רומא – פִּיאצָה די סְפָּנְיָה וויה דל קורְסו

הויה דל קורְסו (הציר המרכזי מחבר בין פִּיאצָה ונציה בדרום ופִּיאצָה דל פּופּולו מצפון) הוא רחוב הקניות המיתולוגי של רומא. הציר ההומה שבחלקו הצפוני הוא מדרחוב הוא הגראונד זירו של השופינג במרכזה של רומא. הרחוב ההומה הוא קו הגבול שבין סביבת פּיאצָה נאבונָה ממערב לסביבת הכיכר הספרדית. לאורך הרחוב נמצא גם המרכז השלטוני הפוליטי של איטליה.

המדרגות הספרדיות
מצטלמים, נחים ומלקקים גלידה, תיירים במדרגות הספרדיות
  • המרחב מזרחית לויה דל קורסו, כולל הפּיאצָה די סְפָּנְיָה היא מה שניתן לכנות כרומא המאוחרת
  • בהשוואה לרובע הקפּיטוליני העתיק (רומא של הרפובליקה הרומית), וסביבת פּיאצָה נאבונָה הרנסנסית (המאות ה-15 וה-16), סביבת הכיכר הספרדית נבנתה במהלך המאות ה-17 עד ה-19, כולל בנייה בארוקית מפוארת

שימו לב!!! מדריך זה עוסק בכל האתרים והאטרקציות בפִּיאצָה די סְפָּנְיָה וויה דל קורְסו

למדריך השלם לביקור ברומא – איך להגיע, מה לאכול ולאן ללכת, הקליקו כאן…

לפירוט על כל האתרים והאטרקציות שבגבעת הקפּיטול…

לכל מה שיש לראות ולעשות במרכזה הססגוני של רומא – אזור פּיאצָה נָאבונָה…

למדריך השלם לביקור בוותיקן, בירת העולם הקתולי…

לכל מה שיש לראות ולעשות ברובע השיקי טְרָסְטֶוורֶה ובדרומה של רומא…

למדריך השלם לאתרים שמחוץ למרכזה העתיק של רומא…

ל-5 מלונות ברמה גבוהה ליד המדרגות הספרדיות, הקליקו כאן…

 

מפה של סביבת פיאצה די ספניה

 

הכיכר הספרדית – פִּיאצָה די סְפָּנְיָה

פִּיאצָה די סְפָּנְיָה, היא הכיכר המרכזית של האזור המסחרי של רומא. כל הרחובות בסביבת הכיכר מלאים בחנויות, מסעדות, בתי-קפה, רשתות מזון מהיר ומה לא. כיכר זו, בצורת עניבת פפיון, נמתחת על שטח נרחב מזרחית מרחוב הקניות המרכזי של רומא – הויה דל קורְסו.

בין ויה דל קורְסו לפִּיאצָה די סְפָּנְיָה נמתחים רחובות השופינג של רומא. הידוע והיוקרתי שבהם הוא וִיָה דֶיי קונְדוטי Via dei Condotti. בו מרוכזות חנויות היוקרה של מותגי העלית האיטלקיים כגון ארמאני, גוּצ'י, וֶרְסָאצֶ'ה ועוד ושל מותגי יוקרה בינלאומיים אחרים כגון לואי ויטון וטיפאני. כלל הרחובות שמחברים בין הויה דל קורְסו לפִּיאצָה די סְפָּנְיָה הם רחובות לקניות. אין ספק שחלק נרחב מהטיול שלכם ברומא, שווה להשקיע בגראונד זירו של הקניות באיטליה.

למדריך השלם לביקור ברומא – איך להגיע, מה לאכול ולאן ללכת, הקישו כאן…

פיאצה די ספניה
מבט אל הכיכר ההומה

המדרגות הספרדיות

במרכזה של פִּיאצָה די סְפָּנְיָה, קיים גרם מדרגות שמחבר בין הכיכר לרחוב Via Sistina שנמתח במעלה הגבעה. שם נמצאת הכנסייה טְריניטָה דֶיי מונְטִי Trinta dei Monti. ספק אם יש בעולם גרם מדרגות אייקוני יותר מגרם המדרגות הספרדיות הנקרא על שם הפִּיאצָה.

אזור הפִּיאצָה די סְפָּנְיָה היה האזור בו התרכזו הזרים ברומא, כגון הצרפתים, הספרדים והאנגלים. שם התגוררו אלו שבאו לרומא כחלק מהטיול המסורתי של בני האצולה האירופאים הצעירים (הגראן טור) ברומא. באזור זה התגוררו הנציגים הדיפלומטים שניהלו את הצדדים הפחות דתיים והיותר מסחריים של הדת הקתולית במגעם עם הוותיקן.

גרם המדרגות נבנה בראשית המאה ה-18 בסגנון הרוקוקו. על פי תכנונו של האדריכל הספרדי הנהדר פרנצ'סקו דה סָנְקְטיס De Sanctis. המדרגות חיברו בין פִּיאצָה די סְפָּנְיָה ולמעשה מרכז העיר רומא, עם הכנסייה הצרפתית שבמעלה הגבעה.

