנת הרכבת תצטרכו לקחת את החשמלית עד מרכז העיר. יותר קרוב מזה עם רכב זו כבר הרפתקנות.
כרטיסים לאוטובוס האטרקציות של פדובה, הקליקו כאן…
אתרים ומוקדי עניין – מצפון מרכז העיר לדרומה
קפּלת סקרוֺבֶני Cappella degli Scrovegni
זוהי גולת הכותרת של הביקור בפַּדוֺבה וללא ספק אחד האתרים החשובים בהיסטוריה של האמנות. קפּלה קטנה זו היא מקבץ שלם של יצירה פרי ידיו של ג'וטו די בּונְדונֶה. ג'וטו נחשב לגדול הציירים הפרה רנסנסיים ומי שהשפיע רבות על גדודי הציירים הרנסנסיים שפעלו בעירו פירנצה כמאתיים שנים אחריו.
היצירה השלמה הזאת של ג'וטו, מתחרה עם יצירתו המפורסמת בבּזיליקה די סן פרנציסקו באסיזי, שם קבור הקדוש פרנציסקוס, המוקדשת לתיאור חיי הקדוש. את הקפּלה בפַּדוֺבה הזמין הנריקו סקרוֺבֶני והיא נקראת על שמו.
בחלל הבזיליקה הקטנה עשרות ציורים שונים פרי ידיו של ג'וטו מופרדים בגבולות מקושטים. את המחזור השלם סיים האמן בשנת 1305 לאחר שנתיים עבודה. המחזור מתאר סצנות מחייו של ישו כאשר היצירה העיקרית והגדולה ביותר היא של יום הדין האחרון.
חשיבותם של הציורים נובעת מסגנונם הריאליסטי ומהירידה לפרטים אותם תיאר האמן. זאת בניגוד מוחלט לאופי הציור הימי-ביניימי שהתבסס על איקונות ללא חקר של פרטים. הירידה לפרטים השפיעה עמוקות על אמני הרנסנס המוקדם כאשר ג'וטו היווה עבורם את ההשראה לחקר הוויזואליה הריאליסטית.
חשוב לדעת שהכניסה לקפּלה היא מאוד מוגבלת ולרוב התור אליה הוא ארוך. מחירי הכרטיסים גבוהים משמעותית מכל אתר אחר בעיר. בכל רגע נתון יכולים להיכנס לתוך חלל הקפּלה מספר מבקרים בודדים והכניסה מוגבלת לרבע שעה בלבד. אז תנצלו היטב את שהותכם שם.
כמו כן, חובה להזמין מקום מראש באתר האינטרנט של המוזיאון. היות והביקור בקפּלה הוא אטרקציית התיירות הראשונה במעלה של פַּדוֺבה, תזמינו זמן רב מראש, הביקוש הוא אדיר.
כתובת: Piazza Eremitani 8
המוזיאון בקייזה דלי אֶרמיטָאני Chiesa degli Eremitani
מוזיאון אֶרמיטָאני הוא חלק מקומפלקס הכולל גם את הכנסייה הסמוכה בשם זה וגם את קפּלת סקרוֺבֶני השכנה. אתרים אלו שייכים למסגרת המוזיאונים האזרחיים Musei Civici של פַּדוֺבה. חלל התצוגה הקטן בכנסייה על שמו של אֶרמיטָאני, מציגה את אחד האוספים המרשימים ביותר בצפון איטליה. כולל יצירות מופת נדירות של גדולי האמנים שפעלו בונציה.
- במוזיאון מוצגות בין היתר יצירות של טיציאָן Titian וג'יורְג'ונֶה Giorgione גדולי הרנסנס הונציאני, טינְטורֶטו Tintoretto ופּאולו וֶרונֶזֶה Veronese, גדולי המנְייֶריסטים וג'ובאני בּטיסטה טְייֶפּולו Tiepolo הבּארוקי
- היצירה המפורסמת ביותר במוזיאון היא “הצליבה” המונומנטאלית של טינְטורֶטו
- במוזיאון גם אוסף ארכאולוגי נדיר ביותר. אוסף הכולל מוצגים מרהיבים מהתקופה האטרוצקית, ההתיישבות של הוֶנֶטים והאימפריה הרומית
- הסקטור הארכיאולוגי ידוע בזכות אוסף המטבעות המרשים שלו, הכולל מטבעות רומיים וסדרה מטורפת בגודלה של מטבעות ונציאנים מכל הזמנים
ההיסטוריה של הכנסייה עצמה היא גם מרתקת. הכנסייה הופגזה על ידי בעלות הברית בשנת 1944 מה שהוביל להרס נרחב. בהפצצה הוחרבו שתי היצירות החשובות של אנדריאה מנְטֶניה Mantegna הענק. הצייר הרנסנסי יליד כפר סמוך לפַּדוֺבה, חוקר הפרספקטיבה ומי שהביא לעולם את ההקצרות המרהיבות. אלו עיטרו את חלל הכנסייה ובהפגזה נשרפו כליל למגינת ליבנו.
