בארי – טיול ובילוי בבירת פוליה הסואנת

בארי Bari היא הבירה של מחוז פוליה והעיר הגדולה ביותר בקו החוף של הים האדריאטי מקצה המגף ועד ונציה. זוהי עיר דרומית גדולה וסואנת, שלרוב משמשת רק כשער גישה אל תוך המקומות היותר מיוחדים של פוליה. שווה להיכנס גם לבארי עצמה לטיול, בעיקר בתחומי הבארי וקיה, המרכז העתיק של העיר. בעיר כמה אתרים היסטוריים חשובים כגון הטירה השוובית ובזיליקת סן ניקולה, בה עצמותיו של הקדוש שהיווה את ההשראה לסנטה קלאוס. בסמוך, על הפורטו וקיו הרועש, נמצא תיאטרו מרגריטה, מבנה העץ המרהיב שהפך לסימלה של העיר. רובע מוראט המודרני, הוא המקום הכי טוב בפוליה לשופינג סטנדרטי של רשתות בינלאומיות.

תיאטרו מרגריטה בבארי
תיאטרו מרגריטה בבארי מעל הפורטו וקיו

כמה ימים צריך לטיול בבארי?

למרות גודלה היחסי והיותה המרכז האורבאני הכמעט יחידי במרחב העצום של החוף האדריאטי, בארי היא עיר לביקור יום קצר ולהמשיך הלאה דרומה.

 

מה אסור להחמיץ בבארי?

  • הטירה נורמנית-שוובית של בארי Castello Normanno-Svevo
  • בזיליקת סן ניקולה Basilica Pontificia San Nicola
  • תיאטרו מרגריטה Teatro Margherita
  • קתדרלת סן סבינו Basilica Cattedrale Metropolitana Primaziale San Sabino
  • נתיב הביצורים העילי של ויה ונציה Via Venezia
  • שופינג ברובע מוראט Murat

לרשימה של 4 מלונות טובים ליד נמל התעופה של בארי, הקליקו כאן…

למציאת מקום לינה בבארי, הקליקו כאן…

 

מהי בארי?

בארי היא בירתו של מחוז פּולְיָה והעיר הגדולה במחוז. בבָּארי מתגוררים כשלוש מאות אלף תושבים, מה שהופך אותה לעיר הגדולה ביותר לאורך החוף האדריאטי. העיר הראשית מעקב המגף ועד ונציה בצפון, מרחק של 800 קילומטרים צפונה. בָּארי היא העיר החשובה ביותר לאורך החוף האדריאטי (מלבד כמובן ונציה) מבחינה כלכלית ותחבורתית. מה שבעיקר מעיד על משניות של החוף האדריאטי לעומת החוף הליגוּרי וחופי הים היוני מצידו השני של חצי האי האפּניני.

ישוב קדום הוקם בשטח העיר עוד מזמן ההתיישבות היוונית במָגְנָה גְרֶקְיה. בתקופה הרומאית נמל בָּארי היה בעל חשיבות כבסיס יציאה לעבר החוף המערבי של חצי האי הבּלקני, לחופו המזרחי של הים האדריאטי. בתקופה זו מקום הישוב היה קרוי בָּאריום Bariom, ממנו נגזר שמה של העיר כיום. רק עם כיבושה של העיר על ידי הנורְמָנים (שבט ויקינגי), התפתחה העיר. הפכה לנמל הבית של צי גדול שחלש על מסחר בים האדריאטי בנקודה אסטרטגית בדרך לוונציה.

העיר בָּארי בנויה בצורה נוחה לביקור תיירותי. גלעין העיר העתיק בנוי על לשון יבשה המוקף בשלושת צדדיו ברציפי נמל העיר. רובע עתיק זה נקרא בשם בָּארי וֶקְיָה (בָּארי הישנה) ובו מרוכזים עיקר מוקדי העניין של העיר.

בגבול פאת העיר העתיקה מתפרסת המעטפת השנייה של בָּארי, שנבנתה בתקופה הבּארוק ומסודרת בצורה נאה בהמוני רחובות ישרים המצטלבים זה בזה. רובע בּארוקי זה נקרא מוּרָאט Murat. אם התגעגעתם קצת לשופינג והסתובבות אורבאנית, רובע זה הוא נווה המדבר של השופינג בכל המרחב הטבעי הכמעט פראי של דרום מזרח איטליה.

לסיור מודרך חינמי בכל אתרי העיר העתיקה, הקליקו כאן…

 

מפה של בארי

 

איך להגיע לבארי?