מזרקת טרבי בלילה
מזרקת טרבּי בלילה

פונְטָנָה די טְרֶבי Fontana di Trevi

מזרקת טְרֶבי, היא מבין האיקונות החשובות ביותר של רומא, שנייה אולי רק לקולוסאום ולמדרגות הספרדיות. ספק אם ישנה בעולם מזרקה יותר מפורסמת ממזרקה מונומנטאלית זו (מי אמר המזרקה של מלון הבֶּלָג'יו בלאס ווגאס?).

המזרקה הבָּארוקית המפורסמת נבנתה בשנת 1762, יצירתו של האדריכל ניקולה סָאלְבי Salvi. מאז בנייתה הפכה למקום לעלייה לרגל לכל מי שהגיע לרומא. האגדה מספרת שמי שזורק מטבע אל המזרקה עוד ישוב לרומא כך מסביב למזרקה מצטלמים אינספור תיירים המשליכים מטבע מעבר לגבם. אלפי המטבעות מכסות את כל ריצפת המזרקה.

המזרקה נמצאת בצידו הדרומי של פּלָצְיו פּולי. על קיר הארמון ניצב פסל ענקי של אל הים נפּטון שלידו אלי ים אחרים שאחד מנסה לשלוט בסוס ים משתולל והשני רוכב על סוס ים צייתן. קומפוזיציה זו זהה כמובן לפסל נפּטון בצדה הצפוני של פִּיאצָה נָאבונָה. מסמלת את הים השקט והים הסוער תחת שליטתו של אל הים.

מזרקה זו היא אחד האתרים הפופולאריים ביותר ברומא, מפוצצת אנשים כמעט בכל שעות היממה. ממול המזרקה יציעים לנוחות המבקרים.

לסיור עומק אינטימי מתחת למזרקה המפורסמת, הקליקו כאן…

כתובת: Piazza di Trevi

מזרקת טרבי רומא
פונְטָנָה די טְרֶבי

פִּיאצָה בֶּרְבֶּריני

אחת הכיכרות האלגנטיות ביותר ברומא. פִּיאצָה בֶּרְבֶּריני נדמה שמעט מנותקת מהמרכז המסחרי המובהק של רומא, כל האזור שבין פִּיאצָה די סְפָּנְיָה והויה דל קורְסו. אולם היא במרחק הליכה מהפיאצה דל סְפָּנְיָה, רק קצת בעלייה. הסביבה הקרובה של פִּיאצָה בֶּרְבֶּריני היא רגועה, עשירה וירוקה, מלאה במלונות פאר, מסעדות יוקרתיות ובתי-קפה מעולים. בלב הכיכר מוצבת מזרקה ידועה של בֶּרְניני המתארת את האל טְריטון, בנו של נפּטון אל הים.

 

פּלָצְיו בֶּרְבֶּריני

מזרקת טריטון בפיאצה ברבריני
מזרקת טריטון בפִּיאצָה בֶּרְבֶּריני

הארמון נבנה על-ידי מאפאי בֶּרְבֶּריני, בן למשפחת האצולה הרומאית העתיקה, כאשר הלה נבחר לאפיפיורות בשנת 1623. כיום הארמון הוא בית לאוסף הגלריה הלאומית לאמנות עתיקה.

הגלריה ממוקמת בחדרי הארמון וכוללת אוסף לא רע בכלל של אמנות איטלקית מכל התקופות. כולל של אמני ענק כגון טיציאן Titian הוונציאני, קָרָווגְ'יו וארטימיסיה גֶ'נְטילֶסְקי Gentileschi הדגולה. היצירה המעניינת בארמון אינה קשורה דווקא לאוסף המוזיאוני אלא לתקרה המקורית של הסלון הגדול. חדר האירוח המרכזי של הארמון שמעוטר בציור מרהיב של האמן הבָּארוקי פְּייטְרו דה קורְטונה Cortona.

כתובת: Via delle Quattro Fontane 13

 

פִּיאצָה דל פּופּולו וכנסיית סנטה מריה דל פּופּולו

בקצהו הצפוני של הויה דל קורְסו נמצאת כיכר העם, הפִּיאצָה דל פּופּולו רחבת הידיים והפוטוגנית. עם חיבורו של הויה דל קורְסו לכיכר ממוקמות שתי כנסיות מקסימות שמשרות את כל היופי הזה על הכיכר. מומלץ בהחלט להיכנס אל תוך הכנסיות. ישנן לא מעט יצירות מרשימות בשתיהן כגון של קָרָווגְ'יו, רפָאֶל ועוד.