תובת: Piazza Eremitani 8
הדואומו של פַּדוֺבה
המרכז הדתי של פַּדוֺבה ממוקם מעט מערבה מהמרכז המסחרי והפוליטי העתיק שבסמוך לפָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה. לאחר תום הביקור באתרי צפון העיר הסמוכים לקפּלת סקרוֺבֶני, את הסיור באתרי מרכז העיר כדאי להתחיל מפּיאצָת הדואומו.
בניגוד לערים אחרות באיטליה בה הפּיאצָה של הדואומו היא הלב המסחרי של העיר העתיקה, בפַּדוֺבה הפּיאצָה היא יחסית רגועה והקתדרלה עצמה אינה מפוארת כמו אחיותיה בוֶרונָה או בונציה.
המרכז העירוני המובהק של פַּדוֺבה הוא המרכז הפוליטי ולא הדתי. בפּיאצות שסובבות את פָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה המפואר ממזרח. בזה יש להעיד על עוצמתה האדירה של פַּדוֺבה בתחום המדעי והאוניברסיטאי ופחות על חשיבותה הדתית.
הדואומו של פַּדוֺבה הוא מבנה רנסנסי מרשים, עם פסדה לא גמורה. כדאי מאוד להיכנס לחלל הקתדרלה ולצפות בציורים המקסימים של טְייֶפּולו, מגדולי ציירי הבּארוק האיטלקי. כמו גם ציורים של ג'ובאני די בָּאסָאנו Bassano הרנסנסי. בסמוך לקתדרלה נמצאת פּיאצָת הדואומו היפה, בה כמה בתי-קפה וחנויות. משם כמובן יש לצעוד מזרחה לעבר הלב הפועם של פַּדוֺבה – פָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה.
כתובת: Piazza Duomo
לסיור מודרך בכל אתריה של העיר העתיקה…
פָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה Palazzo della Ragione וכיכרות מרכז העיר
ארמון התבונה ממוקם בליבה של פַּדוֺבה העתיקה. הארמון מוקף בשלוש הכיכרות הימי בינימיות של פַּדוֺבה – פּיאצָה דיי סיניורי Piazza dei Signori, פּיאצָה דלֶה אֶרְבֶּה Piazza delle Erbe ופּיאצָה דלָה פְרוּטָה Piazza della Frutta. שלוש הכיכרות המקיפות את הארמון מכל צדדיו, הן כיכרות השוק ההומות, הפוטוגניות והמגניבות ביותר בפַּדוֺבה. פּיאצָה דיי סניורי ידועה בשרשרת בתי-הקפה המקיפה את גדותיה. ידוע גם כמקום הבילוי המועדף על תיירים ומקומיים בפַּדוֺבה.
פּיאצָה דלֶה אֶרְבֶּה (כיכר התבלינים) היא כיכר השוק הקסומה והרועשת, שכיום בשוק שבה נמכרים בעיקר דברי מזון ולא רק תבלינים. פּיאצָה דלָה פְרוּטָה כיאה לשמה היא הכיכר בה נערך בעבר שוק הפירות של פַּדוֺבה. כיום בית לשוק טקסטיל הכולל תיקים, בגדים וחפצים. בתוך המרחב הבנוי של הארמון נמצא השוק המקורה העתיק של העיר Sotto il Salone. מעין קניון של המאות הקודמות המבטיח לכם שיטוט של שופינג באווירה ימי-ביניימית וכמה מחנויות האוכל הטובות והמיוחדות של פַּדוֺבה.
אל תחמיצו את מגדל האורלוגין Torre dell`Orologio המקסים בחלקה המערבי של פּיאצָה דיי סיניורי. מגדל גבוה החולש על המעבר בין הפּיאצָה לקתדרלה ממערב.