טיסות לבארי

נמל התעופה של בארי-קארול וויטילה (BRI) Aeroporto di Bari-Karol Wojtyła – נמל התעופה של העיר בארי הוא שער הכניסה לפוליה. הנמל שוכן על קו החוף צפונית מערבית ממרכז העיר. זהו נמל תעופה משני וקטן שמגיעות אליו לא מעט חברות של לואו-קוסט ונמל בית מרכזי של חברת ראינאייר. בנמל התעופה ישנה תחנת רכבת שמחברת אותו עם בארי סנטרלה בזמן נסיעה של חצי שעה. אפשר לשכור רכב בנמל התעופה ולנסוע לעיר, בזמן נסיעה של רבע שעה או כבר להצפין לכיוון ויאסטה או להדרים לאלברובלו ולצ'ה.

נמל התעופה של בארי הוא שער היציאה לכיוון האטרקציות של פוליה ובזיליקטה כולל אלברובלו, מאטרה, חצי האי גרגנו וחצי האי סולנטו. אם מתכננים להגיע לטיול בבארי עצמה, כדאי לשקול להשכיר את הרכב רק לאחר שעוזבים את העיר. אם נוחתים מאוחר בלילה, כדאי לנסות לתאם שאטל למלון בקרבת נמל התעופה או להגיע אליו במונית. את הרכב כדאי לשכור רק בבוקר

 

רכבת או רכב וחניה בבארי

אם אתם מגיעים לעיר ברכבת, תחנת הרכבת ממוקמת בפאתי רובע מוּרָאט. ממנה ניתן ללכת ברגל או לנסוע בתחבורה ציבורית אל עבר העיר העתיקה. אם באתם עם רכב מומלץ לחנות בחניונים הגדולים הסמוכים לתחנת הרכבת המרכזית של העיר.

מהתחנה להיכנס רגלית או עם אוטובוס לכיוון הבָּארי וֶקְיָה. ניתן לחנות ממש צמוד לעיר העתיקה בחניון הענקי Via Ruggiero Il Normanno או בחניונים קטנים נוספים על הכביש המחבר הין הנמל לעיר העתיקה. בכל מקרה לא כדאי ואי אפשר להכנס עם הרכב לתוך העיר העתיקה.

לכל המידע על השכרת רכב באיטליה והנחות משמעותיות, הקליקו כאן…

הטיילת ומרכזה העתיק של בארי
הטיילת ומרכזה העתיק של בארי

 

מסלול טיול בבארי

הטיול בבארי הוא לרוב הפתיח לטיול מקיף יותר או פחות בפוליה ועקב המגף. הטיול במחוז מתחיל לרוב בבארי, בגלל חשיבות העיר ומיקומו של נמל התעופה המרכזי של המחוז. הטיול כולל את חופי הים האדריאטי של חצי האי סָלֶנְטו, כולל עצירה בפולינאנו א מארהבאלברובלו המיוחדת ומשם ממשיכים דרומה ללצ'ה. מלצ'ה ממשיכים עד לקצה חצי האי בסנטה מריה די לֶאוּקָה ומטפסים צפונה לאורך החוף המערבי של חצי האי (החוף המזרחי של מפרץ טרנטו) דרך העיר טאראנטו לכיוון שיפוליו הדרומיים של רכס האפנינים ועלייה למאטרה שבבזילקטה.

הטיול בבארי עצמה מתרכז בבארי וקיה, המרכז העתיק והלא גדול של העיר. אם מגיעים לבארי ברכבת, קודם חוצים בהליכה את רובע מוראט Murat, הרובע הספרדי החדש של העיר. הולכים דרך Piazza Giuseppe Massari לטירה הנורמנית-שוובית של בארי Castello Normanno-Svevo וממנה נכנסים לסמטאות של הבארי וקיה. מבקרים בקתדרלת סן סבינו Basilica Cattedrale Metropolitana Primaziale San Sabino וממנה הולכים לבזיליקת סן ניקולה Basilica Pontificia San Nicola החשובה.

למי שמתעניין בארכיאולוגיה, כדאי להיכנס גם למוזיאון הארכיאולוגי סנטה סקולאסטיקה Museo Archeologico di Santa Scolastica הסמוך ומשם ללכת על ויה ונציה Via Venezia, הנתיב ההיסטורי של החומה העילית המגנה על המרכז העתיק ממזרח. בקצה הנתיב ניתן לראות את תיאטרו מרגריטה Teatro Margherita, הסמל המודרני של העיר.

לסיור אוכל טעים במיוחד בבארי, הקליקו כאן…

בתי הטרולי בקו הרקיע של אלברובלו
בתי הטרולי בקו הרקיע של אלברובלו

 

כל מה שיש לראות ולעשות בבארי

בארי וקיה Bari Vecchia

הסנטרו סטוריקו של בארי – הבארי וקיה, נמתח על חצי אי בין הנמל הגדול של העיר לרובע מוראט מדרום לו, האיזור של בארי החדשה. זהו מרחב גיאוגרפי לא גדול שכמו כל עיר איטלקית דרומית כולל סמטאות צרות, רחובות עמוסים בחנויות ומסעדות שבעיקר פונים לתיירים, כנסיות יפות, כיכרות דחוקות וכמה אתרים היסטוריים חשובים בראשם הטירה הנורמנית, הדואומו של בארי וכנסיית סן ניקולס.