 

כנסיית סנטה מריה מג'ורֶה Santa Maria Maggiore

פיאצה די פופולו
הכנסיות התאומות בפיאצה די פּופּולו

הכנסייה הגדולה והמרשימה ברומא שמחוץ לוותיקן. בניגוד להמוני הכנסיות הקטנות של רומא ששווה להיכנס אליהן בשל יצירות האמנות הנדירות שבהן, לסנטה מריה מג'ורֶה דווקא אין אוסף מרשים בכלל וקצת קשה להבין מדוע. הסנטה מריה מג'ורֶה היא הכנסייה הגדולה בעיר. ממדיה צנועים מאוד לעומת כנסיות בפירנצה וונציה ופצפונים לעומת הקתדרלות האימתניות של שתי הערים האטרקטיביות הללו. הכנסיות ברומא נבנו בצנעה מסוימת יחסית לבּזיליקה הסופר מפוארת של סן פְּייֶטְרו בוותיקן.

בכנסייה חלל פנים נאה ואוסף יפה של פסיפסים וציורי קיר מרשימים. אם אתם חובבי אמנות וארכיטקטורה בהחלט מומלץ להגיע אליה, אך היא אינה בגדר אתר חובה.

כתובת: Piazza di Santa Maria Maggiore

 

סנטה מריה דלה ויטוריה Santa Maria della Vittoria

סנטה מריה מג'ורה
סנטה מריה מג'ורֶה

ישנן ברומא לא מעט כנסיות קטנטנות ששווה לבקר בהן רק בגין יצירות מופת שנמצאות בהן. הסנטה מריה דלה ויטוריה היא הדוגמה הכי טובה לכך. לא רחוק מפִּיאצָה דלה רפובליקה לכיוון פִּיאצָה בֶּרְבֶּריני האלגנטית ופִּיאצָה די סְפָּנְיָה השוקקת, נמצאת כנסייה קטנטנה וכמעט חסרת חשיבות. בתוכה מוצגת אחת מיצירות המופת החשובות ביותר של הפיסול הבָּארוקי.

אל תחמיצו את פסלו המטורף של ג'ובאני לורנצו בֶּרְניני – “האֶקְסְטָזָה של תרזה הקדושה”. פסל שניצב בגאון בתוך קפּלה קָנָארו בתוך הכנסייה. יצירת מופת זו, היא מבין הראשונות שמשלבות פיסול בשיש יחדיו עם שימוש בחומרים נלווים. השילוב בין החומרים יוצר דרמה ודינאמיות בלתי רגילה. בֶּרְניני הוסיף מעל פסל השיש הדרמטי של מריה והמלאך גשם שמימי שעשויי מצינורות מוזהבים התלויים מהתקרה.

כתובת: Via Venti Settembre 17

 

סן פְּייטְרו אין וינְקולי San Pietro in Vincoli

כנסייה קטנה ויפה זו שווה ביקור בדיוק מאותה הסיבה ששווה להגיע לסנטה מריה דלה ויטוריה. כנסייה זו ניצבת לא רחוק מהקולוסאום וכאשר אתם מטיילים בגבעת הקפּיטול, מומלץ מאוד לסטות מעט מזרחה. אל עבר הרחובות המקסימים והמגניבים של תת הרובע מונְטי שנמתח על גבעה קטנה מעל הקולוסאום. כנסייה קטנה זו היא דווקא מאוד פופולארית. גם בגלל הגישה הנוחה מכיוון אתרי גבעת הקפּיטול, אולם בעיקר בשל פצצת האטום האייקונית שמוצגת בה.

פסל משה
פסל משה של מיכאלאנג'לו בכנסיית סן פייטרו אין וינקולי

הכנסייה נקראת על שם השלשלאות בהן נאזק פֶּטְרוס הקדוש כאשר נכלא בבית הכלא מָאמֶרְטינוּם הסמוך. האמן הפלורנטיני הדגול מיכּאֶלְאנְגֶ'לו נבחר להיות מי שיקשט ויעטר את הכנסייה.

מיכּאֶלְאנְגֶ'לו כמעט ולא עבד על הפרויקט בכנסייה והשקיע את כל מרצו בציור הקפֶּלה הסיסְטינית בוותיקן. אולם בין לבין הספיק להשלים בכנסייה הזו כמה פסלים בודדים (ביניהם פסל “העבד הגוסס” שיועד לכנסייה אולם נרכש בידי מוזיאון הלובר בפאריס ושם הוא מוצג כיום).

בנוסף הציב מיכּאֶלְאנְגֶ'לו גם את פסל “משה” בכנסייה. פסל זה הפך לאחת האיקונות החשובות של הפיסול הרנסנסי וזאת בעיקר בשל הקרניים הבולטות מראשו של משחרר עם ישראל. הסיבה לתיאור משה עם קרניים נעוצה בתרגום לא נכון של התנ”ך ללטינית. כאשר במקור נרשם שמשה קרן כלפי עם ישראל מלשון קרן אור, אך זה תורגם ללטינית בתור קרן על ראשו.

כתובת: Piazza di San Pietro in Vincoli

כתיבת תגובה