בלב הכיכרות ממוקם ארמון התבונה הענקי והאלגנטי. הארמון המרשים נבנה בתחילת המאה ה-13 כמקום מושב מועצת העיר וכבית המשפט העירוני. האולם המרכזי של הארמון המכונה הסלון, הוא אולם הכנסים הימי-ביניימי הגדול ביותר שנותר באירופה. אורכו 80 מטרים, רוחבו 27 מטרים וכך גם גובהו. על קירותיו של האולם, על 333 לוחות שונים. מצויירות סצנות שהנושא שלהן הוא עונות השנה. פרי ידיו של האמן המקומי ניקולה מורֶטו Moretto.
כתובת: Piazza delle Erbe
לסיור סגווי סופר מגניב בכל אתרי העיר העתיקה…
פלצו דל בּו Palazzo del Bo והאוניברסיטה של פַּדוֺבה
בהליכה של דקה מזרחה מפָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה תגיעו למתחם העתיק של האוניברסיטה המיתולוגית של פַּדוֺבה בארמון “בּו”. האוניברסיטה שנוסדה בשנת 1222, היא האוניברסיטה השנייה שנוסדה בעולם, אחרי זאת בבּולונְיָה מדרום. באוניברסיטה של פַּדוֺבה למדו ולימדו ענקים כגון גליליאו גליליי מפּיזה וקופּרניקוס הפיזיקאי הפולני. המקום גם היה הראשון שקיבל לשורותיו נשים ואפשר להן להשיג השכלה אקדמאית.
מעל האוניברסיטה העתיקה מתנוסס מגדל הלה סְפֶּקולָה La Specola הימי-ביניימי שהפך במאה ה-18 למצפה האסטרונומי. כיום המגדל הוא בית לאוספים מרשימים של כלים מדעיים וטלסקופים שחלקם שימשו את ענקי האוניברסיטה.
כתובת: Via 8 Febbraio
המוזיאון להיסטוריה של הרפואה MUSME
מעט מזרחה מהקמפוס העתיק של אוניברסיטת פַּדוֺבה, נמצא אחד האתרים היותר מפתיעים בעיר – המוזיאון להיסטוריה של הרפואה. זהו מוזיאון מודרני בתוך בניין ימי-ביניימי. במוזיאון תצוגה מרתקת של כל המכשירים והתגליות שהובילו מעולם הרפואה הימי-ביניימי המפחיד לעולם הרפואה המודרני.
המיצג המעניין ביותר הוא תחייתו הוויזואלית של גליליאו גליליי. גליליי למד ולימד באוניברסיטה הסמוכה, מסביר וסוקר בקולו הוירטואלי את ההיסטוריה של התפתחות הרפואה.
כתובת: Via San Francesco 94
הבּזיליקה של סן אנְטונְיו Basilicadi Sant`Antonio ופסל גָטָמֶלָאטַה Gattamelata של דונָטֶלו בפּיאצָה דל סָנְטו
זוהי אחת הכנסיות המיוחדות למראה בצפונה של איטליה. הכנסייה על שמו של הקדוש אנְטונְיו מליסבון שגם קבור בה, מכונה גם כאיל סָנְטו Il Santo. הבּזיליקה חולשת על חלקה הדרומי של פַּדוֺבה מנותקת מעט ממרכז העיר העתיק. הבּזיליקה נבנתה בסגנון ארכיטקטוני בּיזנטי באמצע המאה ה-13. מקושטת בסדרה של צריחים שמזכירים מינרטים של מסגדים.
הכנסייה נבנתה כמקום קברו של אנְטונְיו הקדוש, הנזיר הפרנציסקני הפורטוגלי שפעל בפַּדוֺבה והטיף את משנתו שנגזרה מהפרנציסקניות. בביקור בכנסייה אל תחמיצו את המזבח המרהיב של דונָטֶלו Donatello הפלורנטיני, שמתאר את חייו של הקדוש שעל שמו נקראת הכנסייה.
פסל גָטָמֶלָאטַה של דונטלו
אולם גולת הכותרת של הביקור בכנסייה, נמצאת בסמוך לפסדה המפוארת שלה בפּיאצָה דל סָנְטו. שם בגאון נמצא פסלו הענקי של דונָטֶלו “גָטָמֶלָאטַה”, המתאר את אחד משכירי החרב ששירת את האימפריה הונציאנית.
פסל זה, אחד החשובים והמשפיעים על ההיסטוריה של האמנות, חשוב בעיקר בגין היכולת הבלתי נתפסת של דונָטֶלו לפסל פסל ברונזה בגודל טבעי, על בסיס המסת הברונזה ויציקתה לתבנית. האמן הפלורנטיני יצר והציב את הפסל בשנת 1453. הרבה לפני הפיתוחים הטכנולוגיים של הפיסול הרנסנסי. הפסל נחשב למקור השראה אדיר לפסלים שבאו אחריו.