על כל חלקה המערבי של חצי האי נמתח הנמל האפור של העיר, כולל מסוף המעבורות שמחבר את העיר עם יעדים שכנים בחוף האדריאטי, גם באיטליה אבל גם מאפשר גישה ימית לאי קורפו שביוון, לדוברובניק היפה שבקרואטיה ולאלבניה. על הצד המזרחי של חצי האי חולשת טיילת הקיסר אוגוסטוס Lungomare Imperatore Augusto היחסית רחבה ומעליה נתיב החומות העילי של ויה ונציה.

הבארי וקיו
הבארי וקיה

הטירה הנורמנית-שוובית של בארי Castello Normanno-Svevo

הקסטלו נורמנו סוובו, הוא הטירה השוובית (או ה-Castídde), היא האתר ההיסטורי המרכזי והחשוב ביותר בעיר בארי, בירת פוליה. הטירה נבנתה במקור בשנת 1132 על-ידי המלך הנורמני רוג'ר השני ולאחר שהותקפה עשרים שנה לאחר מכן, היא נבנתה שוב בשנת 1233 על-ידי המלך פרדריק השני, מלכה הנורמני של ממלכת סיציליה.

החוף של בארי ווקיה
החוף של בארי ווקיה

הטירה הייתה סמל השלטון של העיר במהלך תקופת ימי-הביניים והשליטה הנורמנית בדרום איטליה ולאחר מכן השליטה של בית אראגון הספרדי. עד היום המבצר האדיר חולש על החלק המערבי של הסנטרו סטוריקו, עם חומות אימתניות וביצורים. הטירה של היום משמשת כחלל תצוגה עבור תערוכות של העיר ואפשר להיכנס ולהתרשם מעוצמת הבנייה הנורמנית.

 

בזיליקת סן ניקולה Basilica Pontificia San Nicola

כמו שהטירה השוואבית היא האתר ההיסטורי החשוב בבארי, הבזיליקה סן ניקולה היא האתר הדתי הכי חשוב בעיר ואולי הכי חשוב בכל דרומה של איטליה. הבזיליקה נבנתה במהלך המאה ה-12 בתקופת השליטה של הנורמנים על העיר, לאחר שכבשוה מידי הביזנטים. עם התמוטטות הביזנטיים, העבירוו את עצמותיו של הקדוש ניקולס ממיירה מכורתו, כיום בטורקיה, לבארי כדי להצילם מידי המוסלמים. לכבוד העצמות של הקדוש הקימו את הכנסייה במרכזה של הבארי ווקיה והיא הפכה ליעד של עלייה לרגל. הקדוש ניקולס נחשב לפטרון המלחים, יורדי הים והמסחר ועל בסיס נטייתו לתת מתן בסתר נוצרה האגדה של סנטה קלאוס.

הכנסייה הרומנסקית הגדולה חולשת על כיכר סן ניקולס, בלב הבארי וקיה. החזית המסיבית של הכנסייה היא רק השער הדי אפרורי לחלל פנים מקושט ומרשים בסגנון ביזנטי בעיקרו, בו פסלים, ויטראז'ים, ציורים ועוד הקשורים כולם לקדוש ניקולס. מצידה השני הנתיב של ויה ונציה, נתיב החומה ההיסטורית של העיר. בצמוד לכנסייה נמצא מוזיאון ניקולאיאנו Museo Nicolaiano שמוקדש לקדוש.

 

קתדרלת סן סבינו Basilica Cattedrale Metropolitana Primaziale San Sabino

בהליכה קצרה דרומה מסן ניקולָה לכיווןם הקסטלו השוובית, מגיעים אל הקתדרלה העתיקה של בָּארי. הקתדרלה נבנתה במאה ה-12 על חורבות הקתדרלה הבּיזנטית העתיקה של העיר שהוחרבה על-ידי וויליאם המרושע, מלך סיציליה במאה ה-11. מי שכבש וביסס את השלטון הסיציליאני על כל דרומה של איטליה. חלל הפנים של הכנסייה מקושט ומרשים ויש בו שילוב של בנייה וקישוטים ממגוון של תקופות, החל מימי-הביניים ועד אלמנטיים בארוקיים שנוספו במאה ה-17.