הפסל עצמו מפורסם בעיקר בשל העדינות הבלתי נתפסת של יציקת הברונזה הכבדה. זאת כאשר רגלו הקדמית של הסוס, היכן שלכאורה כל מרכז הכובד של הפסל מתרכז, היא בעצם נשיקה עדינה. זאת כאשר הסוס עומד על קצה הפרסה שלו. מרכז הכובד של הפסל הוא אשליה אופטית מרהיבה. כולו נשען על הרגליים האחוריות של הסוס, מה שמאפשר את התנועה המעוגלת והעדינה אותה פיסל דונָטֶלו.
לסיור מודרך בבּזיליקה ההיסטורית…
הגן הבוטני של פַּדוֺבה Orto botanico di Padova
מדרום לאיל סָנְטו, במרחק הליכה קצר של דקה, נמצא הגן הבוטאני האקדמי הוותיק בעולם. הגן האוניברסיטאי של פַּדוֺבה נוסד בשנת 1545. בראשיתו תיפקד כמקום לגידול וקטלוג צמחי מרפא.
הגן הנעים והלא גדול של פַּדוֺבה הוא הזדמנות נהדרת לברוח מהעיר לתוך הטבע (המסודר והמקוטלג כמובן). המקום המושלם בפַּדוֺבה עבור מי שרוצה ללמוד על צמחים, חלקם נדירים ואקזוטיים למדי . כמו גם עבור מי שרוצה רק לנוח ולנשום אוויר באווירה ירוקה. להירגע קצת מכל יצירות הרנסנס המטורפות של העיר.
כתובת: Via Orto Botanico 15
פְּרַאטו דלה וַאלֶה Prato della Valle
מצדו השני של הרחוב מהגן הבוטאני נמצאת הכיכר המונומנטאלית של פַּדוֺבה. פּיאצָה פְּרַאטו דלה וַאלֶה, הכיכר הגדולה באיטליה. הכיכר הענקית היא מרכז החיים של פַּדוֺבה המודרנית. צורתה אובּאלית מוארכת כמו אצטדיון אתלטיקה. בתוכה גנים, מזרקות והמון המון מרחב כקונטרסט אדיר לצפיפות הימי-ביניימית של מרכז העיר מצפון.
הכיכר היא בית לכל האירועים העירוניים החשובים של פַּדוֺבה. נערכים בה ירידים, הופעות, הקרנות בקיץ ועוד. בחלקה החיצוני נערכים שווקים שונים ומשונים שמקיפים את רובה של הכיכר. הכיכר נבנתה במאה ה-18 על ביצה. את חלקה החיצוני, היכן שממוקמים דוכני השווקים, מקיפה תעלה שלאורכה מוצבים עשרות פסלים מקסימים.
הכיכר הענקית שוקקת כל שעות היום. אליה באים הפּדובאים לנוח, לנפוש, לנשום אוויר, לעשות פיקניק או לאכול ארוחת צהריים קלילה על ספסל. האווירה בכיכר היא כייפית, בטח בימי שמש קיציים או אביביים.
לאכול בפַּדוֺבה
- חווית האוכל בפַּדוֺבה היא חוויה נהדרת עבור כל מי שמחבב אוכל איטלקי צפוני. כמו גם עבור כל מי שקיבתו מקרקרת אחרי עוד טיול אורבני מפוצץ יצירות רנסנסיות
- רובן של המסעדות בפַּדוֺבה הן באיכות טובה, מתבססות בעיקר על מוצרים טריים מאוד שרובם מהשווקים הנהדרים שבמרכז העיר – בראשם השוק בפּיאצָה דלֶה אֶרְבֶּה
- אמנם גם בפַּדוֺבה נפוצות מלכודות התיירים, כמו בכל עיר תיירות איטלקית. אך נראה שלעומת ונציה ווֶרונָה, בפַּדוֺבה גם אם תיפלו על מסעדה שכזאת, עדיין האוכל יהיה לא רע בכלל
כמובן שתימנעו ממסעדות שהן ‘אובר פרנדלי' לתייר, מעונבות יתר על המידה עם מארח דובר אנגלית שקצת מתקרצץ ומלאות בתיירים. תחפשו את המקומות שהמקומיים אוכלים בהם. לרוב הם יהיו מעט מחוץ למרכז העתיק של העיר. כמובן שמומלץ לשוטט קצת באינטרנט לפני ולהכין שיעורי בית, להתכוונן על מקומות שאתם יודעים מראש שהם טובים.
מה יש לאכול בפָּדובָה?
תרבות האוכל בפַּדוֺבה דומה מאוד בסגנונה לשכנתה ממזרח ונציה. רק עם פחות דגים ופירות ים ויותר בשרים, בעיקר חזיר ובקר. המטבח הצפוני כולל מנות נהדרות של ריזוטו עם אפונה ומנות על בסיס פּולֶנטה. כמו גם פסטות ברוטב שמנת ומעל בשר או פסטות עם קטניות, בעיקר שעועית.
- בנוסף בעיר שפע של מסעדות עממיות המגישות מגוון אדיר של מאכלים, חלקם לא איטלקים בעליל כגון מסעדות מזרח תיכוניות או אוריינטאליות
- אוכל הרחוב בפַּדוֺבה הוא מעולה וטרי במיוחד, כולל מיני פסטות ופיצות
- כמובן שמאפיות ובתי-קפה הם הפתרון הטוב ביותר לארוחה קלה. סנדוויצ'ים טריים וטעימים תמצאו בכל מאפייה. יחדיו עם מאפים מתוקים שלא מהעולם הזה וקפה אספרסו מעורר ויעיל להפליא
שופינג בפַּדוֺבה
בליל הרחובות הימי-ביניימים העתיקים והפּיאצות הקסומות מלאים בחנויות מעולות לשופינג. בין אם רשתות בינלאומיות, רשתות איטלקיות או רשתות מהמחוז (סיסלי, דיאדורה, בּנטון ועוד) או חנויות בוטיק חד פעמיות המציעות סחורה יוקרתית ואיכותית ביותר.
לסיור שופינג (שמרני) ברחובות הקניות של פּדובה…
- רובם של רחובות הקניות נמצאים ממזרח לפָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה ולשלוש הפּיאצות המקסימות שמקיפות את הארמון
- ציר הקניות המרכזי של פַּדוֺבה נמתח לאורך של קילומטר מפּיאצָה גאריבָּלְדי האלגנטית מצפון ועד פְּרַאטו דלה וַאלֶה הענקית מדרום
- רחוב הקניות המרכזי של פַּדוֺבה הוא via VIII Febraio. רחוב המוביל מהאוניברסיטה מדרום ועד פּיאצָה גאריבָּלְדי מצפון
- הרחוב עובר דרך כמה פּיאצות קסומות כגון פּיאצָה קאבור Cavour הרחבה מלאת בתי-הקפה והמסעדות. כמו גם פּיאצָה גָרְזֶריָה Garzeria שידועה ככיכר של הרשתות הזרות (H&M, מנגו)
- בסמוך לאוניברסיטה הרחוב הופך למדרחוב בשם ויה רומא Via Roma. מדרחוב צר ונהדר לשיטוט שופינג כייפי במיוחד שממשיך דרומה עד לכיכר פְּרַאטו דלה וַאלֶה הענקית
- השיטוט בציר הארוך מתאים בול להפסקת הצהריים או טיול ערב נעים. זאת לאחר הביקורים האינטנסיביים בכל האתרים הטובים שיש לפַּדוֺבה להציע
- לרוב החנויות פתוחות עד מאוחר וכך גם השווקים במרכז העיר שפעילים עד שמונה בערב (בימי שבת בלבד)
שווקים בפַּדוֺבה
מקבץ השווקים במרכז – השוק המקורה Sotto il Salone; והשווקים בפּיאצָה דיי סיניורי, פּיאצָה דלָה פְרוּטָה ופּיאצָה דלֶה אֶרְבֶּה
- את מקבץ השווקים בכיכרות של מרכזה של פַּדוֺבה העתיקה לא תחמיצו גם אם ממש תתאמצו. מיקומם בלב העמוק של העיר העתיקה מבטיחים כי בכל מקרה תעברו בהם
- השוק בפּיאצָה דלֶה אֶרְבֶּה הינו שוק מזון בו תחוו את כל הכיף של שווקי האוכל הצפון איטלקיים. עם דוכני הירקות והפירות הלא מוכרים והדוכנים הנפלאים של החקלאיים מהסביבה
- השווקים מציעים את התוצרת הכי טרייה והכי טעימה שיש
- בנוסף לפירות וירקות תמצאו גם מגוון של דוכנים המוכרים גבינות מקומיות, נקניקים ובשר ופירות ים
- חלק מהדוכנים מציע טעימות וחלק גם מוכר מזון רחוב מוכן מטורף
- בניגוד לשמו, השוק בכיכר הפירות מצפון הוא שוק של חפצים ובגדים במשך רוב ימי השבוע. כך גם השוק בפּיאצָה דיי סניורי ממערב
- השווקים פתוחים במשך כל השבוע משבע בבוקר ועד שתיים בצהריים
- בימי שבת הם נשארים פעילים עד שמונה בערב. בימי ראשון הם סגורים
במעבר שבין שוק הפירות ושוק התבלינים, מתחת לפָּלָצו דלה רֶגְ'יונֶה, עומד השוק המקורה העתיק של פַּדוֺבה Sotto il Salone, מתחת לסלון בתרגום חופשי. שוק זה הוא מבוך של רחובות מקורים, או מעין קניון עתיק שבגומחות שלו חנויות מודרניות ומקסימות. אלו מוכרות מוצרי מזון מהודרים או כל מה שתמצאו בדיוטי פרי של כל שדה תעופה. נעים מאוד להסתובב במבוך החנויות הסוריאליסטי – המקום המושלם לברוח מהגשם. ישנם שם גם בתי-קפה, מסעדות ובארים.