המרינה של בארי
הפורטו וקיו של בארי

המוזיאון הארכיאולוגי סנטה סקולאסטיקה Museo Archeologico di Santa Scolastica

הקצה הצפוני של הבארי וקיה מוקדש כולו לארכיאולוגיה. על מגרש ענק הצמוד לקפלה די סן ניקולה נרו Cappella di San Nicola Nero ישנה חפירה ארכיאולוגית במה שמכונה Area Archeologica di San Pietro, בו חושפים את שכבות העיר השונות. בסמוך נמצאים אתרים נוספים כגון  החומות ההיסטוריות של מבצר ונציה האדיר שהגן על המרכז העתיק ממזרח ושורת העמודים העתיקה של רודרי די סנטה מריה דל בון קונסיליו Ruderi di Santa Maria del Buon Consiglio.

כחלק מהמתחם של כנסיית סנטה סקולסטיקה דה נורצ'ה Santa Scolastica da Norcia, נפתח מוזיאון ארכיאולוגי די כבד שמציג את הממצאים שנמצאו באתרים סביב ובכלל באיזור העיר. המוזיאון נוסד בשנת 1875 ויש בו אוסף גדול של ממצאים החל מתקופת הברונזה, דרך היוונים, הרומים והביזנטים.

 

ויה ונציה Via Venezia

ויה ונציה הוא הנתיב העילי מעל מה שנותרו מחומות הבסטיון דה ונציה, המבצר שהגן על הבאיר וקיה ממזרח. כיום זהו נתיב תיירותי בעיקרו המציע מבט מקסים על הים מלמעלה. הנתיבב מתחיל ליד המוזיאון הארכיאולוגי סנטה סקולאסטיקה ויורד עד לפיאצה דל פרארסה Piazza del Ferrarese ותיאטרון מרגריטה שלרגליה, בקצה הדרומי-מזרחי של הבארי וקיה. משם ממשיך הנתיב על ויה עימנואלה השני, השדרה הרחבה המפרידה בין הבארי וקיה למוראט. ממעלה החומות נוף לנמל הישן Porto Vecchio הפוטוגני בו שוק הדגים Mercato del Pesce הרועש של העיר ולתיאטרו מרגריטה, הסמל של העיר.

לאורך הנתיב ישנם ביצורים ששרדו כגון ביצור סנט'אנטוניו Fortino di Sant'Antonio הגדול והביצור ליד כנסיית סן ניקולה. הנתיב כולל גם את פיאצה מרצ'נטילה Piazza Mercantile  הדי אפרורית. זאת כיכר יחסית גדולה ורחבה במונחי הצפיפות של הסנטרו סטוריקו ויש סביבה מסעדות ומקומות בילוי.המרחב הפתוח ממשיך דרומה לפיאצה דל פרארסה שהיא כולה חלק מנתיב החומות העילי של ויה ונציה וגם שם המוני מסעדות וברים.

תיאטרו מרגריטה בבארי
תיאטרו מרגריטה בבארי

תיאטרו מרגריטה Teatro Margherita

תיאטרון מרגריטה הוא הסמל של בארי החדשה. התיאטרון נמצא על מקטע שיובש בפורטו וקיו, מתחתלנתיב החומות של ויה ונציה ופיאצה דל פרארסה. הבניין המודרני, נבנה בתחילת שנות העשרה של המאה ה-20 והוא עשוי ברובו מעץ. כיום התיאטרון כבר לא פעיל אבל מוגדר כמוזיאון למטרות שימור ומשמש כחלל לתצוגות מתחלפות. מבנה התיאטרון הכהה בסגנון ספרדי הפך במהרה לסמלה של בארי כולה ולאטרקציה. לאורך החוף דרומית מזרחית לתיאטרו והנמל הישן מתחילה טיילת אראלדו די קרולאלנצה Lungomare Araldo di Crollalanza הארוכה לארך החוף האדריאטי.

 

רובע מוראט Murat

רובע מוראט הוא הרובע המודרני של בארי, נמתח מדרום לבארי וקיה, מקורסו עימנואלה השני ועד תחנת הרכבת המרכזית של העיר. הרובע בנוי מרחובות שתי וערב ונבנה ברובו במהלך המאות ה-18 וה-19 על-ידי השליטים הספרדים. הרובע נקרא על שם הגנרל הצרפתי יואכים מוראט, מי שהיה מלך נאפולי מטעם בית אוראגון באמצע המאה ה-18. הרובע הוא המקום לשופינג בפוליה, עם שפע של רשתות בינלאומיות, מסעדות ומקומות בילוי. הרחוב המרכזי לשופינג הוא ויה ספאראנו דה בארי Via Sparano da Bari, הרחוב שמקשר בין תחנת הרכבת לבארי וקיה.

קו החוף של בארי
קו החוף של בארי

יש לך שאלה? רוצה להגיב?