לסיור מודרך בשווקי העיר השוקקים, הקליקו כאן…
שוק הענתיקות והאמנות בפּיאצָה קפּיטַניַאטוֺ Capitaniato
מעט מערבה מפּיאצָה דיי סניורי ממוקם שוק האמנות של פּיאצָה קפּיטַניַאטוֺ. שוק זה על אף שהוא צמוד לשאר שווקי מרכז העיר, פועל עצמאית.
- השוק פתוח רק בימי ראשון הראשונים של חודשי מרץ עד ספטמבר (לא כולל יולי ואוגוסט)
- שוק זה הוא מוקד משיכה לחובבי אמנות שבאים לחפש מציאות נדירות
- בשוק מוכרים ציורים, תמונות ישנות, פסלים ותבליטים, חלקם מודרניים ורטרו ויש גם כאלה ממש ישנים ויקרים
- בשוק גם לא מעט זיופים מגניבים למראה כגון זיופים של פּיקאסו או סלבדור דאלי. בעיקר היצירות ההמוניות שיצרו בשנותיהם המאוחרות וכוללות שרבוט של כמה קווים היוצרים בקושי צורה
- את הזיופים האלו מוכרים בזול ושווה לקנות אותם רק בשביל הסיכוי של האחד למיליון שאכן מדובר במקור
השוק בפְּרַאטו דלה וַאלֶה
- השוק של פְּרַאטו דלה וַאלֶה כולל המוני דוכנים הממוקמים סמוך לתעלה האובאלית המקיפה את הכיכר המונומנטאלית בדרומה של פַּדוֺבה
- במשך ימי השבוע מוכרים בשוק רק דברי מזון, מהשעה שבע בבוקר ועד שמונה בערב
- במשך השבוע השוק ריק יחסית ורובם של הדוכנים לא פעילים
- בימי שבת משבע בבוקר ועד שעות הערב נערך שוק ג'אנק ענקי והומה, בו תמצאו כל מה שלא ידעתם שאתם צריכים. מדברי סידקית ישנים, בגדים (גם מותגים זולים וגם חיקויים מאוד יקרים – רק לכו תדעו מה זה מה), תיקים והמון חפצים שונים
ביום ראשון השלישי של כל חודש נערך שוק הפשפשים או שוק הענתיקות של פְּרַאטו דלה וַאלֶה. אחד השווקים הגדולים והטובים ביותר בצפון איטליה, בו מוכרים כל סוג אפשרי של דברי אספנות ודברי ווינטג'. מי שחובב שווקי פשפשים, אל לו להפסיד את השוק הנדיר הזה. בניגוד לשווקי פשפשים או ענתיקות אחרים, השוק פעיל במשך כל היום, ממוקדם בבוקר ועד הערב. שוק הפשפשים מושך אליו כמות אדירה של מבקרים והכיכר הענקית נהית מאוד צפופה.
לינה בפַּדוֺבה
כמה לילות בפדובה?
- פַּדוֺבה היא עיר של לפחות יומיים ביקור
- רוב מי שמגיע אל העיר מנסה לשלב אותה בטיול של בוקר עד הצהריים, יציאה בבוקר מונציה והמשך טיול לאחר מכן גם בויצֶ'נְזֶה
- יש כאלו שמנסים לשלב ביום ביקור אחד את פַּדוֺבה וויצֶ'נְזֶה וללון בוֶרונָה. תשכחו מזה, תכנון לקוי שכזה יבטיח שלא תחוו כלום מפַּדוֺבה
למציאת מקום לינה בפּדובה, הקליקו כאן…
- פַּדוֺבה בשום פנים ואופן היא לא עיר של ‘הופינג' (קפיצה קצרה והלאה). אלא עיר תיירות כבדה ומרשימה ביותר שיש לתכנן את הביקור בה נכון
- כלומר לפחות יומיים ואפשר גם יותר. אמנם אחרי ונציה הסופר אינטנסיבית ולפני וֶרונָה הסופר פופולארית, שתי האייקונות התיירותיות של מחוז וֶנֶטו, מאוד קשה גם לשלב ביקור בעוד מרחב עירוני מפוצץ אטרקציות. אבל זה מה יש (ועוד לא דיברנו על ויצֶ'נְזֶה)
אמנם פַּדוֺבה קטנה יחסית והביקור בה מתרכז במרחב גיאוגרפי מאוד מצומצם. אבל האינטנסיביות של העיר, יחדיו עם האתרים שאסור להחמיץ, יוצרים נפח תיירותי שיש לתכנן אותו נכון על מנת לחוש שמיציתם את העיר
- פּאדובה אינה נחשבת כעיר לינה ועל כן אין בה המוני מלונות כמו בונציה השכנה או בוֶרונָה
- אכן רוב מי שמגיע לפַּדוֺבה עוצר בעיר לביקור וממשיך הלאה וזאת בהחלט טעות
- היות והשוק יחסית רגוע, אין שום בעיה למצוא מלונות טובים במרכז העיר במחירים הגיוניים לחלוטין
- היות ומדובר בלינה של לילה או מקסימום שני לילות, אין לכם מה לשבור את הראש יותר מדי בחיפוש מלון בעיר
לטיול יום בסירה מונציה לפדובה, הקליקו כאן…
לינה בפּדובה- מיקום ומציאת מלון
- המיקום של המלון בפַּדוֺבה חשוב. כמובן עדיף שיהיה במרכז העיר העתיקה, שם אמנם המתקנים יותר ישנים אבל תמצאו עצמכם בלב ליבה הפועם של העיר המקסימה
- לחילופין ניתן ללון במקבץ המלונות בקרבת תחנת הרכבת. ליד התחנה המתקנים יותר חדישים והמחיר לרוב זול יותר
- מקרבת התחנה אפשר להגיע בקלות למרכז בקו החשמלית היעיל והיחידי של העיר
- יש רבים שלנים בקרבת התחנה כבסיס לטיול בונציה
פתרון לא רע בכלל כאשר מצב המלונות בונציה בכי רע (בעונה החמה או בעת האירועים המיוחדים של העיר דוגמת פסטיבל המסיכות או הבּיאָנלה). הנסיעה הקצרה (חצי שעה) לתחנת סנטה לוציה בונציה מאפשרת לינה בפַּדוֺבה וגישה מאוד נוחה לסיוט התחבורתי הזה שנקרא ונציה.
- רמת המלונאות בפַּדוֺבה היא לא רעה בכלל. זאת כמובן יחסית לאיטליה, שאינה ידועה בלשון המעטה באיכות המלונות שבה
- בכל הנוגע למלונאות בפַּדוֺבה, כמו בשאר מחוז וֶנֶטו (להוציא את ונציה שם המצב יותר מורכב), החוקים הם ברורים. תורידו חצי כוכב מכמה שהמלון מצהיר ואל תצפו לרמה יותר מדי גבוהה
- לרוב המתקנים יהיו מיושנים אבל איכות השירות במחוז וֶנֶטו בכלל ובפַּדוֺבה בפרט היא לא רעה בכלל
- כמובן שהרמה תהייה פחותה לעומת המלונות בדרום טירול הסמוכה, אך הרבה יותר טובה מהמלונות בטוסקנה
המיתולוגיה של הקמת פדובה
סיפור היווסדה של פַּדוֺבה הוא הגרסה הצפונית לסיפור היווסדה של רומא. בכך יש על מנת להעיד על חשיבותה של העיר כערש מה שאנו קוראים בימינו צפון איטליה
- מבחינה מיתולוגית העיר נוסדה במאה ה-12 לפני הספירה על-ידי אָנְטֶנוֺר Antenor הטְרויאני. מי שהיה אחד מיועציו של המלך פְּריאָמוס ואחת מהדמויות החשובות בסיפור האיליאָדָה של הומֶרוס
- היה זה אָנְטֶנוֺר מי שלפני הפלישה של היוונים, אירח והגן על אודיסֶאוס ומנֶלֶאוס בעלה של הֶלֶנָה מסְפָּרְטָה שבאו בדרישה להשיבה לבעלה. הוא יעץ לטרויאנים להשיב את הלנה לידי היוונים (הוא גם אביו של לָאוקון שבניו נטרפו על ידי מפלצת ים כשהזהיר את הטרויאנים לא להכניס את פסל הסוס לעיר, אחד הפסלים האייקונים שבמוזיאוני הוותיקן)
- כאשר העיר נכבשה אָנְטֶנוֺר ובני ביתו יצאו ללא פגע מהעיר תחת חסותם של אודיסֶאוס ומנֶלֶאוס
- סיפור היוסדה של פַּדוֺבה אם כן מקביל כמובן לסיפור היווסדה של רומא רק מצפון. כאשר פליט מהעיר ההרוסה טרויה הגיע לאיטליה והתיישב והקים עיר (הקמת רומא – איניאָס בנה של וֶנוס שצאצאיו הם רומוס ורומולוס)
- השילוב המדהים של המיתולוגיה “האיטלקית” על בסיס העיר המיתולוגית ההרוסה טרויה יחדיו עם ההיסטוריה שהובילה להקמתה של אחת מהאימפריות החשובות בהיסטוריה האנושית (רומא), מאפיין היטב גם את אופייה הנדיר של העיר פַּדוֺבה
- ממצאים ארכיאולוגיים מאשרים שאכן העיר הוקמה בערך בסוף התקופה היוונית, סביב שנת 1000 לפני הספירה
- ראשיתה כישוב של העם הוֶנֶטי הקדום, עם של שבטים צפוניים שהתיישב לאורך נהרות עמק הפּו
- בתקופת האימפריה הרומית נחשבה פַּדוֺבה לאחת הערים החשובות בצפון, בה נולד ההיסטוריון הרומי הנודע טיטוס ליבינְיוס הידוע כ'ליבי' Livy
ההיסטוריה הלא מיתולוגית של פדובה
- במאה החמישית לספירה, בשלהי התקופה הרומית, העיר נבזזה על ידי צבאו של אטילה ההוני. אז פליטים ממנה ברחו ללגונה ממזרח והקימו את ונציה
- פַּדוֺבה נותרה עיר שולית מאז והשליטה בה עברה מיד ליד
- רק במאה ה-11 הצליחה פַּדוֺבה לזכות בעצמאות מסוימת, השתלטה גם על שכנתה ויצֶ'נְזֶה והעיר חוותה פיתוח מואץ
- העיר הפכה למרכז דתי, אז גם הגיע אליה נזיר פרנציסקני מליסבון בשם אנְטונְיו
- אנטוניו פעל מרבית חייו בפַּדוֺבה והפיץ את המשנה הפרנציסקנית. לאחר מותו הפך להיות הקדוש הידוע אנטוני מפַּדוֺבה
- בתקופה זו הגיעו אל העיר אמנים טוסקנים גדולים על מנת לבצע עבודות במוסדות הדתיים והממסדיים שהוקמו בעיר
- יצירות חשובות אלו הן עד היום הבסיס לתיירות הנכנסת לפַּדוֺבה, עם רבבות תיירים שבאים לראות את קפּלת סְקרוֺבֶני Cappella degli Scrovegni ומחזור הציורים האלמותי והחשוב כל כך של מבשר הרנסנס הפלורנטיני הענק – ג'וטו די בּונְדונֶה Giotto di Bondone
- במאה ה-15 עברה פַּדוֺבה לשליטתה של שכנתה ונציה. אז זכתה לעדנה תחת חסות הסֶרֶניסימָה (השלווה – כינויה של ונציה כמו גם כינויה של הדרך המסחרית שחיברה את ונציה עם מחוז לומְבָּרְדיה, דרך פַּדוֺבה). בתקופה זו העיר התפתחה מאוד
- האוניברסיטה שלה משכה את ענקי הפיזיקה כגון קופּרניקוס הפולני כמו גם את גליליאו גליליי שלמד, לימד והתגורר בעיר במשך רוב חייו הבוגרים
כיום פַּדוֺבה היא עיר שכאמור שולית מבחינה תיירותית אך זאת רק בשל סמיכותה לענקית התיירות ונציה (מרחק של 40 דקות ממנה). אולם זוהי עיר תוססת ושוקקת ומלאה אתרים שבהחלט שווים ביקור.